Jedna od omiljenih poslastica koja se sprema za vrijeme blagdana jesu mekane i mirišljave fritule. Kada nemate dovoljno vremena, fritule su odličan izbor za desert za baš svaku prigodu.
U nastavku donosimo recept za najbrže i najjednostavnije fritule koje ćete probati, a čiji je okus svejedno savršen. Prave se jednostavno jer za njih nije potreban kvasac, već prašak za pecivo kojim se ubrzava cijeli postupak izrade. Ukoliko nemate niti jednu vrstu alkohola, ovaj sastojak možete preskočiti jer ovo tijesto neće popiti puno ulja i bez toga sastojka.
Umjesto vrećice za ukrašavanje možete koristiti i dvije žličice, pri čemu jednom žličicom možete vaditi smjesu, a drugom je odvajati u ulje.
SASTOJCI:
- 1 jaje
- 200 ml tekućeg jogurta
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čep ruma ili rakije
- prstohvat soli
- 200 g glatkog brašna
- prašak za pecivo
- po želji: cimet i limunova korica
PRIPREMA:
- Ulje treba prethodno zagrijati u loncu. Važno je da bude dovoljno ulja kako bi fritule mogle plivati u njemu, da ne dodiruju dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Fritule se ne smiju pržiti na jakoj vatri jer se neće stići napuhati jer onda postaju „pudingaste“.
- Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećer (običan i vanilin), rum (ili rakiju) i sol. Nakon toga umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite dok ne dobijete gusto tijesto.
- Vrećici za ukrašavanje (ili vrećici za meso) odrežite vrh, otprilike debljine palca, te ju napunite smjesom za fritule.
- Iznad lonca sa zagrijanim uljem istiskujte fritule, koje trebaju biti jednako duge i široke kao odrezani vrh vrećice (možete taj dio smjese nožem odrezati kako bi lakše palo u zagrijano ulje).
- Lonac nemojte previše napuniti fritulama, nego ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.
- Kada se isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu. No, ako se ne okrenu, tada ih vi dotaknite vilicom pa će se same okrenuti.
- Fritule pržite nekoliko minuta na vatri dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
- Vruće fritule izvadite na kuhinjski papir kako bi upile višak masnoće, a nakon toga ih posipajte šećerom u prahu ili nečim drugim što vam više odgovara.