6.9 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Nikola Goričanec svoj Dinamo iz Domašinca drži uz bok najboljima, iako su novaci u ligi

Zasluge za dobar rezultat i plasman Dinama iz Domašinca u Četvrtoj HNL Čakovec – Varaždin svakako pripadaju mladom treneru Nikoli Goričancu. Dinamo iz Domašinca, novak u ligi, nakon osam odigranih kola jedini je neporaženi uz lidera Poleta i nalazi se u samom vrhu.

Nikola je bio i dobar nogometaš, a većinu igračke karijere proveo je u tadašnjem NK Čakovcu (koji danas nažalost više ne postoji) i u deset godina igranja prošao sve kategorije od pionira do seniora. U tadašnjem klubu za seniore je igrao u Drugoj i Trećoj HNL. U smiraju karijere još je igrao za Strahoninec, Belicu i Auto-Mikolaj.

Još kao igrač bio je zainteresiran za trenerski posao.

– Pa da, tamo negdje pred kraj igračke karijere s 33 godine upisao sam Višu trenersku na Kineziološkom fakultetu i diplomirao s 36 godina sa zvanjem Viši trener nogometa, što je danas nacionalna A licenca – rekao je Nikola.

Prvi posao kao trener dobio je u NK Rudaru iz Murskog Središća 2014. godine gdje je radio s mlađim dobnim kategorijama. Već 2016. trenira seniore Rudara, a ove, 2017., godine preuzima Dinamo iz Domašinca.

Preuzeo je pionire Rudara u nogometnoj školi u formiranju.

– Nakon 25 godina igračkog staža dosta sam bio upoznat s trenerskim poslom. U Rudaru sam s djecom počeo raditi elementarnu tehniku jer većina djece koja je došla u novoformiranu školu nogometa nije, osim talenta, imala podlogu. Meni je bio poznat sustav u školi nogometa, nije bilo nekakvog straha, a kasnije je sve išlo svojim tokom – kazao je mladi trener.

Pedagogija i psihologija bile su središta pažnje u Školi nogometa.

– Puno vremena i pažnje usmjerio sam na pedagoški i psihološki pristup prema djeci osim, nogometnih elemenata. Danas je problem način razmišljanja klinaca, a i njihovih roditelja, nestrpljivi su, teško drže koncentraciju. Problem je želja da čim prije uspiju, a i možda prerano kreću s natjecateljskim nogometom i onda dolazi do frustracija jer se traži rezultat – nastavio je Nikola.

Pojasnio je i razliku između seniorskog nogometa i rada s djecom.

– Ljudi koji su vodili Rudar prepoznali su moj rad u školi nogometa s pionirima i postavili su me 2016. godine za trenera prve ekipe. U radu sa seniorima svakako da su drugačije taktičke zamisli, drugačije je planiranje i programiranje. Tu je polako dolazila do izražaja moja nogometna filozofija, moje shvaćanje nogometa, a to je kvalitetan posjed lopte i kontinuiran napad i praveći širinu dobivamo dubinu za kvalitetnu pas loptu. Međutim, ne držim se slijepo toga jer puno stvari u igri ovisi i o protivniku, formi vlastitih igrača, vremenu, terenu – raspričao se Goričanec.

Nakon odlaska iz Rudara kratko je bio bez posla.

– Možda koji mjesec, nakon toga angažirao me novi klub u Četvrtoj ligi, Dinamo, to jest, njegov predsjednik Josip Đurkin koji pred mene nije postavio prevelika očekivanja. Kazao je da se stabilizira ekipa i da budemo barem u sredini, da ne strijepimo za opstanak. Dobro smo otvorili sezonu, iako smo teško uzeli prva tri boda u sudačkoj nadoknadi. Nakon toga i druge pobjede ekipa je dobila na samopouzdanju i bilo nam je puno lakše raditi i igrati. Moram reći i da vodim kvalitetne provjerene igrače koji su ipak najzaslužniji za ovakav plasman. Na čelu momčadi je kapetan Krznar, najbolji strijelac lige, a tu su i iskusni Petak, Bađari, Ribić, Antonović, Dominić, Marković, Drožđek i, naravno, mladi Bihar, Kovač, Fodor i svi ostali – kazao je on.

Nikola je kao igrač bio agilan, a takav je i kao trener, temperamentan.

– Obzirom na moj temperament iz igračkih dana, takav sam i kao trener, ne mogu sjediti na klupi i moram sudjelovati svih 90 minuta u igri i tako mislim da dajem poticaj igračima i da im je to motiv više. Ponekad sam pretemperamentan i žustar, ali sam do sada samo jednom bio isključen – rekao je trener.

Nikola Goričanec već 14 godina radi kao poštonoša u Hrvatskoj pošti.

– Volim svoj posao koji je dinamičan, svakodnevno komuniciram s ljudima različitih karaktera, obogaćujem svoje iskustvo, a to mi pomaže i u radu s igračima i njihovom razmišljanju da se izvuče maksimum. Kao u poslu, tako i u trenažnom procesu svakodnevno upoznajemo nove stvari, učimo i mislim da trener mora biti dobar psiholog i pedagog, mora dobro i dugoročno planirati da se izvuče maksimum iz ekipe i igrača – objasnio je Nikola.

Dinamo je trenutno na četvrtom mjestu.

– I dalje ostajemo skromni jer sezona je duga, cilj je i dalje isti, sredina tablice i da čim duže ostane tako. Moji osobni planovi vezani su trenutno uz Dinamo i da se još više usavršavam, upišem PRO licencu, a onda ko zna – završio je Nikola Goričanec.

Izvor i foto: klikaj.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE