16.7 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Manuel Novak: Međimurski majstor zakucavanja danas predvodi ludbreški Grafičar

– Košarkaški klub Grafičar je specifičan klub, okružen s puno zaljubljenika u košarku ponajviše zbog našeg sportskog direktora Siniše Besera. Imamo odlično posloženu ekipu s igračima iz Čakovca, Varaždina i Ludbrega. Svi se odlično slažemo na terenu, a neki smo u klubu već šestu sezonu – riječi su Manuela Novaka (27), inače Međimurca iz Čakovca, kojega je život također doveo u grad čuda i legendi.

Loptanjem pod obručima Manuel Novak počeo se baviti s devet godina u KK Međimurju gdje je ostao do 14 godine. Tada je zbog školovanja otišao u Zagreb, zaigravši ujedno za KK Feniks.

– Nakon odlične dvije sezone u nižim kategorijama dobio sam poziv Cibone da se pridružim njihovoj juniorskoj ekipi. No, tamo sam bio samo deset mjeseci kada se javila Cedevita u čijim sam juniorskim redovima igrao do 19. godine – prisjeća se Novak te nastavlja.

– U Cedevitu sam došao na nagovor tadašnjeg voditelja omladinskog pogodna Jenkača i trenera Medvedeca. Bilo je to najbolje razdoblje u mojoj karijeri. Treniranje dva puta dnevno i briga o igračima kakva je ondje, mislim da nema nitko u Hrvatskoj i susjednim državama – tvrdi Novak.

Valja istaknuti kako je nastupao za selekciju Grada Zagreba u generaciji s, primjerice, Leonom Radoševićem, Tomislavom Zubčićem i Svenom Smajlagićem, a osvojio je i nekoliko jakih inozemnih turnira.

Potom se, nažalost, dogodilo ono najgore. U pripremnoj utakmici zadnje sezone došlo je do ozljede koljena koja je Novaka udaljila s parketa punih šest mjeseci.

– Volio bih da se nije dogodila ta ozljeda, ali sve je to sport i na to ne možemo utjecati – kaže on.

Nesretan događaj usmjerio ga je na povratak u Međimurje gdje se, ipak, nije dugo zadržao, već je ubrzo obukao dres KK Vindije iz Varaždina. Zanimljivo, na taj se potez odlučio na nagovor sadašnjeg trenera Grafičara, Velimira Mudrog.

Nakon tri godine u baroknom gradu, Novak se odlučio na odlazak u Grafičar s kojim ove sezone ne ostvaruje najbolje rezultate u Prvoj ligi.

U šest odigranih kola upisali su jednu pobjedu, a upravo on je najbolji strijelac momčadi s prosječno postignutih 16.3 poena. Uz to ima 2.8 skokova te 1.8 asistencija.

– Očekivali smo bolje rezultate pogotovo nakon prva dva kola kada smo vidjeli da možemo parirati svakom klubu u ligi. Nažalost, dogodila su se dva nesretna poraza protiv Rudeša i Kvarnera, pa tako i protiv Podravca. Mogli smo u tim utakmicama više izvući – objašnjava Novak, okrenuvši se svojim igrama.

– Definitivno nisam zadovoljan svojim učinkom. Najviše jer sam zbog poslovnog puta bio odsutan dva bitna kola protiv Podravca i Gorice – kritičan je on.

Kao dokaz njegove kvalitete te opravdane samokritičnosti ističe se 2013. godina kada se naveliko govorilo o njegovom odlasku u Slovačku, odnosno u prvoligaški klub Levice Patrioti.

– Išao sam na probu čisto da vidim mogu li parirati u drugim ligama, možda i jačim od naših. Nakon odrađene probe, na kojoj sam zadovoljio, vodstvo kluba i ja nismo se mogli dogovoriti oko financijskih pitanja. Odlučio sam stoga da mi je bolje ostati doma, iako sam imao još jednu ponudu – pojašnjava Novak.

Inače, u sjevernom dijelu Hrvatske, prezime Novak gotovo je sinonim za košarku. U Grafičaru, uz Manuela, svlačionicu dijele Mario i Matija Novak, a svi zajedno, plus Patrik Jambrović iz KK Zaboka i Danijel Krajačić iz Međimurja, često sudjeluju na turnirima u košarci tri na tri.

– Košarku 3×3 trenutno igramo na razini hrvatskih turnira i nekoliko turnira u susjednoj Sloveniji. Sudjelovali smo dva puta na finalnoj masters seriji gdje smo ispali u polufinalu i na HEP-ovom masters turniru gdje smo, također, ispali u polufinalu – pojašnjavanja Novak, dodajući.

– Igram 3×3 kako bih skratio pauzu između sezone i kako bih ostao u natjecateljskoj formi. Volim slobodu i brzi ritam. Međutim, ne volim uspoređivati 3×3 uličnu košarku i 5×5. To je totalno različito i onaj tko nije probao nikada neće razumjeti – kaže Novak.

Uz uličnu košarku vežu se i razna natjecanja, kao što je ono u zakucavanju održano prošle, 2016. godine, na Porcijunkulovom gdje se Novak popeo na prvo mjesto.

– Tijekom karijere osvojio sam nekoliko natjecanja u zakucavanju. Prije je skočnost bila jedna od mojih vrlina u igri, dok s godinama ona polako nestaje – uz smijeh kaže Novak, ističući šut za tri poena kao glavno oružje kojim će, čini se, i dalje donositi pobjede ludbreškom sastavu.

– U budućnosti se za sada i dalje vidim u Grafičaru. Nadam se skorim boljim igrama i rezultatima svojega kluba tako da osiguramo ostanak u ligi i napravimo iskorak u povijesti našeg kluba – završava Novak.

Izvor i foto: klikaj.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE