Ana Piknjač iz Štefanca priprema picek na saftu na tradicionalni način po receptu svoje mame

Piletina je danas najdostupnije i najtraženije meso. S jedne strane, cjenovno je puno prihvatljivije od ostalih vrsta mesa, a s druge strane, nema omraženih masnoća. Ali današnji pilići daleko su od onih koji su nekad kljucali travu i trčali za kukcima po našim dvorištima. Naravno, njihovo meso bilo je stoga i puno “žilavije”, ali kažu i puno bogatijih okusa i mirisa. 

Svaka iole iskusnija žena pobrinula se za svoje kokice kako bi postale kvočke i izlegle što više malih pilića. Mijenjala su se jaja sa susjedima i prijateljima, a sve u želji da se promijeni i poboljša pasmina koja bi nesla više jaja i davala kvalitetnije potomke.

Dio tih potomaka ostavljao se za daljnji tov i rasplod, a dio je završavao u loncu ili pećnici, kao zdrava i krepka juha, pečenka ili pak saft, bilo da se radilo o paprikašu ili temfanju. 

Jer picek na saftu uz obavezan prilog i salatu mogao je nahraniti puno više gladnih ustiju od pečenke koja se prilikom pečenja dodatno stisnula.

Stoga i nije čudno da se piletina uglavnom dinstala uz dodatke postojećih začina, a monotonija safta razbijala se kombiniranjem različitih priloga. Jer nekada u našim vrtovima nije raslo začinsko bilje, već se sve svodilo na uobičajene namirnice poput paprike, rajčice, mrkve i peršina. Unatoč tome, paprikaši su bili moćni, hranjivi i zasitni i brojne obitelji odrasle su upravo na njima. A svog safta iz djetinjstva ni dandanas ne odriče se Ana Piknjač iz Štefanca. Kaže, još i sada u nosnicama osjeća miris koji se širio iz maminog lonca i ne želi ga mijenjati ni za dlaku. 

Ana Piknjač iz Štefanca ispričala nam je kako priprema picek na saftu, a cijeli članak donosimo u TJEDNIKU MEĐĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 21. svibnja, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE