10 C
Čakovec
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Monarch Lucerne II nova zvijezda među oldtimerima

Ovu Noć muzeja posjetitelji Odltimer muzeja Šardi Selnica moći će uživati u dvije nove zvijezde sada već najpoznatije oldtimer kolekcije u Hrvatskoj. Oldtimer Monarch Lucerne II stigao je samo prije dva tjedna direktno iz Californije.

Iako ovaj legendarni automobil iz 1959 godine s V8 motorom još nije u punom sjaju jer mu treba obnova, no podjetitelji će svejedno moći uživati u ljepoti automobila iz vremena kad su oni bili prava umjetnička djela.

Uz stotinjak drugih eksponata novitet je i traktor Leyland 154 svojevrsna traktorska ikona u Velikoj Britaniji, koja se rijetko gdje još može pronaći u voznom stanju.

Osim zbirke oldtimer automobila i motocikala, posjetitelji mogu vidjeti i brojne stare alate te muzičke instrumente i radioprijemnike kakvi su se koristili u prošlom stoljeću.

One koji još nisu bili u Oldtimer muzeju Šardi u Selnici, podsjećamo da mogu vidjeti i jedinstveni automobil na drva. Prerađenu češku Tatru iz 1931. godine koje kao pogonsko gorivo koristi drvni plin, koji nastaje zagrijavanjem drva.

Vlasnik muzeja Šardi Ignac rekao nam je da je za probnu vožnju od Selnice do Čakovca i natrag, što je nekih 30-tak kilometara, potrošio jedno punjenje, tj. oko šest korpi drva, koliko stane u kotao. Drvo se koristilo za pogon benzinaca u krizna vremena kao što su ratovi, tko zna, s obzirom na cijene energenata možda ovaj način prijevoza opet postane aktualan…

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE