Uskoro kad EU komisija Hrvatsku počinje kažnjavati zbog nekvalitetnog zbrinjavanja otpada, mi u Međimurju ne smijemo dopustiti da naši građani plaćaju iste financijske penale kao i oni u Splitu i Zagrebu. Ako ne žele stanovnici ta dva grada i ostalih razvdajati otpad već na kućnom pragu jedini lijek za tako nešto su kazne. Zbrinjavanje otpada u tim nediscipliniranim gadovima i općinama u Hrvatskoj treba poskupiti nekoliko puta i koštati 300-400 kn, ako ne krenu našim putem

Jučerašnja reportaža RTL-a iz Preloga još jednom je pokazala kako živimo u “dvije Hrvatske”. Jedna koja se ponaša europski i druga koja bez obzira na sva busanja nije izašala iz balkanske žabokrečine.

Iako nas visoka politika godinama ignorira, ne daje šanse međimurskim ljudima da predvode ministarstva i najvažnija mjesta u državnoj upravi, ovakvi primjeri poput zbrinjavanja otpada govore najbolje zašto svi zajedno u Hrvatskoj ne možemo naprijed. Iako su naše međimurske plaće duplo manje u prosjeku od hrvatskih, to nas ne spriječava da budemo bolji od drugih.

Međutim, uskoro kad EU komisija Hrvatsku počinje kažnjavati zbog nekvalitetnog zbrinjavanja otpada, mi u Međimurju ne smijemo dopustiti da naši građani plaćaju iste financijske penale kao i oni u Splitu i Zagrebu. Ako ne žele stanovnici ta dva grada i ostalih razvdajati otpad već na kućnom pragu jedini lijek za tako nešto su kazne. Zbrinjavanje otpada u tim nediscipliniranim gadovima i općinama u Hrvatskoj treba poskupiti nekoliko puta i koštati 300-400 kn, dok kod nas s obzirom da smo prihvatili pravila igre trebalo bi ostati u najmanju ruku isto ili pak čak pojefitiniti.

Evo što je RTL donio u prilogu o zbrinjavanju otpada u jučerašnjem RTL Direktu Zorana Šprajca:

– Samo 100 kilometara od Zagreba u Prelogu, bar po tom pitanju stvari su uređene bolje nego u Helsinkiju
Osim što je najbolja adventska destinacija, Zagreb nosi laskavu titulu europske prijestolnice smeća. To je najgori grad u Europskoj Uniji po razvrstavanju smeća.
Na ljestvici Europske Komisije Zagreb je 28. jer odvaja tek 1 posto otpada – najsavjesnija od svih u Europi je Ljubljana, odvajaju 55 posto smeća. Drugi je estonski Tallin, a treći Helsinki koji – razvrstava 38,6 posto otpada.
No ako se hoće, može se i bez velevažnog nacionalnog Plana gospodarenja otpadom.
A Međimurje hoće, može i ima najbolje uređen sustav zbrinjavanja kućnog otpada u Hrvatskoj. Samo 100 kilometara od Zagreba u Prelogu, bar po tom pitanju stvari su uređene bolje nego u Helsinkiju.

 

Ostavi komentar