Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
16.01.2017.
Ponedjeljak
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO

VAŽNI PROJEKTI NA SVIM POLJIMA ŽIVOTA

Županija krenula u 2017. s projektima vrijednima 2 milijarde kuna

11.01.2017 11:13 Čakovec | Piše: sž

- Međimurska županija za novu 2017. godinu ima spremnih niz projekata s čijim provođenjem želimo povući sredstva iz fondova Europske unije, koji će nas i dalje pozicionirati kao županiju koja po glavi stanovnika povlači najviše europskih sredstava - u uvodu u konferenciju za medije rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši kako je u suradnji s općinama i gradovima, te potpornim institucijama spremno projekata u vrijednosti od više od 2 milijarde kuna.

- Moja poruka Vladi RH je da naše općine, gradovi i županija, naši poljoprivrednici i poduzetnici imaju ideje, imaju projekte, a uloga lokane samouprave je tu ključna, te im na svaki mogućni način pomažemo u pisanju projekata. Ključno je da Vlada pojednostavi sam proces prijave i kandidiranje projekata te da raspiše natječaje. Ne možemo više čekati, ako želimo rast BDP –a, ako želimo smanjivati nezaposlenost i ako želimo društveni optimizam, tada to mora biti puno brže i efikasnije - jasan je Posavec, te naglašava da kada govorimo o planovima, inicijativama, razvoju i idejama, iste provode zajedno sa stručnim službama i Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA-om, Tehnološko - inovacijskim centrom TIC-om i MENEA-om Međimurskom energetskom agencijom.  

- Iza nas je prijavljen velik broj projekata teških oko 10 milijuna eura koji samo čekaju na odobrenje, pa u narednim mjesecima očekujemo i prva potpisivanja i početak provođenja ideja u djelo. Neki projekti financirani su iz operativnog programa Hrvatske, dio iz transnacionalnih i isto tako novost je da će poduzetnicima biti omogućeno iz prekograničnih programa dobiti potrebna sredstva sufinancirana 75 % za njihove projekte suradnje s mađarskim partnerima - objasnila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović. 

- Krenuo je projekt DIGITRANS–digitalna transformacija Dunavske regije, financiran u okviru prvog poziva transnacionalnog programa suradnje DENJUP, u kojem sudjeluje 15 partnera iz 6 europskih država iz Dunavske regije. Jedan od partnera smo mi, dok drugi partner iz Hrvatske je Fakultet organizacije i informatike Varaždin, a vrijednost projekta je 2 milijuna eura. Time ćemo razviti i implementirati model primjene digitalnih tehnologija u malim i srednjim poduzećima kako bi one iskoristile sve potencijale koje te tehnologije nude - objasnio je direktor TIC-a Ivan Plačko novi projekt koji je već krenuo s prvim danom nove godine. 

Pritom je ujedno naglasio kako je centar zajedno sa Županijom prijavio projekt proširenja Tehnološkog inkubatora u Centru znanja. 

- Kako je Centar pun, u njemu djeluju 26 poduzeća sa 70 zaposlenih, a postoji interes za nove prostore, idemo u proširenje kroz cijelu novu zgradu i potkrovlje u jednoj postojećoj - rekao je, te objasnio kako je glavni cilj proširenje poduzetničko poslovne infrastrukture i kako će se u proširenje uložiti 12 milijuna kuna.

Najvažniji međimurski kulturni projekt je revitalizacija Staroga grada, obnova bastiona vrijednog 45 milijuna kuna koja čeka odobrenje u resornom ministarstvu, a u ovoj godini u realizaciju će krenuti i turistički projekt, obnova tzv. stražarnice na prostoru bivše vojarne. 

Čeka se potpis ugovora vrijednog 7,6 milijuna kuna za primarnu zdravstvenu zaštitu, o čemu će župan 16. siječnja odraditi sastanak s ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem, gdje će se definirati i projekt rekonstrukcije i opremanja kirurgije te dnevne bolnice. 

- Što se tiče zdravstva, važno je i to da interventna kirurgija radi te da je već obavljeno 24 operacija na uređaju, pa je ta investicija u punom zamahu - dodao je međimurski župan. 

Kada je obrazovanje u pitanju, od ove godine Međimurska županija radi još jedan korak naprijed i pokreće projekt razvoja sustava podrške darovitim učenicima vrijedan milijun kuna, naziva „1, 2, 3 - palim lampicu“, uz pomoć sredstava Europske unije. 

- Pripremamo i kulturne te turističke projekte, kao onaj obnove stare kuće u Frkanovcu gdje će se pripremiti muzej i Centar za posjetitelje, u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije. Kroz  razvoj cikolturizma to će svakako biti jedna točka gdje se može zaustaviti i predstaviti naša ponuda. Ujedno  je u pripremi i Muzej u Križovcu, u Centru za posjetitelje. Biti će to muzej prirodne baštine kakvog nema od Zagreba do Budimpešte, vrijedan 7 milijuna kuna koji objavljujemo na natječaj koji je otvoren do 5. ožujka - dodao je Posavec. 

Za prijavu je spreman i projekt Metalska jezgra vrijedan 30 milijuna kuna koji će doprinijeti daljnjoj revitalizaciji prostora bivše vojarne, a u suradnji s HAMAG BICRO-om radi se na projektu razvoja mreže poduzetničkih institucija. MENEA je kao agencija zaslužna i za projekte energetske učinkovitosti, obnovu višestambenih zgrada na području Čakovca i energetsku obnovu škola. 

- Tu je i vrlo važan projekt razvoja širokopojasnog interneta, krenuli su Goričan i Šenkovec, a sada idemo i u ostale općine, njih 12 za početak, uz usporedno uvođenje LED rasvjete na području grada Čakovca. Sve to je u ingerenciji Međimurske energetske agencije - objasnio je župan i dodao kako je to tek mali dio projekata, te ih je ujedno mnogo na čekanju. 

- Bez obzira na volju, spremnost i predaju projekta, voljeli bi da ta dinamika bude brža te je naš apel prema Vladi i ministarstvima taj da proces ubrza i pojednostavi - zaključio je Posavec.

Izvor i foto: Međimurska županija

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

14.01.2017

Čakovec

Galerija fotografija

HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatska demokršćanska stranka potpisali su 13. siječnja u Čakovcu Sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2017. godine na području Međimurske županije. Sporazum su svojim potpisima potvrdili mr. sc. Hrvoje Šlezak, predsjednik Međimurske podružnice stranke Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku, inače državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i mr. sc. Franjo Cimerman, član Predsjedništva Hrvatske demokršćanske stranke Međimurske župani

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Alenu Kajmoviću ovo je drugi put da tijekom mandata napušta mjesto pročelnika u Međimurskoj županiji. Pročelničko mjesto napustio je i zbog dužnosti u Vladi Zorana Milanovića, kada je bio zamjenik ministra kultureU petak, 13. siječnja, malom sve

Darko Horvat: Za vraćanje INA-e nije potrebna privatizacija HEP-a!

Darko Horvat: Za vraćanje INA-e nije potrebna privatizacija HEP-a!

Prodaja dijela HEP-a da bi se vratila upravljačka prava nad INA-ov tema je javne rasprave koja traje već 15-ak dana. Ovo ima zagovornike, ali kako se trenutno čine puno je više protivnika procesa koji je najavio premijer Plenković. - Za vraćanje upra

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Međimurska županija ima ideje, rješenja i spremne projekte vrijedne oko 2 milijarde kuna koje, uz one koje je aplicirala u zadanom roku, no svjesni kako je na putu njihovih ostvarenja neophodna i podrška države, svaki radni sastanak u okviru nedavnog

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
 
NAJNOVIJE

FOTO: Uz tortu i čašu vina Marija Topolnjak proslavila 106. rođendan

U krugu svoje brojne obitelji, najstarija Međimurka, Marija Topolnjak iz Dunjkovca, jučer je proslavila 106. rođendan.- Teško je biti tak star, teško mi je već hodati, ali još uvijek sve dobro pamtim, rekla je danas slavljenica - Marija Topolnjak koju su prigodom njenog 106. rođendana posjetili predstavnici Općine Nedelišće na čelu sa načelnikom, Darkom Daniom.  Majčica Marija, kako je svi zovu od milja, imala je jučer, 15. siječnja veliko obiteljsko slavlje na kojem se okupila njena cijela obitelj - petero djece, preko 20 unuka, 15 unučadi te 2 prapraunuka. Torte je bilo i danas u čast predstavnika općine te novinara, a majčica se nije libila svoj dugi životni vijek kroz šest država nazdraviti čašom vina. - Je, rekla nam je, se vam se jako premenilo. Nekad je bilo puno teže, hodili smo bosi, kupovali na črno, a motika i poljoprivreda su nam bili se. Denes mladi imaju puno toga i još su nezadovoljni. Svima je poručila kako se ne smiju srditi jer to djeluje na zdravlje, da treba slušati i raditi svoj posao. A zdravlje i dug život, kaže, ionake ovise o dragom Bogu.

Srećko Mrazović nastavlja biti predsjednik DVD-a Krištanovec

Ove subote, 14. siječnja, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krištanovec održalo je redovnu godišnju te izbornu vatrogasnu skupštinu.U prepunom društvenom domu skupštini su se između ostalih odazvali i gradonačelnik grada Čakovca, te Saborski zastupnik Stjepan Kovač koji je svojim govorom pohvalio sam rad vatrogasaca, čestitao im na osvojenim peharima i dao punu podršku za rad iz strane grada Čakovca te zahvalio dosadašnjem rukovodstvu na odličnoj suradnji.  Predsjednik VZMŽ i VZG Čakovca, te dopredsjednik HVZ-a Mario Medved osvrnuo se na opremljenost vatrogasaca, čemu Vatrogasna zajednica pridodaje posebnu pozornost i iz godine u godinu opremaju sva društva sa modernom i kvalitetnom opremom, a bilo je tu i opremanje DVD-a iz robnih rezervi RH, te iz proračuna grada Čakovca čemu nisu bili zaobiđeni niti Krištanovski vatrogasci. Gledajući unatrag četiri godine Međimurje je prošlo najveći ispit kod jedne od velikih organizacija obrane od poplave što su vatrogasci odradili na iznimno visokom i kvalitetnom nivou te nije došlo do izlijevanja rijeke iz korita. Za budućnost vatrogasaca, kao i DVD-a Krištanovec želi da  unaprjeđenjem sustava osposobljavanja budu još osposobljeniji, a na čemu se već radi, jer isti je zamišljen kao vatrogasni poligon u bivšoj vojarni Čakovec, a istu su dobili na korištenje od Međimurske županije. Zahvalio je rukovodstvu društva na iznimnim uspjesima, zalaganju i promociji kako Krištanovca tako i grada Čakovca i Međimurske županije.  Zamjenik zapovjednika JVP i VZMŽ Robert Meglić zahvalio se vatrogascima na hrabrosti prilikom svih intervencija na koje su izašli, te jako dobrim odnosima sa JVP. Zaželio je novoizabranom rukovodstvo da nastave gdje su prethodnici stali, a suradnja neka bude na visokom nivou. Iznimno dobroj promociji Krištanovca zahvalio im je i predsjednik MO Dušan Mikolaj. Dok je ispred kluba veterana VZMŽ skupštinu pozdravio Vladimir Bujan.  Ujedinjeno izvješće Upravnog odbora i zapovjedništva pročitao je Damir Mrazović, a između ostalog se moglo čuti kako su puno radili na preventivnom djelovanju u naselju, imali zabilježeno nekoliko manjih požara, a i bilježe radne akcije na koje su se odazivali u velikom broju. Iznimno su ponosno istaknuli vatrogasnu mladež i seniorsku ekipu s kojima su na natjecanjima čak osam puta popeli se na postolja od čega dva puta uzeli zlatno odličje. Bili na Državnom natjecanju sa ekipom mladeži muškom u Puli gdje su imali treće vrijeme štafete, a na kraju zauzeli odlično 5. mjesto u konkurenciji od 58 ekipa. Ukupni rashodi u 2016. godini iznosili su 63.324,76 kuna, a od čega je najviše bilo utrošeno na vatrogasnu opremu i opremljenost vatrogasaca. Na samom kraju predsjednik društva Srećko Mrazović posebno je zahvalio gradu Čakovcu, njenim čelnicima, Vatrogasnoj zajednici, Mjesnom odboru i dr. na pomoći koju su dali DVD-u Krištanovec, te se i nadalje preporučaju za suradnju.   Skupština je potvrdila za naredno četverogodišnje razdoblje Srećka Mrazovića za starog-novog predsjednika, Vladimira Lukmana  za njegovog zamjenika, dok je zapovjednik ostao Nevio Mađarić, a njegov zamjenik Stjepan Zadravec. Tajnički posao će obavljati Igor Zadravec, dok će blagajnik biti Damir Mrazović. Tako je popunjena ''križaljka'' rukovodstva DVD-a, koja kreće sa nešto popunjenim mlađim rukovodstvu, ali bez velikih promjena.  Na samom kraju predsjednik VZMŽ Mario Medved podijelio je oznake zvanja i to  Damiru Mrazoviću za zvanje časnika I. klase i Andreasu Novaku za dočasnika. Posebno priznanje je uručeno i ekipi mladeži muškoj koja je bila na državnom natjecanju u Puli. Izvor i foto: Grad Čakovec

FOTO: I u M. Središću obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja

Prije 25 godina Hrvatsku je priznalo svih 12 članica tadašnje Europske unije te još neke zemlje, a do kraja siječnja 44 države priznale su samostalnost Republike Hrvatske.Obilježavanje ove obljetnice u Murskom Središću u nedjelju je započelo svetom misom u župnoj crkvi Marije Kraljice i Svetog Ladislava koju je predvodio župnik Tomislav Antekolović.  Nakon mise u povorci koju su prevodili branitelji iz ogranka UDVDR-a Mursko Središće, Rudarski zbor, DVD Mursko Središće, te Društvo žena i pjevački crkveni zbor mladih, te gradski čelnici, gradonačelnik Dražen Srpak, dogradonačelnik Zvonko Vrtarić i dopredsjednica Gradskog vijeća Ivana Maltarić položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Piramida.  Uz riječi zahvale evocirane su uspomene na ovaj povijesni dan.

Naučili ukrašavati teglice i okvire za slike

Besplatne kreativne radionice održane su u srijedu 11. i petak 13. siječnja u prostorima novouređene Gradske knjižnice i čitaonice. U dva dana može se naučiti nešto veselo i korisno. Kako, naučila je skupina djece koja se odlučila posjetiti kreativne radionice u Knjižnici u Murskom Središću. Besplatne kreativne radionice održane su u srijedu 11. i petak 13. siječnja u prostorima novouređene Gradske knjižnice i čitaonice. Dvadeset mladih kreativaca, uz prve prave pahulje snijega i puno pozitivne energije,  uspješno je izradilo  svoje okvire za slike te kreativno ukrasilo šarene i vesele teglice. U goste na radionicu je došla i knjižničarka Nataša. Smijeha nije nedostajalo, a  u novim prostorima knjižnice uz čitanje, pjesmu i igru zimski  školski praznici bili su zabavniji.

Čakovec jutros najhladniji grad u Hrvatskoj!

Iako u najavama meteorologa nema snijega za Međimurje ostaje hladno.Dokaz tome je činjenica da je Čakovec jutros u 6 sati bio najhladniji grad u Hrvatskoj. Rano jutros tako je izmjereno -9.6 °C. Hladniji od Čakovca bio je samo Zavišan, gdje je bilo -11 °C. DHMZ najavljuje vrlo hladne noći, posebno prema vikendu, kada će biti vedro te će se noćne temperature u Međimurju spustiti i na -12 °C. U utorak i srijedu bi trbalo biti vjetrovito. 

Donosimo vam tjedni menu gableca u Restoranu Central Park!

Ugrijte se u ugodnom ambijentu uz finu i toplu hranu Restorana Central Park! Mjesto i gablec možete rezervirati na broj: 095 205 3056. Doabr vam tek!Ponedjeljak 16.1.Menu 1 - Vinski gulaš, domaći kruh - 25 knMenu 2 - Zapečene sarmice s pire krumpirom, domaći kruh, salata - 34 knUtorak 17.1.Menu 1 - Slatki kupus s pečenim rebarcima, domaći kruh - 25 knMenu 2 - Juneći Stroganoff s bijelom rižom, domaći kruh, salata - 34 knSrijeda 18.1.Menu 1 - Ričet s grahom i domaćom kobasicom, domaći kruh - 25 knMenu 2 - Pileći medaljoni na žaru s kremom od graška i pireom od buče, domaći kruh, salata - 36 knČetvrtak 19.1.Menu 1 - Lazanje od piletine i povrća, domaći kruh, salata - 36 knMenu 2 - Svinjski kotlet na kraljevski s kruhovom roladom, domaći kruh, salata - 34 knPetak 20.1.Menu 1 - Pohani oslić s krumpirom salatom, domaći kruh, salata - 36 knMenu 2 - Lignje na pariški s pomfritom i tartarom - 42 knSvakodnevno:Bistra juha - 5 knDnevni panini sendvič - 20 kn NEDJELJA 15.1. - POSEBNA PONUDA: Burger (Chicken Burger, Amarillo ili Pontiac) i pommes + piće po izboru (Mountain Dew, Dr. Pepper ili Canada Dry) - 45 kn -----------------------------------------------POSEBNA PONUDA: Central Park Chicken Burger - domaće pecivo, pohani pileći burger od sjeckanih pilećih prsa gratiniran sa edamerom, lukom, dijon senfom i koprom, umak od krastavaca, svježe povrće. Svakog jutra razbudite se uz svoj omiljeni topli napitak, a Central Park vas časti domaćim pecivom.Tjedni menu i posebne ponude možete pratiti i putem newslettera. Prijavite se na newsletter putem linka:http://bit.ly/2iwOV6X

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-7°C / 1°C
16.01.2017.
18:21
-1 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

80 %

76 % / 86 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA