Sitni kolačići koji se ne peku dugo, pravi su izbor za ljetne vrućine. Za ljubitelje dizanog tijesta, otkrili smo savršen recept koji povezuje slatko punjenje i prhko, ukusno tijesto, a s nama ga je podijelila Gordana Murković iz Podturna.
Kroasani koje Gordana priprema u originalnoj verziji imaju naziv “Brzi kroasani”, jer nije potrebno vrijeme da se tijesto digne, već se diže samo kvasac prije miješenja i odmah se može krenuti s izradom.
Nije potrebno naglašavati popularnost ovog poznatog peciva koje potječe iz Francuske jer je već i opjevano i opisano i planetarno je popularno, ali svaki novi recept pravim kuharicama predstavlja jedan poseban izazov.
- Recept za “brze kroasane” imam već duže vrijeme, a pronašla sam ga u jednoj od mnogih kuharica koje sam imala u rukama, ispričala nam je Gordana. Jako mi se svidio jer kroasani zaista ispadnu jako fini, a posebno su simpatični jer su mali. Ljudi vole male zalogajčiće, posebno na izletima ili zabavnim druženjima.
Gordana je po zanimanju knjigovođa, ali ne radi u struci; neko je vrijeme bila nezaposlena, a sad radi kao pomoćnik u nastavi u školi. U slobodno vrijeme voli kuhati, peći kolače i pripremati razne poslastice za svoju obitelj : supruga Josipa, kćer Josipu, sina Karla i snahu Klaru. Obitelj Murković ima obiteljski obrt, pa su stalno u poslu, ali u trenucima odmora vole dobro pojesti, kao svi vrijedni Međimurci.
Kćer Josipa mami rado pomaže u kuhinji, ali i u uređenju dvorišta i brizi o životinjama. Imaju i ljubimce, a tu je i vrt u kojem svi zajedno rade kad je potrebno.
Kroasani su im svima jako dragi kolači, jer ih Gordana uvijek ispeče puno, a fini su i dva tri dana nakon pečenja, tako da nerijetko posluže kao brzo, slatko osvježenje nakon dobrog ručka ili užine.
Recept za “brze kroasane”:
Sastojci:
Za tijesto:
250 ml mlijeka
250 ml vode
40 g kvasca
2 žlice šećera
100 ml ulja
800 g glatkog brašna
2 žličice soli
maslac
Priprema “brzih kroasana”:
Toplu vodu pomiješati s mlijekom i unutra razmrviti kvasac. Dodati šećer i ostaviti da se kvasac digne. U posebnoj posudi pomiješati brašno, ulje i sol, te dodati kvasac rastopljen u mlijeku i vodi. Umijesiti tijesto. Gotovo tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.
Svaku polovicu podijeliti na pet jednakih dijelova, koji se, jedan po jedan razvaljaju u oblik kruga, ne pretanko, jer će se još jednom razvaljati. Po svakom krugu naribati malo maslaca, te postupak ponoviti s preostalih devet dijelova. Treba dobiti po dvije “hrpe” okruglog tijesta koje se sastoji od pet krugova, između kojih je nariban maslac. Takve hrpe, svaku posebno, razvaljati na što tanje, po veličini cijelog stola, da se dobije tanko tijesto koje ima pet slojeva. Tako pripremljeno tijesto rezati na male, uske trokutiće (ili rombove) koji se pune filom po želji : mljeveni orasi, pekmez, linolada i slično. Od količine tijesta u jednom krugu dobije se oko 32 trokutića koji se zarolaju u oblik kroasana.
Od cijele količine dobije se kroasana za dva pleha po 32 komada.
Kroasani se peku u pećnici zagrijanoj na oko 200 stupnjeva, cca 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Mogu se pred kraj provjeriti pomoću viljuške – malo se viljuškom podignu od dna pleha, te ako su pečeni na dnu, znači da su spremni za izlazak iz pećnice.
