Smrdljivi martini zadaju muke građanima, ali i poljoprivrednicima, evo kako ih se riješiti!

smrdljivi martin
Foto: pixabay

Toplije vrijeme i vlaga, kao i klimatske promjene, uzrokovale su brže razmnožavanje kukaca te je došlo do povećanog broja i neugodnih smrdljivih martina.

Iako smrdljivi martini nisu opasni i otrovni za ljude, pomalo su dosadni i ispuštaju smrdljiv i neugodan miris.

U naše domove ulaze zbog nižih temperatura jer traže toplo i skriveno mjesto na kojemu mogu prezimiti.

Ipak, nema brige da će se smrdljivi martini namnožiti u domu jer tijekom jeseni i zime oni traže mjesto za prezimljavanje, a tek u proljeće počinje njihovo razmnožavanje.

No, smrdljivi martini oni zadaju velike muke poljoprivrednicima te su štete svake godine sve veće.

Hrane se biljnim sokovima, do kojih dolaze pomoću rila te zbog toga nastaju štete na plodovima. Osim toga, prelaze s ploda na plod i  mogu prenositi gljivice, koje se onda šire i rade štetu.

Proizvođači lijeske posljednjih se godina žale kako je 30 posto plodova oštećeno zbog smrdljivih martina. Osim lijeske, omiljene su im i jabuke, sve koštunjavo voće, rajčica, paprika itd.

Velike probleme stvaraju i vinogradarima jer se smrdljivi martini zavuku u grozdove te, ako ih se ne vidi i ne ukloni, kada se grožđe samelje, poprima gorak okus i neugodan miris.

Sugovornica za Poslovni.hr otkriva kako se smrdljivih martina najbolje riješiti mehaničkim putem, ali treba biti oprezan jer oni prilikom obrane ispuštaju vrlo neugodan miris, zato se ne preporučuje gaženje i stiskanje.

Također savjetuje građanima da nikako ne koriste insekticide kako bi ih se riješili jer je riječ o kukcima koji nisu opasni, pa nema potrebe da građani ugrožavaju svoje zdravlje.

Ono što ih odbija su miris metvice i češnjaka, pa njih postavite uz prozore i vrata.

Ističe da, iako smrdljivi martini nisu opasni, neki ljudi mogu dobiti alergijsku reakciju ako su izuzetno osjetljivi, no takvi su slučajevi rijetki.

 

Izvor: Poslovni.hr

 

Ostavi komentar