Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
16.01.2017.
Ponedjeljak
 
 
 
 
LIFESTYLE - DOM I VRT

RECEPTI ZA BOŽIĆNE KEKSIĆE!

Jeste li već počeli peći božićne keksiće? Evo provjerenih recepata!

17.12.2016 18:46 Čakovec | Piše: mk

Još nas samo 8 dana dijeli do Božića, što znači da su mnoge domačice već krenuli s pećenje božićnih keksića. Donosimo vam nekoliko odličnih i provjerenih recepata! Probajte!

Išleri

Za prhko tijesto:

200 g glatkog brašna, 150 g maslaca, b80 g šećera u prahu, 3 žlice kakaa, 1 žumanjce

Za kremu:

150 g šećera, 3 jaja, 100 g maslaca

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje, 5 žlica suncokretova ulja, žlica maslaca

Priprema

Pomiješati u posudi brašno, kakao i šećer, dodati maslac sobne temperature i žumanjke pa umijesiti prhko tijesto. Tijesto odmah razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3 mm pa modlicama (ili čašicama) izrezivati krugove. Krugove slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici na 180 ºC 13 minuta. Pečene kolačiće ohladiti na limu na kojem su se pekli jer su odmah nakon pečenja sasvim mekani i prhki.

Za kremu miksati cijela jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Kuhati na laganoj vatri (ili u lončiću na pari) 15 minuta uz neprestano miješanje. Nakon toga ohladiti uz stalno miješanje. Hlađenjem će se krema zgusnuti, a miješanjem uz hlađenje izbjeći ćete stvaranje grudica. Dobit ćete glatku i podatnu kremu. U potpuno hladnu kremu dodati izrađeni maslac te dobro promiješati i sjediniti.

Ohlađene kolačiće spajati kremom, a potom premazati čokoladnom glazurom.

Božićni panj

Za biskvit:

6 jaja, 7 žlica šećera, 6 žlica brašna, 3 žlice kakaa, 1 čajna žličica praška za pecivo, 1 vrećica vanilin-šećera, 100 ml mlijeka, 100 ml ulja

Za ganache:

400 g tamne čokolade, 400 ml slatkog vrhnja

Priprema

Za ganache zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja, dodati čokoladu natrganu na komadiće pa ju uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Ganache potpuno ohladiti uz povremeno miješanje, kako bi se krema lijepo zgusnula i postala maziva.

Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u veliki lim od pećnice preko papira za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 15 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posipanu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u roladu zajedno s krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi. Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovinom ohlađene kreme, pa ga ponovno pažljivo zarolati u roladu. Sa svake strane rolade odrezati ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kremom.

Nutella nougat keksi

35 dag glatkog brašna, 25 dag margarina, 15 dag šećera u prahu, 18 dag mljevenih lješnjaka (prethodno poprženih), 6 dag kakaa ili 10 dag sitno ribane čokolade za kuhanje, 2 vanilin-šećera, 1 prašak za pecivo, 4 žumanjka

Glazura: 

20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarina, 2 žlice ulja

Priprema

Od svih sastojaka mikserom umutiti tijesto. Doraditi ga miješanjem rukom pa pospremiti u hladnjak na 30-ak minuta. Za to vrijeme pripremiti stroj za kekse i limove s papirom za pečenje. U stroj stavljati masu za kekse, pa uz tiskanje kroz željenu veličinu izraditi kekse prutiće. Probajte napraviti kekse približno iste dužine jer će se naknadno spajati. Ako nemate stroj, kalupima izrežite željene oblike. Kekse u malim razmacima odlagati u lim na papir za pečenje pa peći u pećnici na 180 ºC 10 min. Ohladiti ih, svaki keks premazati s malo nutele pa spojiti s drugim keksom. Za glazuru, čokoladu s margarinom i uljem otopiti u manjoj posudi pa kekse bočno umakati u čokoladu i ostaviti da se ocijede od suvišne čokolade na rešetki.

Mekani medenjaci

150 g ulja (možete koristiti i neku drugu masnoću, poput svinjske masti), 150 g šećera, 150 g meda, 360 g mekog brašna, 1 cijelo jaje, dva prstohvata sode bikarbone, malo cimeta ili začina za medenjake, po želji u njih možete dodati i nekoliko žlica mljevenih oraha ili ukrasiti na vrhu

Priprema

Pećnicu upalite na 200 stupnjeva i ostavite da se grije. Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Rukama uzimajte smjesu i oblikujte kuglice, stavljajte ih na tepsiju, malo stisnite svaku kuglicu odozgora dlanom, ostavljajte razmake od nekoliko cm između svake. Ukoliko želite, na vrh svakog medenjaka stavite orah. Ukoliko ćete raditi veće kuglice, pecite ih 10 minuta, ukoliko ćete raditi manje, pecite manje. Medenjaci su gotovi čim im dno malo počne tamniti, izvana se to slabo vidi, pa slobodno otvorite pećnicu oko 7. minute i pogledajte kakvo je stanje. Ako su gotovi, izvadite ih van. Nemojte ih prepeći, oni van pećnice još malo otvrdnu.

Keksi od bijele čokolade i naranče

300 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 80 g maslaca, 1 naranča (sok i korica), 90 g šećera, 1 vanilin-šećer, 1 jaje, 100 g bijele čokolade

Priprema

Upalite pećnicu na 180 °C. Dobro operite naranču, obrišite pa naribajte koricu i iscijedite sok. Na laganoj vatri (ili na pari) zagrijajte maslac, narančinu koricu, sok, šećer i vanilin-šećer. Miješajte dok se sastojci skroz ne povežu, umiješajte jaje i nastavite miješati da se sve poveže, maknite s vatre i odmah u vruće dodajte naribanu ili sitno nasjeckanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Smjesu ostavite da se hladi. Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli i dodajte mu mlaku smjesu bijele čokolade i naranče. Zamijesite glatko tijesto, ako vam se tijesto čini rijetko (ovisi o količini narančina soka), dodajte još brašna dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte u kuglice i svaku kuglicu malo stisnite dlanovima da dobijete tanje pločice. Pecite na 180 °C 10 - 12 min da ostanu bijeli.

Čokoladni raspucanci

200 g tamne čokolade, 50 g margarina , 200 g mekog brašna, pola žličice praška za pecivo, 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin-šećer, prstohvat soli, po želji u njih možete dodati naribanu koricu naranče ili nekoliko žlica pečenih lješnjaka, šećer u prahu za valjanje keksa

Priprema

Rastopite čokoladu i margarin na pari, maknite sa strane i ostavite da se malo ohladi. Brašno i prašak za pecivo promiješajte zajedno u jednoj posudi, ostavite sa strane. Mikserom izmiksajte jaja i šećere do pjenaste strukture. U izmiksana jaja kuhačom umiješajte ohlađenu čokoladu, zatim u nekoliko navrata dodajte brašno i lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite u frižider na 2 - 3 sata. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od 5 cm između svakog keksa. Pecite ih točno 11 minuta.

Božićni vanilin-linzeri

35 dag brašna, 18 dag margarina, 1 cijelo jaje, 1 žumanjak, 20 dag šećera, vanilin-šećer (1 obični + 1 bourbon), naribana korica polovice limuna

Priprema

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. U početku miksati miserom, a potom završiti rukom. Od tijesta oblikovati kuglu, omotati ju prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30-ak min. Razvaljati tijesto na 4 mm debljine pa modlicom izrezati cvjetiće. Stavljati ih na lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima i peći u zagrijanoj pećnici na 180 ℃ 10 - 15 min. Pečene kolačiće ohadite na limu pa ih hladne premazujte marmeladom ili nutellom i spajajte s cvjetićima s rupicom. Uvaljati ih u šećer u prahu.

Keksi s komadićima čokolade

75 g maslaca, 100 g šećera , 1 vanilin-šećer ili 1 žlica ekstrakta vanilije, 1 jaje, 1/2 žličice praška za pecivo, 150 g brašna, 100 - 175 g čokolade, sitno nasjeckane 

Priprema

Pećnicu zagrijte na 160 °C, a veliki lim obložite papirom za pečenje. Maslac i oba šećera izradite mikserom, zatim umiješajte jaje. Dodajte brašno u koje ste umiješali prašak i kratko promiješajte, toliko da se sve sjedini. Zatim pomoću kuhače umiješajte i komadiće čokolade. Rukama radite kuglice veličine oraha i slažite ih na lim, ostavljajući među njima velik razmak jer će se jako raširiti u pečenju. Pecite 10 - 12 min.

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

14.01.2017

Čakovec

Galerija fotografija

HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatska demokršćanska stranka potpisali su 13. siječnja u Čakovcu Sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2017. godine na području Međimurske županije. Sporazum su svojim potpisima potvrdili mr. sc. Hrvoje Šlezak, predsjednik Međimurske podružnice stranke Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku, inače državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i mr. sc. Franjo Cimerman, član Predsjedništva Hrvatske demokršćanske stranke Međimurske župani

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Alenu Kajmoviću ovo je drugi put da tijekom mandata napušta mjesto pročelnika u Međimurskoj županiji. Pročelničko mjesto napustio je i zbog dužnosti u Vladi Zorana Milanovića, kada je bio zamjenik ministra kultureU petak, 13. siječnja, malom sve

Darko Horvat: Za vraćanje INA-e nije potrebna privatizacija HEP-a!

Darko Horvat: Za vraćanje INA-e nije potrebna privatizacija HEP-a!

Prodaja dijela HEP-a da bi se vratila upravljačka prava nad INA-ov tema je javne rasprave koja traje već 15-ak dana. Ovo ima zagovornike, ali kako se trenutno čine puno je više protivnika procesa koji je najavio premijer Plenković. - Za vraćanje upra

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Međimurska županija ima ideje, rješenja i spremne projekte vrijedne oko 2 milijarde kuna koje, uz one koje je aplicirala u zadanom roku, no svjesni kako je na putu njihovih ostvarenja neophodna i podrška države, svaki radni sastanak u okviru nedavnog

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
 
NAJNOVIJE

Zanimljive odjevne kombinacije prošetale među namještajem

Modna revija, koja je privukla mnoge ljubitelje mode, održana je u prelijepom ambijentu salona namještaja RIA HOME u Varaždinu (Gospodarska ulica bb, TC Storeland), gdje su varaždinske dizajnerice i modne kreatorice, Ana Kraš Šoštarić (Butik Ana Kraš), Melita Kukec (Kookabee design - fashion & wedding) i Ivana Kuzminski (Kuzminski Dizajn), bile ugošćene sa svojim odličnim kreacijama.Frizuru za reviju radio je Tomislav Jagoić (Professional Hair care by T.J), a šminku Veronika Španić (Artistic, Nails & Beauty Studio). Šeširi su djelo Varaždinca Damira Hercega. Reviju je vodila Anita Rinkovec, vlasnica i direktorica RIA Home. RIA HOME je salon namještaja i pratećih dekoracija nastao u travnju ove godine kao nastavak 22-godišnjeg rada poduzeća RIA EXPORT IMPORT d. o. o. iz Kućan Marofa. U ovom salonu sigurno ćete naći odličan izbor namještaja vrhunske kvalitete i dizajna, a po vrlo povoljnim cijenama. Osim namještaja tu su i upotrebne i ukrasne sitnice koje će vaš dom učiniti toplijim i vedrijim mjestom za život. RIA HOME zapravo je izvor inspiracija, ideja i načina kako možete opremiti svoj dom. Ima tu, osim zaista prelijepa namještaja i posteljina, suđa, svijećnjaka, jastuka, rasvjete i svih onih sitnica koje život znače, ali i ekskluzivnih komada koji, osim što zrače elegancijom, posjeduju i vrhunsku kvalitetu. Naša je preporuka da posjetite RIA HOME, unesete boje u svoj dom i učinite ga sretnijim mjestom.

Jeste li već počeli peći božićne keksiće? Evo provjerenih recepata!

Još nas samo 8 dana dijeli do Božića, što znači da su mnoge domačice već krenuli s pećenje božićnih keksića. Donosimo vam nekoliko odličnih i provjerenih recepata! Probajte!Išleri Za prhko tijesto: 200 g glatkog brašna, 150 g maslaca, b80 g šećera u prahu, 3 žlice kakaa, 1 žumanjce Za kremu: 150 g šećera, 3 jaja, 100 g maslaca Za glazuru: 100 g čokolade za kuhanje, 5 žlica suncokretova ulja, žlica maslaca Priprema Pomiješati u posudi brašno, kakao i šećer, dodati maslac sobne temperature i žumanjke pa umijesiti prhko tijesto. Tijesto odmah razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3 mm pa modlicama (ili čašicama) izrezivati krugove. Krugove slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici na 180 ºC 13 minuta. Pečene kolačiće ohladiti na limu na kojem su se pekli jer su odmah nakon pečenja sasvim mekani i prhki. Za kremu miksati cijela jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Kuhati na laganoj vatri (ili u lončiću na pari) 15 minuta uz neprestano miješanje. Nakon toga ohladiti uz stalno miješanje. Hlađenjem će se krema zgusnuti, a miješanjem uz hlađenje izbjeći ćete stvaranje grudica. Dobit ćete glatku i podatnu kremu. U potpuno hladnu kremu dodati izrađeni maslac te dobro promiješati i sjediniti. Ohlađene kolačiće spajati kremom, a potom premazati čokoladnom glazurom. Božićni panj Za biskvit: 6 jaja, 7 žlica šećera, 6 žlica brašna, 3 žlice kakaa, 1 čajna žličica praška za pecivo, 1 vrećica vanilin-šećera, 100 ml mlijeka, 100 ml ulja Za ganache: 400 g tamne čokolade, 400 ml slatkog vrhnja Priprema Za ganache zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja, dodati čokoladu natrganu na komadiće pa ju uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Ganache potpuno ohladiti uz povremeno miješanje, kako bi se krema lijepo zgusnula i postala maziva. Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u veliki lim od pećnice preko papira za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 15 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posipanu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u roladu zajedno s krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi. Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovinom ohlađene kreme, pa ga ponovno pažljivo zarolati u roladu. Sa svake strane rolade odrezati ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kremom. Nutella nougat keksi 35 dag glatkog brašna, 25 dag margarina, 15 dag šećera u prahu, 18 dag mljevenih lješnjaka (prethodno poprženih), 6 dag kakaa ili 10 dag sitno ribane čokolade za kuhanje, 2 vanilin-šećera, 1 prašak za pecivo, 4 žumanjka Glazura:  20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarina, 2 žlice ulja Priprema Od svih sastojaka mikserom umutiti tijesto. Doraditi ga miješanjem rukom pa pospremiti u hladnjak na 30-ak minuta. Za to vrijeme pripremiti stroj za kekse i limove s papirom za pečenje. U stroj stavljati masu za kekse, pa uz tiskanje kroz željenu veličinu izraditi kekse prutiće. Probajte napraviti kekse približno iste dužine jer će se naknadno spajati. Ako nemate stroj, kalupima izrežite željene oblike. Kekse u malim razmacima odlagati u lim na papir za pečenje pa peći u pećnici na 180 ºC 10 min. Ohladiti ih, svaki keks premazati s malo nutele pa spojiti s drugim keksom. Za glazuru, čokoladu s margarinom i uljem otopiti u manjoj posudi pa kekse bočno umakati u čokoladu i ostaviti da se ocijede od suvišne čokolade na rešetki. Mekani medenjaci 150 g ulja (možete koristiti i neku drugu masnoću, poput svinjske masti), 150 g šećera, 150 g meda, 360 g mekog brašna, 1 cijelo jaje, dva prstohvata sode bikarbone, malo cimeta ili začina za medenjake, po želji u njih možete dodati i nekoliko žlica mljevenih oraha ili ukrasiti na vrhu Priprema Pećnicu upalite na 200 stupnjeva i ostavite da se grije. Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Rukama uzimajte smjesu i oblikujte kuglice, stavljajte ih na tepsiju, malo stisnite svaku kuglicu odozgora dlanom, ostavljajte razmake od nekoliko cm između svake. Ukoliko želite, na vrh svakog medenjaka stavite orah. Ukoliko ćete raditi veće kuglice, pecite ih 10 minuta, ukoliko ćete raditi manje, pecite manje. Medenjaci su gotovi čim im dno malo počne tamniti, izvana se to slabo vidi, pa slobodno otvorite pećnicu oko 7. minute i pogledajte kakvo je stanje. Ako su gotovi, izvadite ih van. Nemojte ih prepeći, oni van pećnice još malo otvrdnu. Keksi od bijele čokolade i naranče 300 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 80 g maslaca, 1 naranča (sok i korica), 90 g šećera, 1 vanilin-šećer, 1 jaje, 100 g bijele čokolade Priprema Upalite pećnicu na 180 °C. Dobro operite naranču, obrišite pa naribajte koricu i iscijedite sok. Na laganoj vatri (ili na pari) zagrijajte maslac, narančinu koricu, sok, šećer i vanilin-šećer. Miješajte dok se sastojci skroz ne povežu, umiješajte jaje i nastavite miješati da se sve poveže, maknite s vatre i odmah u vruće dodajte naribanu ili sitno nasjeckanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Smjesu ostavite da se hladi. Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli i dodajte mu mlaku smjesu bijele čokolade i naranče. Zamijesite glatko tijesto, ako vam se tijesto čini rijetko (ovisi o količini narančina soka), dodajte još brašna dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte u kuglice i svaku kuglicu malo stisnite dlanovima da dobijete tanje pločice. Pecite na 180 °C 10 - 12 min da ostanu bijeli. Čokoladni raspucanci 200 g tamne čokolade, 50 g margarina , 200 g mekog brašna, pola žličice praška za pecivo, 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin-šećer, prstohvat soli, po želji u njih možete dodati naribanu koricu naranče ili nekoliko žlica pečenih lješnjaka, šećer u prahu za valjanje keksa Priprema Rastopite čokoladu i margarin na pari, maknite sa strane i ostavite da se malo ohladi. Brašno i prašak za pecivo promiješajte zajedno u jednoj posudi, ostavite sa strane. Mikserom izmiksajte jaja i šećere do pjenaste strukture. U izmiksana jaja kuhačom umiješajte ohlađenu čokoladu, zatim u nekoliko navrata dodajte brašno i lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite u frižider na 2 - 3 sata. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od 5 cm između svakog keksa. Pecite ih točno 11 minuta. Božićni vanilin-linzeri 35 dag brašna, 18 dag margarina, 1 cijelo jaje, 1 žumanjak, 20 dag šećera, vanilin-šećer (1 obični + 1 bourbon), naribana korica polovice limuna Priprema Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. U početku miksati miserom, a potom završiti rukom. Od tijesta oblikovati kuglu, omotati ju prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30-ak min. Razvaljati tijesto na 4 mm debljine pa modlicom izrezati cvjetiće. Stavljati ih na lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima i peći u zagrijanoj pećnici na 180 ℃ 10 - 15 min. Pečene kolačiće ohadite na limu pa ih hladne premazujte marmeladom ili nutellom i spajajte s cvjetićima s rupicom. Uvaljati ih u šećer u prahu. Keksi s komadićima čokolade 75 g maslaca, 100 g šećera , 1 vanilin-šećer ili 1 žlica ekstrakta vanilije, 1 jaje, 1/2 žličice praška za pecivo, 150 g brašna, 100 - 175 g čokolade, sitno nasjeckane  Priprema Pećnicu zagrijte na 160 °C, a veliki lim obložite papirom za pečenje. Maslac i oba šećera izradite mikserom, zatim umiješajte jaje. Dodajte brašno u koje ste umiješali prašak i kratko promiješajte, toliko da se sve sjedini. Zatim pomoću kuhače umiješajte i komadiće čokolade. Rukama radite kuglice veličine oraha i slažite ih na lim, ostavljajući među njima velik razmak jer će se jako raširiti u pečenju. Pecite 10 - 12 min.

Uspješno završena Škola vrtlarenja 2016 udruge Biovrt

Još je jedna uspješna vrtlarska sezona iza nas, kao i uspješno okončani ciklus radionica Škole vrtlarenja 2016 udruge „Biovrt – u skladu s prirodom“. Iza nas je već 5 uspješnih sezona edukativnih radionica udruge, putem kojih smo upoznali mnoštvo dragih vrtlara/ica i zaljubljenika/ica u prirodu, od kojih su neki tokom programa udruge postali i dragi prijatelji/ice i članovi/ce udruge, te smo nastavili druženje i nakon završenih radionica.Na radionicama Škole vrtlarenja 2016 je prisustvovalo ukupno 31 različitih polaznika/ca iz Međimurja, Varaždinske, Koprivničke, Zagrebačke županije te Ravne gore.Ovogodišnja Škola vrtlarenja sastojala se je od 6 radionica od svibnja do listopada ove godine, a objedinila je teoretski i praktičan rad na slijedećim temama: Samoniklo jestivo i ljekovito bilje, tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja, korovi u vrtu, malčiranje, bolesti biljaka, štetnici i saveznici u vrtu, cvijeće u vrtu, berba i spremanje plodova, nastajanje i sakupljanje sjemenja, priprema vrta za zimu i kreiranje šumskog vrta i sadnja voćnjaka. Radionice su i ove sezone bile kreirane u skladu s aktualnim radovima na vrtu i stvarnim potrebama, tako da su redoviti polaznici Škole vrtlarenja prošli jedan cijeli ciklus vrtlarenja odnosno naučili sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i proširiti znanje o prirodi koja nas okružuje. Neovisno o predznanju, u Školi vrtlarenja sudjelovali su i početnici i iskusniji vrtlari.Iduće radionice vrtlarenja početi će se održavati od proljeća iduće godine, a biti će pravodobno najavljene na internet stranici www.biovrt.com.Za iduću je godinu također u planu i ciklus proljetnih radionica o sjetvi, planiranju vrta i ostalim prigodnim temama u rano proljeće u zatvorenom.Voditeljica Škole vrtlarenja: Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.Više o Školi vrtlarenja 2016. možete pročitati ovdje: http://biovrt.com/skola-vrtlarenja/skola-vrtlarenja-2016Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.Evo nekoliko dojmova polaznika s radionica:Uživali smo u svakoj radionici te puno naučili o uzgoju biljaka i stvaranju prirodnog i skladnog okruženja za njihov rast, o štetnicima, ali i prirodnim saveznicima u vrtu. Osobito nas je oduševilo kada smo otkrili da mnoge samonikle biljke u vrtu nisu „korov", već zdrava i ukusna hrana, pa smo u njima uživali i u danima kada u našem malom vrtu nije bilo plodova koje smo sami uzgojili. Sudjelovanjem u praktičnim radionicama, koje su bile usklađene s radovima u vrtu, mogli smo na licu mjesta pratiti rezultate prethodnih radionica i promatrati kako se vrt mijenja tijekom godine. Zahvaljujući tome sve naučeno mogli smo lakše primijeniti u vlastitom vrtu. Hvala Silvija.Ivana i Mladen, Zagreb****************************Ovogodišnje radionice su bile jako zanimljive i inspirativne. Pomogle su mi da na drugačiji način promatram prirodu oko sebe, te da se ne bojim ni bolesti, ni nametnika, nego da ih promatram kao dio jedne savršene cjeline, u kojoj svatko ima svoju ulogu. Teorija je jedno, ali kada vidite kako se nešto zaista radi te isprobate to u praksi, kao što imate prilike na ovim radionicama, to ima sasvim jednu drugu dimenziju. Zahvalna sam voditeljici Silviji na nesebičnom dijeljenju znanja i savjeta.Nikolina, Zagreb ***************************Poučno i zanimljivo iskustvo na radionicama Silvije Kolar-Fodor o vrtu i vrtlarenju pokušavam i sam predočiti u praksu u svojem vrtu. Mogu vam reći da djeluje.Preporučam svakom tko je vrtlar i želi produbiti znanje i tko će tek postati vrtlar i želi krenuti sa učenjem o vrtu da dođe na radionice Škole vrtlarenja.Uz korisne informacije skupi se i dobro društvo ima šale i smijeha, dođite zanimljivo je.Denis, Varaždin

Što kuhati za Martinje? Evo najboljih martinjskih recepata!

Danas je Martinje, a osim velikih količina vina, potrebno je osigurati i finu hranu. Donosimo vam prijedloge recepata, jednostavne pripreme i dostupnih namirnica. Dobar vam tek!Varivo od buče Sastojci: 1 buča2 žlice koncentrata od rajčicemali poriluk1 crvena paprika1 rajčica,1 glavica luka2 češnja češnjaka1 vezica peršina2 mrkvekomad celerova korijena1 l povrtnog temeljcasol, papar, stabljika celera1 šalica kuhanoga bijelog graha ili slanutka Priprema: U veći lonac ulijte dvije žlice ulja i na njemu pirjajte sitno nasjeckani luk, poriluk i češnjak. Kad luk postane staklast, dodajte u posudu mrkvu narezanu na kolutiće, te celer i crvenu papriku narezane na kockice. Pirjate povremeno miješajući dok povrće ne omekša. Buču pažljivo ogulite i narežite na kockice te je dodajte povrću u lonac. Pirjajte nekoliko minuta i podlijte zagrijanim temeljcem. Posolite i popaprite svježe mljevenim crnim paprom. Dodajte stabljiku celera i lovorov list te kuhajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Kada buča omekša, izgrabite dio povrća i usitnite ga u multipraktiku ili štapnim mikserom te usitnjeno vratite u lonac. Dodajte šalicu bijelog graha ili slanutka, koncentrat rajčice te pustite neka kuha još pet minuta. Poslužite posipano peršinom.Svinjski file u umaku od mošta uz savijaču od krumpiraSastojci: 2 svinjska filea (600 - 700 g)100 g feta-sira300 ml mladog mošta30 ml ulja200 ml vrhnja za kuhanjesol, papar, Vegeta Za savijaču: 2 kore za savijaču400 g krumpira25 g maslaca100 g kiselog vrhnjaVegeta, sol, papar Priprema:Svinjski file pospite Vegetom sa svih strana i pustite da malo odstoji. Za to vrijeme krumpir naribajte na krupni ribež, pospite Vegetom i dobro izmiješajte. Svaku koru za savijaču prvo preklopite, pa ih premažite rastopljenim maslacom. Uz širi rub kore za savijaču rasporedite naribani krumpir, dobro ju zamotajte u rolicu i narežite na četiri jednaka dijela. Isto ponovite s drugom korom i preostalim krumpirom. Narezane savijače stavite u lim za pečenje obložen pek-papirom, premažite ih kiselim vrhnjem i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C 30 - 35 minuta. Svinjske filee prerežite na dva podjednaka dijela, pa s jedne strane svakog komada oštrim i tanjim nožem zarežite tako da dobijete rupu. U svaku rupu gurnite po 1⁄4 feta-sira prethodno narezanoga na deblje štapiće. U tavici na dobro zagrijanom ulju popecite napunjene filee sa svih strana da dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Prelijte ih moštom i na srednjoj vatri pirjajte 10-ak minuta. Filee izvadite sa strane, dolijte vrhnje za kuhanje, malo posolite, popaprite, promiješajte i kuhajte nekoliko minuta da se umak zgusne.Martinjska zlevankaSastojci: 1 jaje50 g šećera1 vrećica vanilin-šećera400 g pšeničnoga oštrog brašna500 ml mlijeka60 g grožđica500 g jabuka2 cimet-šećera Priprema:Pjenasto izmiješajte jaje, šećer i vanilin-šećer, a zatim dodajte preostale namirnice. U gustu smjesu dodajte naribane jabuke, cimet-šećer, sve zajedno izmiješajte i uspite u tepsiju veličine 23 × 30 cm. Zlevku pecite na 180 - 200 °C oko 30 minuta.Raca s mlincimaSastojci: 1 raca (2,5 - 3 kg)sol, papar1 jabuka1 luk1 narančadomaći mlinci Preljev:1 velika žlica medasok od 1/2 naranče Priprema:Racu dobro nasoliti i popapriti te ostaviti začinjenu nekoliko sati. Napuniti je cijelom jabukom, lukom i jednom narančom. Noge joj svezati koncem i staviti u pleh za pečenje s poklopcem. Nauljiti i dodati vodu. Peći na 180 stupnjeva oko dva i pol sata. Tada maknuti poklopac i premazati ju mješavinom meda i soka od naranče. Zapećijoš oko pola sata. Domaće mlince staviti u vrelu slanu vodu i poklopiti pa ostaviti nekoliko minuta. Ocijediti, prelijati s masnoćom od pečenja mesa i promiješati.Vinski gulašSastojci: 60 dag junećeg mesa2 veće glavice luka3 - 4 češnja češnjaka1 srednja mrkva2 krumpira2 žlice Vegete1 mala žlica mljevene slatke crvene paprikemalo kumina (kima)3 lovorova lista2 dcl bijelog vina, npr. rizlingamalo senfa1 mala žlica koncentrata rajčice u tubi1 mala žlica brašna - umjesto brašna možete staviti krušne mrvice, no onda stavite 2male žlicesol i papar po potrebimalo masnoće za dinstanjevoda Priprema:Pripremite sastojke: junetinu narežite na kockice, nasjeckajte luk, češnjak, krumpir i mrkvu. Zagrijte masnoću. Stavite na nju meso i nasjeckano povrće te promiješajte. Dinstajte na laganoj vatri u pokrivenoj posudi da sastojci otpuste svoju tekućinu. Tek kada se ona skoro ukuha podlijte s malo vode. Dodajte lovorov list, kumin, papriku i Vegetu, pa promiješajte. Dinstajte dok meso ne omekša. Kada tekućina skoro nestane, pospite meso s malo brašna i dobro miješajte da se ne počne hvatati za dno, do onog trenutka dok ne primijetite mjehuriće masnoće uz rub posude. Tada zalijte vinom i miješanjem ujednačite umak te dodajte malo senfa i koncentrat rajčice. Ako vam je umak pregust, dodajte malo vode. Popaprite i posolite po potrebi. Neka se krčka još nekolikominuta. Ako niste ljubitelj brašna i klasičnih zaprški, zamijenite brašno krušnim mrvicama, učinak je gotovo jednak, ako ne i bolji. Poslužite s prilogom blagog okusa kao, npr. rižom, krumpirom ili možda valjušcima od starog kruha, te s nekom sezonskom salatom.Kruh svetog MartinaSastojci: Kvas75 ml mlijeka15 g svježeg kvasca2 čajne žličice brašna1 čajna žličica šećeraTijesto150 g oštrog brašna350 g glatkog brašna1 jušna žlica šećerapola čajne žličice soli1 žumanjakribana korica pola limuna250 ml mlijeka50 g maslacaNadjev100 g grožđica4 jušne žlice desertnog vina (prošek, traminac ili sl.)1 klinčić200 g oraha ili lješnjaka120 g šećera2 vanilin-šećera100 ml mlijeka2 jušne žlice ruma200 g jabuka (oguljenih i očišćenih)pola žličice cimetaZa premazivanje1 žumanjak1 jušna žlica vode Priprema:Kvasac, brašno i šećer rastopite u mlakom mlijeku i ostavite na toplom da nabubri. Rastopite maslac i ostavite da se hladi. Zakuhajte u lončiću vino s jednom jušnom žlicom vode i klinčićem, te vruće prelijte preko grožđica, promiješajte i ostavite da one nabubre. U posudi pomiješajte brašno sa soli i šećerom, dodajte dignuti kvasac,mlako mlijeko, žumanjak i limunovu koricu, dobro izmiksajte nastavcima za dizano tijesto, te na kraju postupno umiješajte rastopljeni mlaki maslac. Poklopite posudu i ostavite na toplom da udvostruči volumen. Tada ga premijesite u posudi i ostavite da se diže još otprilike 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Skuhajte mlijeko sa šećerom i jednim vanilim-šećerom, u vruće dodajte mljevene orahe ili lješnjake, rum, ocijeđene grožđice te dobro promiješajte i ostavite da se hladi. Jabuke ogulite i očistite od sjemenki, narežite ih na manje kocke, te pomiješajte s cimetom i vanilin-šećerom. Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u veličini lima za pečenje (veliki lim od pećnice), a zatim ga preselite na lim za pečenje koji prethodno pokrijte masnim papirom. Nadjevu od oraha umiješajte jabuke. Za oblik pletenoga punjenog kruha obje vanjske trećine tijesta narežite na kose trake, a u sredinu stavite nadjev. Trake naizmjenično prebacujte preko nadjeva da bi izgledale kao pletenice. Gotovu pletenicu pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 30 - 40 minuta. Žumanjak umutite s vodom i premažite cijelu pletenicu, te je pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike 35 minuta (na drugoj prečki odozdo). Pečenu pletenicu pokrijte kuhinjskom krpom te je ostavite na limu da se potpuno ohladi, a zatim je poslužite.Kiselo zelje s kobasicama:Sastojci: 500 g kiselog zelja5 velikih krumpira5 mrkvikobasice (po želji)1 žličicu crvene paprikeglavica crvenog lukapo želji začini (češnjak, papar, Vegeta)malo maslaca, malo mlijeka Priprema:Kiselo, rezano zelje isprati pod vodom. U lonac uliti malo ulja, dodati usitnjeni crveni luk. Prije dodavanja zelja staviti žličicu crvene paprike. Dodati zelje, podlijevati s malo vode i prijati 25 - 30 minuta. Po želji dodati još začina (češnjak, Vegeta, papar). Pretkraj pustiti da ispari sva tekućina. U međuvremenu oguliti krumpir i mrkvu,narezati na manje komade i staviti kuhati u slanu vodu. Kada je kuhano, procijediti, posoliti po želji, dodati maslac te gnječiti. Kada postane kremasto, dodati malo mlijeka te još malo gnječiti. Kobasice zarežite plitko s obje strane te stavite peći. Kada su pečene, poslužite ih uz pire od krumpira i mrkve te kiselo zelje.

Savjet iz Podravke: Kako se ugrijati za vrijeme hladnih zimskih dana?

Ako postoji jelo koje uvijek dolazi uz dodanu vrijednost, jelo koje okrepljuje više od drugih jela i koje se oduvijek veže uz osjećaje, to je juha. Juha nadahnjuje lijepe, strastvene i tople životne trenutke, a njen okus se veže uz emocije koje dugo ostaju u sjećanju.Podravka već gotovo 60 godina potrošačima nudi najukusnije juhe, a samo najkvalitetniji i pomno birani sastojci postaju dio širokog asortimana Podravka juha. Svaka Podravka juha stvorena je i proizvedena od srca, dio je života svojih potrošača i uživa njihovo povjerenje.  Okus prave domaće juhe, obiteljsko okupljanje oko stola, okrepa, topla i bliska atmosfera su danas sinonimi upravo za Podravka bistre juhe.„Napravi juhu. Stvori osjećaj.“  nova je komunikacijska platforma za Podravka juhe koja je bliska potrošačima i donosi im autentičnost s kojom se lako mogu poistovjetiti. Toplina, briga i okus doma interpretirani su tako na moderan način u jednoj modernoj priči. Kroz samu kampanju prikazuju se različite životne situacije i različite prilike konzumacije juha gdje se u fokusu nalaze upravo Podravka juhe. Juhe tako postaju pokretači za različite životne situacije i za autentične životne osjećaje s kojima se svatko može lako poistovjetiti. Svima nam je poznato kako uz pomoć tople Podravka bistre juhe izuzetno lako možemo dragoj osobi izmamiti osmijeh na lice, pružiti toplinu, pokazati brigu, vratiti zanos. I upravo su takvi trenuci okosnica nove komunikacijske platforme. Podravka bistre juhe omogućuju nam da svaki put napravimo puno više od juhe. Omogućuju nam da stvorimo osjećaje. Napravite Podravka bistru juhu i razveselite nekog od svojih bližnjih. www.podravka.hr

Posjetili smo DANKÜCHEN u Varaždinu!Ono što smo vidjeli je impresivno!

Kad smo saznali za glavnu novost na tržištu kuhinja, namještaja i opremanja interijera u Varaždinu i široj okolici, odlučili smo ih posjetiti. Omjer cijene i kvalitete koju nude sigurno će vas ugodno iznenaditi, a stil, ukus, posebnost i različitost asortimana ostaviti bez riječi! DANKÜCHEN je renomirani brand iz Linza u Austriji, već 60 godina su prepoznati kao vodeći proizvođač kuhinjskog namještaja u Austriji, a odnedavno imaju direktnog zastupnika u Varaždinu. Već na prvi pogled je jasno da se radi o kuhinjama besprijekornog dizajna i kvalitete, no posebno nas je oduševila oprema i način kako se kuhinjski prostor iskorištava. Moguće je da doslovno svaki raspoloživi centimetar prostora sadrži neku posebnu funkciju: umjesto nogu postoje ladice u podnožju kuhinje, kutni mehanizmi nemaju premca, ladice nose neshvatljivu težinu od čak 50 kilograma!   Posebna pogodnost je da velika većina spomenute opreme, a i mnogo toga drugog, spada u redovnu serijsku opremu na koju nema apsolutno nikakve nadoplate. U proširenoj ponudi nalazi se i: dizajn ostalog namještaja kao i interijera, 3D vizualizacije gotovog prostora, sve za kompletno rješenje stanovanja. Dojmovi se svakako još trebaju sleći, no sigurno je da je tehnika izrade kuhinja daleko napredovala od onoga na što smo navikli i imali prilike drugdje vidjeti.   Zapravo, da ne duljimo, uvjerite se sami. Rezervirajte termin sastanka u DANKÜCHEN studiju Varaždin i saznajte što je najbolje za Vas!www.dankuchen-varazdin.comdankuchen.varazdin@gmail.com+ 385 99 423 77 12+ 385 99 603 94 53  

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-7°C / 1°C
16.01.2017.
20:11
-2 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

76 % / 86 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA