Danas je Dan Sacher torte, označite nekoga i dužan vas je počastiti Sacher tortom!

Ilustracija, Foto: Pixabay

Svakog 5. prosinca obilježava se Dan Sacher torte, poznate i omiljene poslastice, pravog bečkog specijaliteta!

Jedna stara izreka kaže da su najveća umjetnička djela upravo i ona najjednostavnija, a to se može i primijeniti na slatki ponos austrijske metropole, koja se svojom savršenom jednostavnošću upisala u knjigu najslavnijih delicija svijeta. Priča o jednoj od najpoznatijih torti na svijetu, priča o čuvenom bečkom klasiku, o tamnoj kraljici torti o kojoj se vodila i pravna bitka, službeno započinje 1832. godine.

Naime, te godine u Beču tadašnji je državni kancelar austrijskog carstva, princ Klemens Wenzel Lothar von Metternich, kuharima naredio da pripreme gozbu za pamćenje te da posebno upečatljiv bude upravo desert. No, zbog iznenadne bolesti glavnog kuhara, cijela odgovornost je pala na 16-godišnjeg kuhinjskog pripravnika Franza Sachera koji praktički nije ni imao izbora odbiti. Čokoladni je biskvit nadjenuo marmeladom od marelice, preklopio drugim biskvitom, a njega prelio slojem rastopljene čokolade i pričekao da se ohladi. I tako je nastala svjetski poznata slastica, Sacher torta. Prema povijesnim zapisima, Franz Sacher je tortu pripremio 5. prosinca 1832. godine. Upravo se svake godine 5. prosinca obilježava Nacionalni dan Sacher torte u SAD-u.

Rat torti

Pričom o nastanku Sacher torte i uspjesima Franza Sachera ponosi se bečki Hotel Sacher koji je svoj recept torte zaštitio pod nazivom Original Sacher-Torte. No, njihovi dugogodišnji rivali, obližnji bečki Cafe Demel, dugo godina je tvrdio da je završna verzija Sacher torte osmišljena upravo kod njih. Kako su navodili, Franzov sin Eduard Sacher, upravo je kod njih vježbao svoje slastičarske vještine, a isto tako i recept svoga oca. No, nakon pripravništva u Demelu, Eduard je 1876. godine otvorio Hotel Sacher te sa sobom odnio i recept. Svjetski poznata Sacher torta možda i je bila najprije u ponudi Demela, no Hotel Sacher ima jače temelje prema prezimenu i receptu Franza i Eduarda. Cafe Demel i Hotel Sacher dugo su godina (1954.-1963.) vodili pravnu bitku. Bitka oko izvornog prava na tortu nazvala se i „Rat torti“, a riješena je na način da Hotel Sacher koristi naziv „Original Sacher-Torte“, dok Demel koristi „Demel’s Sachertorte“.

Razlike u sastojcima nema, a osnovna razlika jest da se sloj pekmeza od marelica u varijanti hotela nalazi po sredini torte i ispod čokoladne glazure (sa strane i na površini), dok se u Demelovoj varijanti nalazi samo ispod glazure. Običaj je da se uz komad torte dobije i žlica tučenog vrhnja, naravno, uz kavu.

Uz zanimljivu povijesnu pozadinu, torta poznata kao i zaherica, danas je desert u kojem uživaju ljudi diljem svijeta, a danas je njezin dan.

Ostavi komentar