16.7 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Škola nogometa Međimurje-Čakovec želi s pionirima i kadetima ući u Prvu HNL

Škola nogometa Međimurje-Čakovec koja okuplja u 15 kategorija više od 240 djece, početkom nove sezone registrirana je kao Nogometni klub čiji se seniori natječu u Trećoj županijskoj ligi.

– Osnivanje seniorske ekipe ima najmanje dva opravdana razloga. Kao prvo, da bi mlađe dobne kategorije koje se natječu u regiji Sjever (limači, mlađi i stariji pioniri) mogle i dalje nastupati uvjet je bio da iza njih stoji nogometni klub koji ima seniore. Time se omogućilo da, kao na primjeru Slavena Belupa i Koprivnice, ulazne mlade kategorije igraju za NK ŠN Međimurje-Čakovec, a izlazne za NK Međimurje u kvalitetnom rangu natjecanja. Drugi razlog je taj da mladi igrači (uglavnom sedamnaest i osamnaestgodišnjaci) koji igraju za seniorski sastav škole nogometa treniraju najmanje četiri puta tjedno s iskusnim trenerom Dragom Naranđom. Tako stječu još veća iskustva i podražaje u srazu sa seniorskim ekipama, brže sazrijevaju i trasiraju si brži put prema seniorskoj momčadi NK Međimurja – pojasnio je predsjednik Škole nogometa Dean Panić.

Škola nogometa koja djeluje u okviru spomenutog kluba usko surađuje sa ŽNK Katarinom Zrinski za koje nastupaju tri kategorije djevojčica (početnice, pionirke i kadetkinje) i, naravno, s NK Međimurjem za koji nastupa pet kategorija dječaka (limači, mlađi i stariji pioniri, kadeti i juniori).

– O sportskom segmentu brine se voditelj škole Hrvoje Goričanec koji vodi brigu oko organiziranja i provođenja treninga, utakmica i drugih oblika nogometne poduke. Pod njegovim vodstvom mlađe uzrasne kategorije rade po posebno izrađenim programima, a sve u cilju podizanja kvalitete rada, stvaranje uvjeta za stručni rad i napredovanje mladih nogometaša – nastavio je predsjednik Panić.

U kadrovskoj strukturi osim predsjednika Deana Panića situacija je slijedeća:

Dopredsjednik – Miljenko Ovčar
Stručni voditelj – Hrvoje Goričanec

Treneri u školi:

Seniori – Drago Naranđa
Juniori – Franjo Farkaš
Kadeti – Neven Bujanić
Stariji pioniri – Mario Šarić
Mlađi pioniri – Karlo Kosalec
Limači – Gordan Golik
Početnici – Marinko Horvat
Vrtići – Kristijan Srpak
Djevojčice kadetkinje i pionirke – Bruno Matotek
Djevojčice početnice – Kristijan Srpak
Fizioterapeut – Božidar Juračić

Veliki pogon traži zahtjevno financiranje, a do sredstava je teško doći.

– Nakon što smo okončali predstečajnu nagodbu kao prvi klub u Hrvatskoj, situacija se malo poboljšala, iako se stalno mučimo kako namaknuti potrebita sredstva kojih je svake godine potrebno sve više. Sljedeće godine, ako ćemo ući s kadetima i pionirima u Prvu HNL, za godišnje poslovanje trebat će nam oko milijun kuna. Taj novac mislimo namaknuti najvećim dijelom od donacija grada Čakovca, Županije, članarina, te sponzora i donatora koji će, vjerujem, prepoznati važnost škole nogometa i njezin utjecaj u odgojnom procesu djece – kazao je predsjednik.

Glavni cilj Škole nije samo rezultat.

– Ne da rezultat nije bitan, ali nije primaran, već je to stvaranje kompletne osobe, prije svega odgovornost prema radu na treninzima odrazit će se i u drugim segmentima. Ne mogu svi postati vrhunski nogometaši, ali se maknu malo od kompjutera, socijaliziraju se, druže se, upoznaju nove prijatelje. Opet, da mogu kontinuirano trenirati moraju biti i dobri učenici jer neće svi živjeti od nogometa – rekao je on.

Ipak, moramo spomenuti da su kadeti ostvarili jako vrijedan rezultat plasiravši se u četvrtzavršnicu hrvatskog kupa.

– Istina, igrači trenera Bujanića, pobjedivši Lučko, jedna talentirana generacija, po meni može iznenaditi i na proljeće, iako može igrati protiv Dinama, Hajduka, Rijeke. Osim toga, uvjerljivo vode u regionalnoj ligi i kao prvaci trebali bi ići na završnicu gdje bi se borili za plasman u Prvu HNL, što nam je velika želja – zadovoljno je zborio Dean Panić.

Svake godine veliki broj igrača odlazi u prvoligaške klubove.

– Ne znam točnu brojku, ali preko pedeset naših igrača poniklih u školi igra izvan Međimurja. Ovo što sam malo prije rekao, da se kadeti i pioniri plasiraju u Prvu HNL, jedan je od načina da se spriječi masovni odlazak iz škole. Drugi način je da se plasmanom NK Međimurja u Drugu HNL stvore uvjeti koji bi omogućili sklapanje stipendijskih ugovora s darovitim nogometašima. Naravno da one najbolje ne bi sprečavali da, kad prerastu našu školu, odu u jače klubove poput Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka, ali uz naš blagoslov – decidiran je bio Panić.

ŠN Međimurje-Čakovec je perjanica u mlađim kategorijama, a u posljednje vrijeme diljem Županije niču škole nogometa u koje se ujedinjuje više klubova i za sada ih ima šesnaest.

– Sigurno je to dobro za prosperitet nogometa u županiji, mi podržavamo takav vid spajanja jer je opće poznato da zbog nedostatka djece klubovi sami za sebe teško mogu složiti jednu uzrasnu kategoriju, a kamoli tri i više. To će doprinjeti većoj kvaliteti i bržem stasanju mladih igrača, a i nama kao vodećoj školi u županiji je u interesu takav rad i mi smo spremni pomoći svim školama u organizacijskom, stručnom i svakom drugom pogledu. Sljedeće godine planiramo u suradnji sa Međimurskim nogometnim savezom okupiti na jednom mjestu sve škole nogometa i porazgovarati o problematici u radu s najmlađim kategorijama – naglasio je predsjednik Panić.

Ove godine puno je toga postignuto u radu škole, sljedeća je na pragu.

– Svakako da sam zadovoljan postignutim kako na sportskom planu, tako i na organizacijsko-financijskom području. Moram naglasiti da bez obzira što nemamo formalno potpisan ugovor o suradnji s NK Međimurjem na tom planu se puno toga napravilo zahvaljujući sportskom direktoru Međimurja koji je bio spona u sportskom i organizacijskom segmentu između nas i kluba. Osim plasmana u Prvu HNL sljedeće godine, volio bih da ako se ne napravi odmah teren s umjetnom travom, da se barem pokrenu projekti koji bi to omogućili. Po mom saznanju uz potporu grada Čakovca preko EU fondova moglo bi se takvo što ostvariti. U Međimurju se talenti doslovce rađaju, izviru i zbog toga im treba omogućiti bolje uvjete za treniranje i napredak i da Međimurje opet iznjedri nekog reprezentativca. I za kraj, htio bih se zahvaliti županu Posavcu, gradonačelniku Kovaču, sponzorima i nadasve roditeljima na podršci i poželjeti svima sretnu Novu 2018. godinu – zaključio je predsjednik škole Dean Panić.

Izvor: klikaj.hr
Foto: Škola nogometa Međimurje-Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE