11.7 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Obitelj Jagec iz Strahoninca priprema domaće međimurske turoše

Svježi sir, sol, ljuta i slatka crvena paprika – jednostavne komponente i još jednostavniji proizvod – sir turoš, jedini trajni mliječni proizvod naših starih, ali i današnjih generacija.

Naime, kažu stari, što duže stoji, to je turoš bolji.

Jednostavan recept za sjajan domaći proizvod

– Recept za međimurski turoš vrlo je jednostavan. U svježi sir stave se sol i crvena paprika, ona obična i malo ljuta. Upravo su nijanse u dodavanju s još pokojim sastojkom ‘ono nešto’ što ovaj sir čini jedinstvenim. Ima ljudi koje vole i malo mirisa i okusa češnjaka, pa i on može u turoš. Mi, naprotiv, volimo dodati samo malo više ljute paprike. Naravno, pravi turoš treba i odstajati, odnosno osušiti se, tako da i tu nastaju nijanse u okusu. – objasnila nam je Katarina Jagec iz Strahoninca, čija obitelj održava tradiciju ovoga poznatog starinskog međimurskog sira.

Ona dodaje da se, budući da je sada zimski period, turoš ne može sušiti na zraku, pa ga tako stavljaju u frižider s ventilatorom.

Pravi sladokusci, kako za sebe mnogi vole reći, uživaju u potpuno tvrdom siru koji onako lagano grickaju ili ga omekšaju domaćim koščićnim uljem kako su to radili naši stari. Kažu, može se namočiti ili pak razmočiti i u dobroj “žganici”.

Pet dojnih simentalki daje dovoljno mlijeka Jagecovima, tako da turoš nije jedino što rade od mlijeka.

– Radimo praktički sve sireve koji se mogu napraviti od svježeg mlijeka. – još nam je rekla Katarina. – Tako volimo pojesti obični sir s vrhnjem, zatim slatki sir, a ako ostane što vrhnja bude i domaćeg putra, odnosno finog maslaca. Nisu to neke velike količine budući da ni ne mogu biti od samo pet krava. No, za nas i prijatelje dovoljno da se ne zaborave mirisi i okusi djetinjstva.

Črno olje i meso z tiblice idu dalje, sir turoš stoji

Kada se nabrajaju međimurski autohtoni proizvodi, najčešće se govori o črnom olju, mesu z tiblice i siru turošu. Nažalost, danas, nakon gotovo desetak godina otkako je krenuo proces njihove zaštite, nešto se pomaklo tek po pitanju ulja i mesa z tiblice, međutim, još nedovoljno da bi se nazirao kraj. Brojni zahtjevi i obilna dokumentacija te sva sila ostale papirologije putuju s adrese na adresu, malo u Zagreb, malo preko granice pa do Međimurja, i tako prolaze godine u začaranom krugu. Doduše, svako malo jave se i Slovenci i sve dodatno zavrte. Stoga, ili ćemo izletjeti iz te vrtnje ili će se krug napokon zaustaviti tamo gdje mu je mjesto – s papirima i dokumentacijom koja će govoriti barem o nekoj zaštiti.

Disertacije, magisteriji i doktorati na temu turoša

Pišu mladi Međimurci svoje disertacije, stječu doktorske titule sve zahvaljujući turošu, a on i dalje stoji tu gdje je i nekada bio. U zapećku četiri zida entuzijasta koji pokušavaju samostalni proboj na tržište. No, dalje od kućnog praga, sajma ili placa ne mogu.

Možemo se samo zapitati zbog čega, pa nisu valjda drugi toliko sposobniji. Ili mi ne znamo ili nam nije stalo.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE