14.5 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Tijana Tkalčec odradila veliku povratničku sezonu, a želi postati što bolja gimnastička sutkinja

Veliki povratci, prave sportske, ali i životne priče izniman su dio karijera brojnih sportaša kojima se dokazuje njihova predanost, ljubav i motivacija za rušenjem granica.

Jednu takvu ispričati može Tijana Tkalčec (28), hrvatska gimnastičarka.

– Iskreno, nisam znala u što vjerovati. Malo me u početku sve to šokiralo. Nisam znala što sve to zapravo znači i kako će teći oporavak. Na kraju je sve ispalo dobro i mogla sam se vratiti sportu koji volim – prisjeća se uspješna Međimurka koja se prošle, 2017. godine vratila gimnastici nakon dvije godine izbivanja.

– Imam probleme s bubrezima, a kako ponekad bolovi postaju jači i nakon toga imam bolove u cijelome tijelu, potrebna mi je bila stanka kako bi se to sve smirilo. Nakon što se smirilo i pretragama utvrdilo da je sve u redu, vratila sam se gimnastici – pojašnjava ona.

Vratila se, i to na kakav način. U povratničkoj sezoni postala je državnom prvakinjom u preskoku, bila treća na dvovisinskim ručama, peta na Svjetskom kupu u slovenskom Kopru te šesta u Osijeku.

– I više sam nego zadovoljna. Nisam znala što očekivati nakon što sam se vratila. Gimnastika je vrlo dinamičan sport. Nove gimnastičarke dolaze na scenu svake godine, mijenja se težina izvedenih elemenata, a skokovi na preskoku sve su teži. Dvije su godine izbivanja zapravo vrlo mnogo u gimnastici. Ovi dobri rezultati bili su svojevrsno iznenađenje i šlag na tortu mom povratku – kaže Tkalčec koju je, osim samih nastupa, motivirao susret s prijateljima iz cijeloga svijeta, ali i želja kako bi vidjela gdje se nalazi u svijetu gimnastike.

Navedeni rezultati osigurali su joj priznanja za najbolju sportašicu Međimurja te Grada Čakovca.

– Priznanja su poticaj za daljnji rad i želju da i ova godina bude barem jednako dobra. Drago mi je što Grad i Županija prepoznaju naše rezultate, ne samo moje nego i drugih sportaša. Toliko truda, rada i odricanja koje vrhunski sport zahtjeva zaista malo tko može razumjeti – naglašava Tkalčec.

Prije nesretnih zdravstvenih problema ostvarivala je nevjerojatne rezultate. Iako je, primjerice, osvojila prvo mjesto na Svjetskom kupu u češkoj Ostravi, druga mjesta na Svjetskim kupovima u katarskoj Dohi i Osijeku te 2010. i 2011. godine bila na svjetskoj rang-listi u preskoku, najdraži joj je ulazak u finale preskoka na Europskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine što je prvo hrvatsko žensko seniorsko pojedinačno finale na Europskom prvenstvu ikada.

– Zadovoljna sam nastupom na Europskom prvenstvu u Moskvi. Da bih neke stvari ispravila, naravno da bih. No, stvarno nemam za čime žaliti. I sada, nakon gotovo pet godina, još uvijek mi se čini kao da je to bio samo san, ali je, također, bilo najdraže iskustvo u karijeri – tvrdi Tkalčec.

Zanimljivo je kako je na spomenutom natjecanju s 24 godine bila najstarija finalistica jer gimnastičarke često svoj zenit doživljavaju u ranim dvadesetima ili čak i ranije. Tkalčec je, pak, ovdje potpuna iznimka s obzirom da i sada ostvaruje zavidne rezultate.

– Često se dogodi da gimnastičarke odustanu s 21 ili 22 godine kad već sa 16 postajemo seniorke. Drago mi je vidjeti da su neke moje prijateljice iz drugih država ipak dugovječne kao i ja. Posebne tajne nema. Nažalost, sve ovisi o povredama i zdravstvenom stanju koje vas zatekne. Ljubav prema sportu je važna, no vjerujem da svatko tko je u gimnastici toliko dugo ne bi niti izdržao da zaista ne voli ovaj sport – objašnjava ona.

Foto: Privatna arhiva

Izvan sporta, Tkalčec radi kao knjigovotkinja u Nacionalnom gimnastičkom centru Aton gdje ujedno vodi bistro. Nadalje, zbog velike ljubavi prema životinjama volontira u udruzi Sklonište dobrote te radi i pleše u Plesnom studiju Korak.

– Zaista pokušavam organizirati i iskoristiti dan maksimalno. Sve me dodatne stvari, uz posao i treninge, ispunjavaju i vesele tako da mi nije problem raditi ili pomagati u udruzi. Ne bih imala ništa protiv da dan traje trideset sati, pa da mogu malo više odmoriti, ali što je tu je. Dok god vidim da sve što radim ima svoju svrhu, nastavit ću – jasna je vrijedna Međimurka.

Shodno ostvarenoj karijeri, Tkalčec ne skriva ambicije kao gimnastička sutkinja.

– Suđenje smatram kao svojevrsni nastavak karijere nakon što jednoga dana zaista prestanem s gimnastičkom karijerom. Trenutno sam FIG brevet sutkinja druge kategorije, što je izrazito velika stvar za mene. Nakon što skupim dovoljno iskustva, sigurno ću pokušati položiti ispit za prvu, ujedno i najvišu, FIG brevet kategoriju. Nju može dobiti samo određeni broj sutkinja u cijelome svijetu – ističe Tkalčec.

Svjesna kako nakon dijagnoze ništa ne može biti isto, uzima kratke pauze kako bi se oporavila od velikog broja aktivnosti koje odrađuje s velikom željom i ljubavlju. Trenutno je fokus postavljen na pripreme za Svjetski kup u Osijeku i Kopru, a nakon toga uslijedit će državno prvenstvo i novi Svjetski kup u Portugalu te Europsko prvenstvo koje se ove godine, kaže, održava iznenađujuće kasno, u kolovozu. U jesenskom dijelu je u planu nastup na Svjetskom kupu u mađarskom Szombathelyju te Parizu.

– Svakako bih željela nastaviti sa svime što sada radim. Poslom, volontiranjem i plesom. Gimnastičku karijeru bih zamijenila sudačkom. Naravno, obitelj i sve ostalo, također, su neki od planova u daljoj budućnosti, ali to će još malo pričekati – s osmijehom zaključuje Tkalčec.

Izvor: klikaj.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE