15 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Za 90 godina teniskog kluba otkrivena bista tenisaču Franji Punčecu

– Kada su veliki igrali, malci su sakupljali loptice – rekao je Josip Sabolek, predsjednik Teniskog kluba Franjo Punčec Čakovec prilikom povodom proslave 90. obljetnice kluba, te svečanosti otkrivanja biste sportskom velikanu po kojem klub nosi ime – Franji Punčecu.

Pritom se prisjetio njegovih početaka, ali i činjenice kako je sakupljanje loptica zamijenio veličanstvenom karijerom.

– Mnogi ne znaju da je 1939. godine bio 4. igrač svijeta, a ujedno pritom proglašen najboljim na zemljanim terenima, dok je 1974. ušao među 10 najboljih igrača u povijesti tenisa – objasnio je ponosan predsjednik Teniskog saveza Međimurske županije Zvonimir Vertuš, koji je i pokrenuo inicijativu za postavljanje biste, zadovoljan činjenicom kako je barem na ovakav način Punčec vraćen u svoje Međimurje iz kojeg je prije mnogo godina krenuo u svijet s posuđenim reketom da proslavi sebe i svoj kraj.

Da je upravo u toj hrabrosti i skromnosti njegova prava veličina, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, pritom čestitao klubu vrijedan jubilej, ali i opstanak uz nizanje uspjeha u turbulentnim vremenima u proteklim desetljećima, čime svaki rezultat vrijedi višestruko.

– Razlika između mogućeg i nemogućeg leži upravo u čovjekovoj odlučnosti i volji, vrijednostima kojih ne manjka u našem klubu, a daju se prepoznati i u životu te karijeri Punčeca. Danas je to ime svjetskog tenisa i sporta, primjer svim mladim sportašima, te dokaz da iako dolazi iz male sredine, upravo uz odlučnost i volju, ali i samo vlastitim radom, trudom i žuljevima može postati svjetsko ime – naglasio je župan, pohvalio više od 630 registriranih tenisača iz 12 klubova u županiji i rekao da neka ova bista i njima, ali i svima nama bude stalni poticaj da se dičimo sportskim velikanima kojih u Međimurju.

U klubu su tijekom svih ovih godina pokazali da su s razlogom jedan od ponajboljih kolektiva, u Međimurju su 18 puta ugostili ponajbolje tenisače Europe na turnirima do 12 i 16 godina te organizirali 14 profesionalnih turnira nagradnog fonda 10 tisuća dolara. Apsolutno radi se o jednim od važnijih sportskih manifestacija u našem kraju, uz poseban naglasak na Marin Šuica Junior Open koji za sve ima posebno značenje.

Prigodnim govorima obratili su se i Miroslav Zečić, direktor Hrvatskog teniskog saveza, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i Mato Kljajić, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije, dok je bistu uz župana i gradonačelnika otkrio i sin Franje Punčeca. Ujedno su podijeljena priznanja za desetogodišnje razdoblje, ali i nastavljen ITF profesionalni ženski turnir sa stotinjak igračica iz dvadesetak zemalja.

Izvor i foto: Međimurska županija

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE