Obvezno uklanjanje ambrozije i na području Općine Orehovica

UV zračenje
Ilustracija

Prema Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije i Odluci o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina za područje Općine Orehovica, vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), posebno onih koje se nalaze unutar granica građevinskog područja, dužni su tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata, sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju primjenom agrotehničkih, mehaničkih i kemijskih mjera, a sve sa ciljem suzbijanja i sprječavanja njezinog daljnjeg širenja na području Općine Orehovica.

Ukoliko se navedeni obveznici neće pridržavati navedene naredbe o uklanjanju korova ambrozije, novčano će se kazniti kaznom koja iznosi od 500 do 1000 kuna. Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Štetnost ambrozije u poljodjelstvu je velika jer ona, zahvaljujući izuzetno jakom korijenskom sustavu i bujnoj vegetativnoj masi, iz tla iznosi velike količine hranjivih tvari, uzrokujući time osiromašenje tla.

Stoga vas pozivamo da učinite sve za zaštitu zdravlja, a ujedno izbjegnete kazne za neuklanjanje spram prekršajnim odredbama Odluke, poručuju iz Jedinstvenog upravnog odjela Općine Orehovica.

Ostavi komentar