7 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Međimurske boksačice Lidija Negovec i Kristina Gudlin: Žene su u boksu izdržljivije!

Boksački klub Čakovec by Silver Boxer okuplja nevjerojatnu brojku od 20-tak boksačica koje svoje vrijeme provode u ringu. Među njima istaknule su se mlade Međimurke Kristina i Lidija koje iza sebe imaju i nekoliko službenih nastupa u ringu, te prve osvojene medalje. Prije natjecanja treniraju čak i dva puta dnevno, odlučne su, izdržljive, a bruse vještinu koja ih nagrađuje dobrim osjećajem!

Lidija Negovec i Kristina Gudlin dvije su mlade i ambiciozne boksačice koje su prve u međimurskoj povijesti došle do državnog prvenstva, te izborile srebro i broncu u jakoj konkurenciji. Trenutno su u pripremama za sljedeće državno natjecanje koje je najavljeno u Osijeku. Treniraju u Boksačkom klubu Čakovec by Silver boxer pod vodstvom trenera Vanje Kostela.

Lidija Negovec i Kristina Gudlin
Lidija Negovec i Kristina Gudlin

Prve Međimurke u svijetu boksa

25-godišnjakinja Lidija Negovec iz Preloga boksom se krenula baviti rekreativno prije tri i pol godine iz čiste znatiželje, a osvojenoj bronci se nije nadala jer se borila u konkurenciji s višestrukom prvakinjom.

– Na boks sam krenula čisto rekreativno i na kraju mi se koncept toliko svidio da danas ne mogu zamisliti život bez njega. Svaki je trening drugačiji, aktivira se cijelo tijelo, a um se oštri na poseban način. Tako sam s rekreativnog došla do natjecateljskog djela što nisam prvotno imala u planu – rekla je boksačica Lidija.

Kristina Gudlin iz Goričana
Kristina Gudlin iz Goričana

Lidija u svijetu boksa nije sama jer joj društvo na intenzivnim treninzima radi mlada boksačica Kristina Gudlin (23) iz Goričana koja je u sportu od malih nogu. Nakon igranja nogometa, okušala se u rukometu, a svoju prvu boksačku vreću napravila je od slame. Kretala se u ‘boksačkim krugovima’ koji su ju na kraju doveli do prvom treninga, pa do srebrne medalje na državnom prvenstvu.

– Nije uvijek lako pronaći motivaciju za trening, nekad ti se možda i ne da, ali u tim situacijama ujutro pokušavam pronaći izvor problema, dignem se i krenem. Treniram svakodnevno, ponekad čak i dva puta dnevno. To je jedini način da u nečem budeš najbolji – poručila je, iako mlada, već iskusna boksačica Kristina.

Lidija i Kristina složne su oko činjenice da je boks sport protiv stresa, odličan je za koordinaciju, kondiciju i mentalno ojačava svaku osobu bez obzira na dob.

Protivnici slične tjelesne težine se u ovom borilačkom sportu udaraju šakama na kojima su podstavljene rukavice. Borba se odvija u ograđenom pravokutnom ringu, u 3 do 15 rundi od po tri minute borbe. Naziva se ‘plemenita vještina’ zbog činjenice jer u boksu nije dozvoljeno udarati protivnika dok je na podu, te postoje stroga pravila u koji dio tijela i na koji se način smije udarati.

Kada djevojke boksaju, daju više sebe od muških

Boksački klub Čakovec by Silver Boxer osnovan je početkom listopada 2017. godine, a danas nakon skoro četiri i pol mjeseca broji preko 200 članova muškaraca i žena. Trener Vanja Kostel boksom se bavi preko 20 godina, a kada su žene i boks u pitanju, ističe:

– Žene u boksu daju od sebe više, čvršće su, agresivnije i pametnije. Boks kao vještina zahtjeva potpunu koncentraciju od tri minute koliko traje meč, u kojem se trebaju izbjegavati i zadavati udarci, a uz podizanje razine pulsa koncentracija je otežana pa zahtjeva još jače mentalno naprezanje.

Trener Vanja Kostel
Trener Vanja Kostel

Trening boksa traje sat i pol, dva puta tjedno. Naravno, Kristina i Lidija zbog više natjecateljske razine treniraju svaki dan, a prije natjecanja i dva puta u danu.

– Iskustva u našem klubu pokazuju da treniranje boksa krene iz čiste znatiželje i željom za rekreacijom. Naravno, ne pronađu se svi u tome, ali većina odluči nastaviti trenirati – kaže trener Kristine i Lidije.

U boksu se sve bazira na radu od tri minute gdje se doseže osobni maksimum, koliko traje i borba u meču. Iz zdravstvene perspektive, boks je sport za mentalno i fizičko stanje cijelog organizma, aktivira cijeli mišićni sustav i povećava snagu i izdržljivost.

– Većinu ljudi zanima kakve se sve ozljede javljaju u boksu, jer kad se gleda MMA i UFC vidimo borbu dvoje boksača koji su nekad i jako ozlijeđeni. U klasičnom boksu takvo što ne postoji, ozljede su minimalne, razbijena arkada ili nos su maksimalne ozljede koje se uglavnom dogode zbog neopreza. Žene se još i danas u ringu bore u kacigama, dok se u muškoj kategoriji to ukinulo pred nekoliko godina, tako da su one zaštićenije u pogledu ozljeda glave – istaknuo je na kraju trener Kostel.

FOTO: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE