Biserka Sutnjak iz Dunjkovca podijelila je s nama svoj recept za pripremu kuglofa s orasima.
Kuglof je kolač koji nije teško pripremiti, a uvijek lijepo izgleda i odličan je kao desert ili kao slatki zalogaj uz čašu mlijeka ili čaj, za doručak, večeru ili užinu. Lijep izgled daje mu šarenilo koje se postiže kombinacijom svijetlog i tamnog biskvita, pa kad se razreže, zabljesne neobičnim šarama. Zbog kalupa u kojem se peče još je ljepši i svečaniji, stoga ne čudi da ga mnoge kuharice rado pripremaju u svim prigodama.
Može se pripremati i s orasima, lješnjacima, bademima i raznim dodacima voća, samo je mašta granica i smjernica u kojem će se obliku ovaj jednostavan, a uvijek vrlo tražen kolač, pojaviti na nekom od stolova. Kuglof je važan i sveprisutan kolač u međimurskoj tradiciji, pa se recepti za njegovu pripremu čuvaju u obiteljima kroz mnogo generacija.
Biserka Sutnjak iz Dunjkovca podijelila je s nama svoj recept za pripremu kuglofa: – Rado pečem kolače još od djetinjstva, od petog, šestog razreda, rekla nam je Biserka. Sama sam pekla sve torte za dječje rođendane, krstitke, pričesti i krizme, jer mi je lijepo i uživam u tome. Posebno sam rado pekla kad sam bila mlađa, sada više nemam toliko volje, ali za posebne prilike uvijek se potrudim.
Cijeli recept i pripremu donosimo u Međimurskim novinama koje možete kupiti od petka, 10. siječnja.
> Šaumrole: Klasik koji nikad ne izlazi iz mode!