Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
18.01.2017.
Srijeda
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO
Skloništa, poput onog u Čakovcu, krcata su napuštenim psima

Skloništa, poput onog u Čakovcu, krcata su napuštenim psima

VISOK POREZ BI PLAĆALI UZGAJIVAČI I PRODAVATELJI PASA

Prijatelji životinja objašnjavaju zašto su za simboličan porez na pse

04.11.2016 08:21 Zagreb | Piše: sž

Posljednjih dana nešto je više bilo govora o mogućnosti uvođenja poreza na pse. Ministartvo poljoprivrede je demantiralo da će doći do uvođenja ovog poreza.

Prijatelji životinja u devet točaka obrazlažu podršku prijedlogu uvođenja tzv. poreza na pse.

Vezano uz aktualne napise u medijima i velik interes javnosti o mogućnosti uvođenja tzv. poreza na pse, udruga Prijatelji životinja uputit će dopis Ministarstvu financija vezano za uvođenje takva poreza.

Udruga navodi uvjete pod kojim podržava porez za pse te daje svoje prijedloge i pojašnjava u devet točaka što bi takav porez značio za zaštitu životinja:

1. Porez na pse nije dio Zakona o zaštiti životinja - Udruga je tijekom rada Povjerenstva za izmjene i dopune Zakona o zaštiti životinja podržala prijedlog drugih članova Povjerenstva o uvođenju poreza na pse, s ciljem poboljšanja odgovorne skrbi za životinje i sprječavanja napuštanja životinja. Porez na pse ne može biti dio Zakona o zaštiti životinja, a Ministarstvo financija još niti nema započet prijedlog u tom smjeru.

2. Porez za one koji kupuju i prodaju pse - U Hrvatskoj svakodnevno ubijaju pse u skloništima. Broj usmrćenih pasa godišnje se mjeri u tisućama ubijenih zdravih životinja. Skloništa su krcata psima, dok mnogi kupuju pse podržavajući njihov uzgoj i iskorištavanje. Stoga bi se oporezivali građani koji kupuju pse. Ako nekome nije problem izdvojiti nekoliko tisuća kuna za kupnju psa umjesto da ga udomi besplatno, tada mu nije problem izdvojiti ni iznos za porez. Porez bi trebali plaćati i svi koji se bave uzgojem i prodajom pasa.

3. Porez ne plaćaju udomitelji životinja iz skloništa - Porez na pse ne bi plaćali građani koji udomljavaju pse iz skloništa jer oni već pomažu zajednici da se smanji broj napuštenih pasa. Ako netko pronađe psa na ulici, treba ga prijaviti skloništu za životinje kako bi se udomljavanje provelo kroz sklonište. Pronađeni pas mora biti registriran kao napuštena životinja, mikročipiran i kastriran.

4. Povlastice za one koji kastriraju pse - Udruga se zalaže da oni koji su dali kastrirati psa imaju povlastice kroz smanjenje iznosa poreza. Kastracijom se sprječava mogućnost dobivanja neželjenih štenaca.

5. Novac od poreza za zaštitu životinja, projekte kastracije i liječenje pasa - Udruga podržava ideju o uvođenju poreza na pse isključivo ako bi bio na državnoj razini i ako novac ne bi punio državni proračun, već bio usmjeren za zaštitu životinja. Dobivena sredstva koristila bi se namjenski za programe kastracije, liječenje i udomljavanje životinja te edukaciju građana o zaštiti životinja. Primjerice, sredstva od poreza omogućila bi kastraciju, mikročipiranje i cijepljenje više od 3000 pasa u romskim naseljima Međimurske županije, koji svakodnevno pate i umiru od posljedica bolesti i zlostavljanja.

6. Simboličan iznos poreza - Vrlo je važno da taj porez ne bude visok, već simboličan i s ciljem poboljšanja dobrobiti životinja. Udruga predlaže da taj iznos bude manji od cijene cijepljenja pasa, što može znatno pomoći drugim, napuštenim psima. O konkretnom iznosu treba odlučiti nadležno ministarstvo.

7. Porez i zbog mikročipiranja - Porez na pse pomogao bi provedbi Zakona o zaštiti životinja i srodnih propisa te da svi psi u Hrvatskoj budu mikročipirani, što je i zakonska obveza. Trenutačno je u Hrvatskoj oko 30 % nečipiranih pasa. Ti psi završavaju u skloništima gdje većinom budu usmrćeni nakon 60 dana.

8. Porez na pse u drugim europskim državama - U prijedlogu koji je Udruga podržala istaknuto je da su takav porez već uvele neke druge europske države, poput Njemačke i Austrije, s ciljem poboljšanja odgovorne skrbi za životinje i sprječavanja napuštanja životinja.

9. Uvođenje poreza na mačke je nemoguće jer ne postoji ni zakonska obaveza mikročipiranja mačaka.
Porez na pse trebao bi utjecati na smanjenje kupnje i na povećanje udomljavanja pasa te na povećanje kastracije pasa. Udruga smatra da bi uvođenje takva poreza dovelo i do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja i prestanka njihova napuštanja i ubijanja te veće odgovornosti i skrbi za pse.

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

14.01.2017

Čakovec

Galerija fotografija

HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatska demokršćanska stranka potpisali su 13. siječnja u Čakovcu Sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2017. godine na području Međimurske županije. Sporazum su svojim potpisima potvrdili mr. sc. Hrvoje Šlezak, predsjednik Međimurske podružnice stranke Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku, inače državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i mr. sc. Franjo Cimerman, član Predsjedništva Hrvatske demokršćanske stranke Međimurske župani

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Alenu Kajmoviću ovo je drugi put da tijekom mandata napušta mjesto pročelnika u Međimurskoj županiji. Pročelničko mjesto napustio je i zbog dužnosti u Vladi Zorana Milanovića, kada je bio zamjenik ministra kultureU petak, 13. siječnja, malom sve

Darko Horvat: Za vraćanje INA-e nije potrebna privatizacija HEP-a!

Darko Horvat: Za vraćanje INA-e nije potrebna privatizacija HEP-a!

Prodaja dijela HEP-a da bi se vratila upravljačka prava nad INA-ov tema je javne rasprave koja traje već 15-ak dana. Ovo ima zagovornike, ali kako se trenutno čine puno je više protivnika procesa koji je najavio premijer Plenković. - Za vraćanje upra

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Međimurska županija ima ideje, rješenja i spremne projekte vrijedne oko 2 milijarde kuna koje, uz one koje je aplicirala u zadanom roku, no svjesni kako je na putu njihovih ostvarenja neophodna i podrška države, svaki radni sastanak u okviru nedavnog

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
 
NAJNOVIJE

Cesta kod željezničkog kolodvora u D. Kraljevcu je opasno klizalište

Javio nam se čitatelj da nam se požali na stanje kolnika kod željezničkog kolodvora u Donjem Kraljevcu.Iako je većina prometnica očišćena nakon snijega koji je pao u petak izgleda da tako nije i u Donjem Kraljevcu, a to se vidi i na fotografiji. - Počelo je novo polugodište, djeca i studenti vlakom odlaze u školu i na fakultet, no da bi došli do željezničkog kolodvora trebaju jako paziti da ne slome noge. U Donjem Kraljevcu, na cesti koja vodi prema željezničkom kolodvoru kao da je snijeg pao jučer, otopio se te na kraju postao velika nakupina leda. S obzirom da je to vrlo prometna cesta jer ljudi svakodnevno putuju vlakom, netko treba riješiti ovaj problem. U dokaz tome prilažemo fotografije gdje se vidi da cesta nije prikladna za ljude ni automobile ili bicikle. Tko je odgovoran za čišćenje i hoće li riješiti ovaj problem prije nego što netko slomi nogu? - pita naš ogorčeni čitatelj.

Evo kada će se 2017. u vašem mjestu održati krizma

Varaždinska biskupija objavila je raspored slavlja podjele sakramenta svete potvrde (krizme) u župama Varaždinske biskupije koja će se održati od 22. travnja do 24. lipnja ove godine.Donosimo raspored za mjesta u Međimurju. Subota, 22. travnja 2017. - Prelog, 17 sati, krizmatelj mons. Josip Mrzljak, biskup   Nedjelja, 27. travnja - Mačkovec, 11 sati, mons. Antun Perčić, delegat   Subota, 29. travnja - Nedelišće, 10 sati, preč. Damir Bobovec, delegat - Sveti Juraj u Trnju, 17 sati, mons. Antun Perčić, delegat - Pribislavec, 18 sati, preč. Josip Koprek, delegat   Nedjelja, 30. travnja - Šenkovec, 11 sati, mons. Ivan Godina, delegat   Ponedjeljak, 1. svibnja - Sv. Juraj na Bregu, 11 sati, preč. Mirko Horvatić, delegat   Subota, 6. svibnja - Ivanovec, 17 sati, mons. Josip Mrzljak, biskup - Mursko Središće, 17 sati, mons. Antun Perčić, delegat   Nedjelja, 7. svibnja - Sveti Nikola, Čakovec, 10 sati, mons. Antun Perčić, delegat - Kotoriba, 11 sati, preč. Mirko Horvatić, delegat   Subota, 13. svibnja - Sv. Antun Padovanski, Čakovec, 11 sati, preč. Josip Koprek, delegat - Križovljan, 17 sati, preč. Josip Koprek, delegat   Nedjelja, 14. svibnja - Sveta Marija, 11 sati, mons. Josip Mrzljak, biskup   Subota, 20. svibnja - Štrigova, 10 sati, preč. Damir Bobovec, delegat - Draškovec, 17 sati, preč. Josip Koprek, delegat  - Sveti Martin na Muri, 17 sati, preč. Mirko Horvatić, delegat - Orehovica, 17 sati, mons. Antun Perčić, delegat   Nedjelja, 21. svibnja - Podturen, 11 sati, preč. Damir Bobovec, delegat - Vratišinec, 11 sati, preč. Josip Koprek, delegat   Subota, 27. svibnja - Goričan, 10 sati, preč. Damir Bobovec, delegat - Strahoninec, 10:30 sati, preč. Josip Koprek, delegat - Selnica, 11 sati, preč. Mario Kopjar, delegat   Nedjelja, 28. svibnja - Donja Dubrava, 11 sati, mons. Ivan Godina, delegat   Subota, 3. lipnja - Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, Sveti Nikola, Čakovec, 10 sati, mons. Josip Mrzljak, biskup - Belica, 17 sati, mons. Josip Mrzljak, biskup - Novo Selo na Dravi, 18 sati, preč. Josip Koprek, delegat   Subota, 10. lipnja - Dekanovec, 11 sati, mons. Ivan Godina, delegat 

Policija izvijestila: Tijekom ponedjeljka nije se dogodilo ništa

Nesvakidašnje vijesti stižu danas u dnevnom izvješću PU međimurske.- Tijekom ponedjeljka, 16. siječnja na području Policijske uprave međimurske nisu evidentirani sigurnosno interesantni događaji. Što se tiče počinjenja najučestalijih kaznenih djela iz domene imovinskih delikata, u proteklih 24 sata nisu evidentirane krađe i teške krađe - stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Radovan Gačal.

Od najmanje dobi čitajte im knjige!

Grad Mursko Središće nedavno je uredio i površinski utrostručio knjižnicu, a da ne ostane samo lijepo uređeni prostor, gradonačelnik je odlučio stvarati i buduće čitatelje. U cilju poticanja čitanja djece, predškolske dobi (dječji vrtić) i učenici 1. razreda osnovne škole oslobađaju se plaćanja članarine za Gradsku knjižnicu. U Hrvatskoj je čitanje knjiga podcijenjeno,  kao i učenje općenito. Dok je u drugim zemljama čitanje knjiga i tiskanih medija u porastu, kod nas većinu građana zaboli glava nakon tri reda čitanja. Više vole površnost, koja ugodno zatupljuje. Zbog toga je hvale vrijedna  svaka akcija koja vodi prema poticanju čitanja, koja stvara ljude koji će znati promišljati.  Grad Mursko Središće nedavno je uredio i površinski utrostručio knjižnicu, a da ne ostane samo lijepo uređeni prostor, gradonačelnik je odlučio stvarati i buduće čitatelje. U cilju poticanja čitanja djece, gradonačelnik je donio zaključak da se djeca s područja Grada Mursko Središće predškolske dobi (dječji vrtić) i učenici 1. razreda osnovne škole oslobađaju plaćanja članarine za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće, a  Ivana Sakač, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, zadužuje se za  realizaciju ove akcije, uz napomenu da će djeca uz besplatnu članarinu moći posuđivati isključivo knjige primjerene navedenom uzrastu.

Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

U 104. godini života u miru sa Gospodinom, okrijepljen svetim sakramentima u svome domu okružen svojom obitelji preminuo je najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić.Gospodina Miju pamtit će uvijek po njegovoj dobroti, blagosti i ponajprije po njegovoj vjeri.  Sprovodni obredi i sveta misa zadušnica su bili u nedjelju 15. siječnja u 15:00 sati. Župnik Marinko Prstec na stranicama Općine Kotoriba napisao je vrlo lijepo sjećanje na Miju. Izvor i foto: kotoriba.hr

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Ovu subotu će se na Trgu Republike u Čakovcu prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti vezani uz borbu protiv raka vrata maternice.U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora "Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu će se na Trgu Republike, 21. siječnja 2017. godine od 10 do 12 sati obilježiti 10. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Kao i svake godine, i ove će se godine uz organizatore u akciju uključiti i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec i studenti Sveučilišta Sjever. Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na uključivanje u taj program. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Pomoć za Klub "Vita" I ove će se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske organizirati Dan mimoza, gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti. Također će se u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održati edukacija o prevenciji raka vrata maternice te o čuvanju vlastitog reproduktivnog zdravlja. Novac prikupljen prodajom namijenjen je rehabilitaciji članica Kluba "Vita“ i edukaciji članova Županijske lige protiv raka Čakovec. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. Prema istom izvoru, u 2014. godini u Međimurskoj županiji 3 žene su oboljele od invazivnog, a 23 žene od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2015. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 111 žena, a u Međimurskoj županiji 6 žena. Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.      

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-2°C / -2°C
18.01.2017.
02:47
-2 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

79 %

79 % / 80 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA