13.9 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Priznanje Svjetske teniske federacije za čakovečku tenisku legendu Franju Punčeca

Za vrijeme održavanja Davis Cup susreta između Hrvatske i Kazahstana u Varaždinu, održana je prigodna svečanost na kojoj je ITF (Svjetska teniska federacija) uručila posthumno priznanje Franji Punčecu.

Priznanje su predsjedniku kluba Josipu Saboleku uručili predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Franjo Luković i ITF posebni izaslanik Anton Yuspa.

Kao dio proslave 100 godina Davis Cupa 2013. godine, Intenational Tennis Federation je ustanovio Nagradu predanosti igranja za Davis Cup. Nagradu dobivaju igrači koji su u prošlosti i sada nastupali za svoju zemlju barem 20 puta u formatu igranja kod kuće i u gostima ili 50 puta na bilo kojem stupnju igranja u svojoj karijeri.

Franjo Punčec istinska je teniska legenda. Tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća suvereno je vladao svjetskom teniskom pozornicom. Od pobirača loptica u teniskom klubu u svom rodnom Čakovcu, vinuo se u sam vrh svjetskoga tenisa. Od 1931. godine osvaja zapažena mjesta na državnim prvenstima, sedam puta za redom je prvak države – od 1934. do 1940. godine, te ostvaruje velike uspjehe na međunarodnim nastupima. Osvajao je brojne turnire, igrao u polufinalu Wimbledona i Roland Garrossa, došao do četvrtoga mjesta na svjetskoj rang listi.

Osobito je značajan doprinos dao igrajući u Davis Cupu za reprezentaciju tadašnje države, za koju je zaigrao 26 puta. Tih godina svjetskim teniskim terenima dominirali su naši mušketiri kojima je na čelu bio upravo Franjo Punčec, igrajući uz Josipa Paladu, Franju Schaffera i Franju Kukuljevića. Njegova natjecateljska teniska karijera završila je 1946. godine, no ostao je do danas jedan od velikana svjetskoga tenisa i jedan od najboljih hrvatskih tenisača, i sportaša općenito.

Teniski klub u njegovom rodnom Čakovcu danas nosi njegovo ime, i nastavlja tradiciju bijeloga sporta koja je u tom gradu započela još početkom 20. stoljeća, a kojoj je upravo Franjo Punčec dao najsjajniji pečat.

(br)

Svjetska teniska federacija priznanje Franjo Punčec1
Franjo Punčec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE