Prvog listopada 1986. godine službeno je osnovan i registriran pri krovnom savezu Tenis klub Prelog. Kroz Klub je svih tih godina prošlo mnogo zaljubljenika, mnoštvo je današnjih igrača naučilo prve teniske udarce u njemu.

Zajedničkim radom i zalaganjem svih članova, simpatizera, podupiratelja i zaljubljenika u tenis uređeno je tenisko igralište, podignut objekt, oformljena škola tenisa i postavljeni temelji za daljnji razvoj. Tenisku priču iz Preloga donosimo kroz razgovor s predsjednikom Kluba Zlatkom Filipićem.

Kada se zapravo tenis u Prelogu počeo igrati?

– Godine 1934., u vrijeme najvećih uspjeha velikana hrvatskog tenisa Franje Punčeca, grupa entuzijasta i zaljubljenika u svjetske trendove, dr. Miljenko Svoboda, Nikola Hirschsohn i Stjepan Lukačić, osnivaju u Prelogu tenisku grupu u okviru Preloškoga športskog kluba – PŠK, i započinju tenisku priču koja traje do danas. Te su godine izgradili prvo tenisko igralište na predjelu Brodec u Prelogu.
Tada je tenis bio novi sport i u listu ‘Priločanec’ na šaljiv su način opisani prvi dani tenisa. Pjesmicu je napisao Genči – Gejza Singer, jedan od trojice urednika Priločanca, ostala dvojica su Božidar Lukačić i Josip Malek – srednjoškolci, u to vrijeme šesnaestgodišnjaci. Evo što se u pjesmici kaže kaže:

… Jedna pogodi partnera u lice
Druga se zabode u ogradne žice.
Lopata zviždi, Kezo se znoji
S tenis reketom pravicu kroji
Dok sudac na vrhu poene ne broji.
… No opet se desi katastrofa druga
na pobiračevoj tikvi napravi se fruga…

Kakva je veza Preloga i Franje Punčeca, našega proslavljenog tenisača, i je li u Prelog dolazio Geza Legenstein, također i dobar igrač tenisa?

– Prema pamćenju najstarijih, tenis su otpočetka igrale i žene i mladi, a povremeno ih je podučavao velikan Franjo Punčec po cijeni od dvije radničke nadnice. Za Gezu Legensteina nema podataka, no vjerojatno je da je i on bio bio na nekom sportskom susretu, a vjerojatno i drugi onodobni igrači.

Raste li broj članova?

– Broj članova je u konstantnom porastu, i to ne samo iz Preloga, već iz cijeloga donjeg Međimurja. Sadašnja generacija igrača, i mladih i starih, doprinijela je razvoju tenisa, tako da danas imamo sve kategorije igrača, od mladih do starijih. Nakon registracije Kluba 1. listopada 1986. godine izgrađena su tri sportska terena, a 2001. izgrađene su klupske prostorije.
Osnovana je škola tenisa kroz koju su prošli mnogi današnji igrači i igračice, a današnji polaznici Tamara Balent, Juraj Horvat i Benjamin Kovačić ostvaruju zapažene uspjehe u svojoj kategoriji na nacionalnoj razini, pa je tako Tamara Balent sudjelvoala na Državnom mastersu za djevojčice do deset godina starosti.
Moram reći da je Tenis klub Prelog jedan od najboljih na području sjeverozapadne Hrvatske. Uz seniore i veterane svaku godinu nastupaju i tri, četiri ekipe koje ostvaraju zapažene uspjehe svih ovih godina, posebno 2000., 2009., 2010. i 2014. godine. Moram pohvaliti i naše dame. Tako su dame prvakinje ekipnog prvenstva Teniskog saveza sjeverozapadne Hrvatske 2013. i 2016. godine.

Što je sekcija ‘železni kuk’?

– Riječ je o neformalnoj starijoj sekciji Kluba, našim članovima, oni su se sami nazvali TK Železni kuk i to zato jer većina od njih je prošla operaciju kuka te imaju umjetni kuk koji im je ugradio Joško Smilović, također igrač, zbog toga što neumorno treniraju dva puta tjedno u svim vremenskim uvjetima. Tu ‘sekciju’ čine igrači: Nikola Vizer, Miki Zvonarek, Joško Smilović, Ivan Štefok, Mijo Hrešć. Franjo Petrić, Viktor Novak i Slavko Markač.

Kakvi su Vam planovi?

– Želja mi je da Prelog ima pravi teniski centar za ovaj dio Međimurja, a zahvalan sam svima koji su od 1934. godine doprinijeli razvoju tenisa u Prelogu.
Na svečanosti povodom tridesete obljetnice gradonačelnik Ljubomir Kolarek zahvalio je na aktivnosti Kluba te rekao da Tenis klub Prelog može očekivati bolje dane.
Planiramo proširiti naš tenis-centar u Prelogu tako da ih bude pet, a ne samo tri, jer je za tenis sve veći interes i ova naša igrališta su već pretijesna, te priželjkujemo barem jedno natkriveno igralište kako bismo mogli igrati tenis cijele godine.

 

Ostavi komentar