Kuharice „Macinih kolača” iz Donjeg Kraljevca Marija Tizaj – Maca, Melani Balent, Milena Sinanović i Karolina Arnuš, predlažu za nadolazeći blagdana Tri kralja zasladiti se finom tortom Kavin užitak. Torta se fino topi u ustima. Okus je nezaboravan. Evo recepta.
Ispeći biskvit promjera 26 cm i prerezati u tri djela. Čokoladna mus krema: Šećer, vodu i žumanjke miješati nad vrućom vodenom kupelji do 70 stupnjeva. Dodati rastopljenu čokoladu, viski, ohladiti te umiješati slatko vrhnje. Krema od kave: Žumanjke, šećer i kavu kuhati do 50 stupnjeva, dodati namočenu želatinu te nastaviti kuhati do 70 stupnjeva. Kad se ohladi dodati slatko vrhnje.Tortu ukrasiti po želji.
Sastojci:
BISKVIT
300 g bjelanjka (10)
200 g šećera
240 g žumanjka (12)
230 g brašna
20 g gustina
50 g kakao
10 g vanilin šećera
pola žlice cimeta
ČOKOLADNA MUS KREMA
50 g šećera
25 g vode
60 g žumanjka
160 g tamne čokolade
300 g slatkog vrhnja
20 g viskija
KREMA OD KAVE
40 g žumanjka (2)
70 g jake kuhane kave
50 g šećera, 5 g želatine
(namočiti u 30 g vode i 20 g ruma)
300 g slatkog vrhnja
foto: Josip Šimunko