VOLT festival odličan je izbor i za odslušati koncert i za provod

VOLT festival

Pokraj grada Soprona u Mađarskoj, nekoliko stotina metara od granice s Austrijom i nekih 70 km od Beča, nalazi se prostor na kojem se već godinama organizira VOLT festival (prema podacima s interneta već više od 20 godina).

Budući da smo kolega i ja (i skupa i odvojeno) prošli sve značajnije festivale u regiji, ove godine na repertoaru konačno se našlo nešto novo. Nakon festivala poput Szigeta, Novarocka, Frequencyja itd., neobično je doći na festival koji je manje poznat, manje razvikan, organiziran na manjem prostoru te prema tome ima i manji broj posjetitelja (iako podaci nakon festivala ove godine govore o 160.000 prodanih ulaznica, što nikako nije malo).

A upravo to je najbolje kod VOLT festivala. Na relativno malo festivalskom prostoru smješten je nezamisliv broj sadržaja: sve što se može zamisliti po pitanju izbora hrane i pića, adrenalinski sadržaji kao bungee jumping ili zip line koji prolazi iznad glava posjetitelja u glavnom koncertnom prostoru, brojni lounge prostori, veliki kotač iz lunaparka koji je svojevrsni simbol festivala, 2 velike pozornice u glavnom koncertnom prostoru, manje pozornice po šumarcima, pravi funkcionalni dućan… Svega tamo ima.

Organizacija festivala je jako dobra, iako se na trenutke čini nemoguće sporazumjeti se sa većinom pomoćnog „staffa“ koji ne zna engleski. Ali nije ni potrebno, jer sve ide ko po špagi. Odlično je vidjeti koliko je ljudi i koliko stvari se događa na tako malom prostoru, a da je moguće da sve to funkcionira. Gotovo da nema nekog čekanja pri nadoplati festivalske kartice novcem na nekom od mnoštva Top-up pointova, kao ni pri narudžbi hrane i pića. Navodno je, iako to nismo probali, dozvoljen unos vlastitog pića i hrane u festivalski prostor, a izlazak i ponovni ulazak u festivalski prostor najnormalnija je stvar (zato uostalom i postoje narukvice). Dok se sve to usporedi npr. s našim InMusic-om, potpuno je jasno da naši organizatori imaju još puno posla da ponudu hrane, pića i ostalih sadržaja na festivalima približe ovoj razini.

Cijene su priča za sebe. Iznenadili smo se (zapravo oduševili) kad smo konačno uspjeli preračunati forinte u kune i shvatili da lokalno pivo u limenci, što je osvježenje nakon tipičnih festivalskih i koncertnih događaja samo s točenim pivom u ponudi, dođe 15 kuna. Točeno pivo čak i manje od toga. Hrane ima po svačijem ukusu i za festivalsku hranu je solidna, a cijene su jednako povoljne. U oko nam je upala činjenica je da je sponzorska voda festivala Jana, kao i neka druga bezalkoholna pića iz asortimana istog hrvatskog proizvođača.

Ove godine VOLT je trajao 5 dana (27.06.-01.07.). Zadnjih godina trend je da se trajanje festivala produžuje, pa je tako Sziget festival u Budimpešti, s kojim VOLT dijeli organizatora, zadnjih godina trajao i 8-10 dana. Festival je raznovrstan pa tako uz rock glazbu ima svih mogućih žanrova, elektronska glazba, DJ-i, … S obzirom da je VOLT festival od Čakovca udaljen 185 kilometara i put traje otprilike 2 i pol sata, a nismo si mogli priuštiti ostati svih 5 dana, odabrali smo prvi i zadnji dan za posjet festivalu. Osim toga ceste u tom dijelu Panonske ravnice gušt su i za vožnju te nam nije teško palo putovati dva puta.

Koncert Linkin Parka. Nakon više od 15 godina od njihovog prvog albuma, a i s obzirom da smo ih već obojica čuli u nekoliko navrata, teško je reći da je bilo nekog strašnog uzbuđenja pred koncert. Ali vrući ljetni dan, nabrijana publika na prvi dan festivala te reakcija benda energijom koju od publike dobiva učinili su svoje i nakon prve pjesme bilo je jasno da je odabir prvog dana za dolazak na Linkin Park bio pun pogodak. Iako bend ne izbacuje više hitove nekad, repertoar se i dalje bazira uglavnom na prva dva-tri albuma, tako da je koncert (izuzev par novijih pjesama) bio prožet starim hitovima čije vrijeme očito još nije prošlo pa je tako nama „starijim“ fanovima, ali i mlađima koji sve te pjesme također znaju, odabir pjesama i više nego odgovarao. Uostalom, što se dalje može reći o koncertu benda koji si može priuštiti da jedan od svojih najvećih hitova, „Crawling“, kompletno odsvira u klavir-vokal verziji, a da publika i dalje na to odreagira grmljavinom. I tako sve do posljednjeg trenutka koncerta.

Dane koncerta koje smo proveli natrag u Čakovcu i iščekivali povratak na finale, zadnji dan festivala s The Cult i Imagine Dragons, na email smo dobivali upozorenja o povremenim olujama. Kako to već obično ide, iako se tako nije činilo i zadnji dan je ponovno bio pravi ljetni te smo se na Cultu pržili na suncu pokušavajući ohladiti se pivom, navečer, pred sam početak Imagine Dragons na ekranima pozornice ponovno su se pojavila upozorenja za oluju. I stvarno. Cijeli koncert Imagine Dragonsa padala je neprekidna kiša. Doduše, prema dosadašnjim iskustvima, ovakvo što na festivalima (osim baš ako se koncert ne otkaže iz sigurnosnih razloga što je rijetkost), zapravo uopće ne predstavlja problem publici koja je i zadnji dan festivala bila jednako nabrijana kao i prvi, tako da je koncert izgledao fenomenalno te su povremeni jači naleti vjetra i kiša samo dodatno nabrijali ekipu. Imagine Dragons su u svim pogledima pravi svjetski bend, na pozornici su „doma“ te je doživljaj samo rastao do kulminacije s pjesmom „Radioactive“ na kraju koncerta.

Dok se podvuče crta, VOLT festival odličan je izbor i za odslušati koncert i za provod, a zbog svoje lokacije gotovo je idealan za posjetitelje iz sjevernog dijela Hrvatske. Ima pomalo drugačiju priču od nekih drugih festivala u regiji i čini se da to posjetitelji cijene. I mi smo bili više nego zadovoljni i planiramo povratak sljedeće godine, ali ćemo sljedeći put definitivno isplanirati i noćenje u kampu.

Tekst: I.P.
Slike: Mkata Nagy

Ostavi komentar