U Svetom Martinu održana radionica za voditelje programa GLOBE

Proteklog je vikenda kod Mlinarske kuće u Žabniku u Svetom Martinu na Muri bio održan dio stručnog skupa za voditelje programa GLOBE u organizaciji II. osnovne škole Čakovec.

Biolozi, kemičari, informatičari i geografi iz svih dijelova Hrvatske sudjelovali su u radionicama na kojima su provodili mjerenja i opažanja na području atmosfere, vode, tla i pokrova.

– Međunarodni GLOBE projekt podrazumijeva opažanje i mjerenje za dobrobit okoliša. U projektu sudjeluje sto zemalja svijeta. Hrvatska je stupila u Globe program 1995. godine. Začetna ideja je da se koriste Nasine letjelice za opažanje iz svemira, a onda učenici diljem svijeta mjere biosferu, atmosferu, pedologiju, tlo, vodu i šalju te objedinjene podatke u bazu u državu Colorado- kazala je Biljana Forgač, voditeljica međužupanijskog centra sjever Globe projekta iz II. osnovne škole Čakovec.

Navedeni podaci pomažu znanstvenicima u njihovim istraživanjima, a isto tako i učenicima u opažanju promjena u okolišu. Sakupljeni podaci dostupni su javnosti na službenoj stranici GLOBE projekta.

U Međimurju četiri škole sudjeluju u GLOBE projektu, a to su: II. osnovna škola Čakovec, Osnovna škola Belica, Srednja škola Čakovec i Srednja škola Prelog. Prema riječima voditeljice, u projekt bi se uskoro trebala uključiti i Osnovna škola Prelog.

Podršku projektu GLOBE dao je svetomartinski načelnik Dražen Crnčec koji je dočekao sudionike skupa, kao i Rudi Grula, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije, koji ih je proveo kroz novi 4D muzej u potkrovlju Mlinarske kuće.

Ostavi komentar