Na Martici u Mačkovcu ponovno došlo do velikog pomora riba

Mještani Mačkovca ponovno svjedoče mučnim scenama na Martici. Na prljavoj površini vode plutaju raspadnute ribe stvarajući nesnosni smrad.

Ribe koje su se zbog niskog vodostaja našle na obali već su počele trunuti i prepune su crva. Zatekli smo i riblje kosti.

Da priča bude gora, ovaj se problem vuče već godinama. O retenciji, koju mnogi smatraju ribnjakom što ona u stvari nije, nitko adekvatno ne brine te se stvara problem za cijeli taj umjetni eko sustav.

Što je dovelo do zapuštanja retencije pitali smo poznatog stručnjaka Sinišu Goluba iz Međimurske prirode. On smatra da je glavni problem što je ovo područje blatište, a ne ribnjak ili jezero.

Kontaktirali smo predsjednika Mjesnog odbora Mačkovca, Krunu Vidačića. Rekao nam je da traje sušno razdoblje te da se smanjio postotak vode koja je postala previše topla za ribe. Također u vodi je nedovoljno kisika zbog čega i ribe umiru. Prepričao nam je da je kontaktirao sve nadležne o situaciji i da se nada da će uskoro riješiti problem.

Kako da se ovakve scene više ne ponavljaju pitali smo i Ivicu Mustača, direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu koji nam je rekao kako je glavni problem niski vodostaj u retenciji. Mustač je kontaktirao i Savez sportskih ribolovnih društava Međimurske županije i uputio ih u problem Martice i ilegalnog uzgajanja riba. 

Ribe koje se niti nisu smjele naći u ovoj retenciji godinama stradavaju zbog ljudske sebičnosti. Potrebno je jače kontrolirati ovakva staništa i ribiče preseliti na lokacije koje su prikladne za ribolov.

Cijeli tekst pročitajte u tjedniku Međimurske novine u broju 1406. 

Ostavi komentar