Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
16.01.2017.
Ponedjeljak
 
 
 
 
HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatska demokršćanska stranka potpisali su 13. siječnja u Čakovcu Sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2017. godine na području Međimurske županije. Sporazum su svojim potpisima potvrdili mr. sc. Hrvoje Šlezak, predsjednik Međimurske podružnice stranke Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku, inače državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i mr. sc. Franjo Cimerman, član Predsjedništva Hrvatske demokršćanske stranke Međimurske županije i vijećnik u Županijskoj skupštini.  Potpisivanju su uz čelnike međimurskih organizacija stranaka potpisnica prisustvovali i brojni vijećnici stranaka u općinama i gradovima Međimurske županije. Važnost ovog sporazuma prepoznat je i na višim razinama te su svojim prisustvom njegovo potpisivanje uveličali i Ladislav Ilčić, predsjednik Hrast-a, te Branko Hrg, saborski zastupnik HDS-a. HDS i Hrast dijele temeljne vrijednosti sadržane u svojim političkim strankama te je potpisivanje ovog sporazuma s obje strane doživljeno kao prirodni korak u smjeru dublje suradnje u promicanju zajedničkih vrijednosti i rada za dobro društva stvaranjem snažnog demokršćanskog političkog bloka. Višestruko je istaknuto kako je ovaj Sporazum, kao i vrijeme i način potpisa, jasni znak da stranke potpisnice u suradnju ulaze bez (uobičajenog za političke utakmice) kalkuliranja i borbe za pozicije. Naglašeno je kako se ovdje radi o zajedničkom radu na općem dobru temeljenom na kršćanskim i općeljudskim vrijednostima. Potpisnici sporazuma istaknuli su otvorenost suradnji i s drugim srodnim strankama koje s njima dijele iste ili slične programske odrednice.

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Alenu Kajmoviću ovo je drugi put da tijekom mandata napušta mjesto pročelnika u Međimurskoj županiji. Pročelničko mjesto napustio je i zbog dužnosti u Vladi Zorana Milanovića, kada je bio zamjenik ministra kultureU petak, 13. siječnja, malom svečanošću Alen Kajmović, pročelnik Upravnog odjela za poslove župana, oprašta se od svih suradnika zbog odlaska na drugo radno mjesto. Otkrio nam je da odlazi u Trogir na radno mjesto u jednu od firmi u vlasništvu poznatog poduzetnika Danka Končara.Alenu Kajmoviću ovo je drugi put da tijekom mandata napušta mjesto pročelnika u Međimurskoj županiji. Pročelničko mjesto napustio je i zbog dužnosti u Vladi Zorana Milanovića, kada je bio zamjenik ministra kulture i progurao mnoge projekte za Međimurje.  (BMO)

 
 
Oštetio državu za 300 tisuća kuna: Direktor nije platio porez

Oštetio državu za 300 tisuća kuna: Direktor nije platio porez

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je optužnica protiv 43-godišnjaka i trgovačkog društva.Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je od 28. prosinca 2016. podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1974. godine i trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, sve iz Kaznenog zakona. Okrivljenog 43-godišnjaka se tereti da kao direktor okrivljenog trgovačkog društva; u cilju da društvo izbjegne plaćanje poreza; nije podnosio porezne prijave niti obračunavao i plaćao porez na dodanu vrijednost, porez na dohodak od kapitala i porez na dobit, a u poslovnim knjigama nije evidentirao izlazne račune niti ostvarene prihode i rashode. Na teret mu se stavlja da je na opisani način oštetio proračun Republike Hrvatske za više od 300.000 kuna. 

Brzina bila uzrok tri prometne u Međimurju tijekom vikenda

Brzina bila uzrok tri prometne u Međimurju tijekom vikenda

U prometnim nesrećama tijekom proteklog vikenda nitko nije ozlijeđen, javlja PU međimurska.Tijekom proteklog vikenda dogodile su se četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom. Greške koje su prethodile prometnim nesrećama: - neprilagođena brzina -  tri prometne nesreće, - nepropisno pretjecanje - jedna prometna nesreća. Prisutnost alkohola u organizmu kod sudionika prometnih nesreća nije utvrđena.

 
 
Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

U 104. godini života u miru sa Gospodinom, okrijepljen svetim sakramentima u svome domu okružen svojom obitelji preminuo je najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić.Gospodina Miju pamtit će uvijek po njegovoj dobroti, blagosti i ponajprije po njegovoj vjeri.  Sprovodni obredi i sveta misa zadušnica su bili u nedjelju 15. siječnja u 15:00 sati. Župnik Marinko Prstec na stranicama Općine Kotoriba napisao je vrlo lijepo sjećanje na Miju. Izvor i foto: kotoriba.hr

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Ovu subotu će se na Trgu Republike u Čakovcu prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti vezani uz borbu protiv raka vrata maternice.U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora "Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu će se na Trgu Republike, 21. siječnja 2017. godine od 10 do 12 sati obilježiti 10. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Kao i svake godine, i ove će se godine uz organizatore u akciju uključiti i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec i studenti Sveučilišta Sjever. Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na uključivanje u taj program. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Pomoć za Klub "Vita" I ove će se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske organizirati Dan mimoza, gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti. Također će se u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održati edukacija o prevenciji raka vrata maternice te o čuvanju vlastitog reproduktivnog zdravlja. Novac prikupljen prodajom namijenjen je rehabilitaciji članica Kluba "Vita“ i edukaciji članova Županijske lige protiv raka Čakovec. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. Prema istom izvoru, u 2014. godini u Međimurskoj županiji 3 žene su oboljele od invazivnog, a 23 žene od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2015. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 111 žena, a u Međimurskoj županiji 6 žena. Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.      

 
GOSPODARSTVO
 
Nevenka Tizaj iz Čehovca: Automobili su moja strast i ljubav!

Nevenka Tizaj iz Čehovca: Automobili su moja strast i ljubav!

Četrdesetsedmogodišnja Nevenka Tizaj iz Čehovca već 20 godina plovi obrtničkim vodama, i to granom koja je uglavnom rezervirana za muškarce. Za jubilarnu godinu kao obrtnica zasluženo je primila priznanje Obrtničke komore Međimurske županije za prošlu 2016. godinu.Inače, ona je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, održivačica motornih vozila u Međimurju.  Uspješna poslovna žena, supruga i majka 23-godišnje kćeri i 18-godišnjeg sina, Nevenka Tizaj iz Čehovca već 20 godina kao jedina zaposlena vodi svoj obrt - praonicu automobila. Jednostavna praonica nema velike žute četke, nema nikakve druge strojeve, već samo veliki i teški usisavač koji po unutrašnjosti automobila vode snažne i vješte Nevenkine ruke. Za nju nema petka ni svetka, a do prije nekoliko godina ni godišnjeg odmora. Radilo se svih 365 dana u godini, bez iznimke. Uživa u poslu koji i dalje radi s ljubavlju  - Obrt je nastao sasvim slučajno. - upoznala nas je sa svojom pričom Nevenka, koju svi znaju kao Nenu. - Nisam ni približno te struke. Nakon škole najprije sam pet godina radila u Sloveniji, u tvornici elektrodijelova. Ali, ubrzo sam se zajedno sa suprugom vratila doma i zaposlila u Jelenu. I tu sam se zadržala pet godina budući da je situacija u poduzeću bila vrlo neizvjesna. Sjedeći doma, suprug je onako bez veze rekao: ‘Mogla bi otvoriti praonicu vozila.’ I tako je krenulo. Obrt, kaže, krenuo je od nule. Ništa nisu imali, osim vrta djede i bake na kojem je niknula prva građevina. - Volim aute i dosad sam već svašta vozila i isprobala gotovo sve, od traktora, preko različitih automobila, pa do kamiona. Jednostavno volim miris benzina i ništa mi nije teško. Pranje auta nije nešto bez čega se ne može. Ako nemaš novac, ne pereš auto ili ga pereš sam, doma. Stoga dobro pazim da sve odradim kako treba. Radije operem dva-tri vozila manje, no zato kvalitetno i pošteno. Takav pristup radu donio mi je i stalne mušterije. Naročito ljude koji imaju skuplja vozila i vole da im ženska ruka očisti sama sve. - nasmijala se simpatična Nevenka.  Nema toga što Nena ne može. Ručno pranje i usisavanje ogromnim usisavačem, dubinsko čišćenje, a opet čišćenje koje ne oštećuje unutrašnjost skupih automobila. Gušt joj je, objašnjava, otvarati vrata i haube skupocjenih "ergela", od BMW-a, Audija do Mercedesa, ali isto tako i Peugeota, Renaulta te Opela. Iako radi već 20 godina, i dalje je sama svoj šef, nema zaposlenih, nema pomoćnika ni asistenata. Eventualno uskoči koji od članova obitelji, no i to je rijetko budući da su svi zaposleni. Muški su me najprije čudno gledali Kao i svaki početak, dodaje, ni njezin nije bio lagan, tim više što se morala probiti u "muškom svijetu". Ne samo da su ju kolege čudno gledale, već i ljudi koji su dovezli automobile na pranju. - Neki su mi u početku i teško davali iz ruke ključeve svojih vozila kada su me vidjeli, jer su mislili da tu radi suprug. No, nisam se dala i kroz godine rada stekla sam renome ispod kojeg ne idem. Naime, Čehovec je mali, nije na atraktivnom mjestu i previše je blizu Preloga, gdje su uglavnom stacionirane druge praonice. Stoga sam se morala duplo više potruditi, ponuditi ono čega nema u Prelogu, a to je isključivo ručni rad. Dokad će se iz praonice čuti zvuk usisavača, ne zna ni sama. Da je lako - nije, jer, kaže, ima razdoblja da po nekoliko tjedana u dvorište ne uđe ni jedan automobil. Ali, nakon toga, ne stigne dići glavu od posla i tako ukrug već dva desetljeća.

I u prosincu 2016. nastavlja se pad nezaposlenosti u Međimurju

I u prosincu 2016. nastavlja se pad nezaposlenosti u Međimurju

Krajem prosinca 2016. u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Čakovec su bile 4.254 nezaposlene osobe, a broj nezaposlenih smanjen je u odnosu na isti mjesec 2015. godine (18,5%) i studeni 2016. godine (1,8%).Stopa registrirane nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za prosinac je 9,7%. Ukupno je tijekom prosinca iz evidencije nezaposlenih izašlo 585 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec (4,3%) i prosinac 2015. godine (0,5%). Zbog zaposlenja evidenciju je napustilo 349 osoba, što je blagi porast zaposlenih u odnosu na studeni (1,2%), dok je naspram prosincu 2015. godine zabilježen pad broja zaposlenih (10,1%). Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće se realiziralo u sljedećim djelatnostima:   - prerađivačka industrija – 56 osoba ili 22,4%  - trgovina – 49 osoba ili 19,6%  - djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 29 osoba ili 11,6%  - građevinarstvo – 20 osoba ili 8,0%.    Gledano teritorijalno po ispostavama Područnog ureda Čakovec u zapošljavanju predvodi Ispostava Čakovec s 70,8% (247 osoba) zaposlenih, dok se preostali udio zapošljavanja odnosio na Ispostavu Prelog (66 osoba ili 18,9%) i Ispostavu Mursko Središće (36 osoba ili 10,3%).   Tijekom prosinca u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 506 osoba, a broj ulazaka smanjen je u odnosu na prethodni mjesec (10,8%) i prosinac 2015. godine (7,5%). Promatrajući strukturu novoprijavljenih najvećim udjelom evidentirane su osobe direktno iz radnog odnosa –  345 osoba ili 68,2%. Nadalje, 78 osoba (15,4%) evidentirano je iz neaktivnosti, 61 osoba (12,1%) ušla je u evidenciju iz nekog drugog oblika rada, a preostali udio (22 osobe ili 4,3%) odnosio se na novoprijavljene direktno iz obrazovanja. 

 
POLJOPRIVREDA
 
Međimurci vjerni uzgoju svinja, a uleti i pokoji magarac

Međimurci vjerni uzgoju svinja, a uleti i pokoji magarac

Hrvatska poljoprivredna agencija vodi podatke u broju domaćih životinja u Hrvatskoj.Pa tako ima i podatke koliko je domaćih životinja bilo u Međimurskoj županiji na kraju 2015. godine. U Međimurju se očekivano te godine uzgajalo najviše svinja i to njih 67 826 na 3 563 gospodarstva. Sljedeće po brojnosti su goveda i to njih 10 600, a na trećem su mjestu koze s brojkom od 3 562 komada. Zanimljivo je da je na kraju 2015. u Međimurju bilo 272 konja na 87 gospodarstava, uzgajaju se i 623 ovce. Najmanje je bilo magaraca u Međimurju - samo 16.

FOTO: Božićna berba kod obitelji Ramić u Železnoj Gori

FOTO: Božićna berba kod obitelji Ramić u Železnoj Gori

Obitelj Ramić bavi se vinogradarstvom već deset godina. U idućoj godini proširit će svoju ponudu, a božićna berba samo je jedna od novih ideja kojom žele privući još više turista u ovaj vinogradarski kraj.    U vinogradu obitelji Ramić iz Železne Gore danas je po prvi put obavljena božićna berba grožđa. Na temperaturi od – šest stupnjeva vlasnik vinarije Damir Ramić okupio je za ovu prigodu petnaestak radnika i prijatelja.  Nakon kratkog zagrijavanja uputili su se svi zajedno do vinograda ispod obiteljske kuće kako bi pobrali promrznuto grožđe.   - Ne želimo ovu berbu kategorizirati, ni kao kasnu berbu, ni kao ledenu berbu. Ideja nam je da se ova božićna berba nastavi svake godine. Nazvali smo je božićna berba jer nam je cilj da se u ovo blagdansko vrijeme pred Božić okupimo sa svojim radnicima i prijateljima te da se na kraju godine podružimo.- kazao nam je vlasnik vinograda Damir Ramić, kojemu u ovom poslu pomaže cijela obitelj, posebice žena Gordana te sinovi Mario i Rafael.   Berači su se za ovu prigodu dobro „naoružali“ kapama, šalovima i rukavicama, a dodatno ih je zagrijala vatra uz vinograd te kuhano vino, čaj i domaća rakija. Mnogi od njih su po prvi put sudjelovali u ovakvoj berbi.  - Iako je jako hladno, nije nam teško raditi. Veselimo se jer će iz ovog grožđa nastati kvalitetno vino.– kazao nam je dobro raspoložen Mladen Kocen iz Štrigove.     Za božićnu berbu bilo je ostavljeno 500 trsova sorte graševina. - Vino napravljeno iz ovog promrznutog grožđa moći će se kušati tek za godinu dana.- najavio je vinogradar Damir Ramić. Svi berači koji su sudjelovali u današnjoj berbi iduće će godine, kao nagradu za svoj rad, primiti vino napravljeno iz ovog grožđa.     FOTO:sh          

 
KONCERTI I GLAZBA
 
Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je rezultate natječaja za potporu glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva u području tradicijske glazbe za 2017. godinu.Prijavljeno je ukupno 75 projekata, a rok za prijave bio je od 14. studenoga do 12. prosinca 2016. Iako je Fond natječaja Tradicional za 2017. godinu iznosio 318.784,27 kn, dodijeljene su stimulacije u iznosu od 323.784,00 kn jer je iz Fonda natječaja Tradicional za 2016. godinu ostalo neiskorišteno 5.000 kn (projekt nije realiziran). Novac su dobili i projekti iz Međimurja. Zajednica HR KUU Međimurske županije, Čakovec za Predsmotre međimurske popevke (tri puta) dobila je 5.000 kuna, a ista je Zajednica dobila 4.000 kuna za 10. dječju smotru međimurske popevke Sv. Martin na Muri. KUU „Seljačka sloga“, Nedelišće dobili su za 33. smotru „Međimurske popevke Nedelišće 2017.“ iznos od 5.000 kuna.

Prijatelji svetog Roka božićnim koncertom pružili ruku pomoći

Prijatelji svetog Roka božićnim koncertom pružili ruku pomoći

Ljubav je jedino blago koje se umnaža dijeljenjem. To je jedini dar koji se to više uvećava što se više troši. Taj dar dobro je poznat Udruzi „Prijatelji svetog Roka“ iz Draškovca. Prohladnog 7. siječnja članovi Mješovitog pjevačkog zbora Udruge „Prijatelji svetog Roka“, zagrijali su srca svih prisutnih na IX. Božićnom humanitarnom koncertu. Poneseni zvucima melodija Ženske vokalne skupine „Stridonne“ iz Štrigove, Zbora mladih „Sveti Lovro“ iz Cirkovljana, Mješovitog pjevačkog zbora Župe „Presveto Trojstvo“ iz Ludbrega radost se širila prepunom Zavjetnom crkvom svetog Roka u Draškovcu. Koncert je započeo u 17 sati spektakularnim ulaskom i izvođenjem pjesama domaćina, Mješovitog pjevačkog zbora Udruge „Prijatelji svetog Roka“. Najveći pljesak uvijek izazovu svojim nastupom najmlađi, učenici Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić“ iz Čakovca te Područnog odjela Donji Kraljevec. A svojim klapskim pjevanjem Klapa „Koprivnica“ začinila je koncert unijevši podravski štih s daškom mediterana. Toplinu u srca donijeli su nam i vokalni solisti Samanta Grahovec, sopran, te Dominik Padarić, bariton, uz klavirsku pratnju profesora Danijela Oto. Dobrovoljni prilog koji je sakupljen prilikom koncerta te donacijom Udruge, namjenjen je prijateljima Zajednice Cenacolo – Sveti Josip Radnik iz Varaždina, čiji su članovi prisustovali koncertu. Neki ljudi ne znaju kako siromašni bismo bili da ih nema. Koliko nam utjehe donose njihovi osmijesi, koliko radosti pružaju njihove pjesme, kako je važno što postoje... Ne, ne znaju, al zato im, mi kažemo. Lijepo je što postoje “Prijatelji svetog Roka“ koji nas usrećuju, razvesele, daruju najpotrebnije. Oni se bave „poduzetništvom“ koje jedino trošenjem ljubavi i dobrih djela sve više zarađuje. Samo malom iskrom dobrote žele promijeniti cijeli svijet. Izvor: Jelena Vadas/prelog.hr Foto: Studio Vipro

 
 
FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

Hladno vrijeme i klizavi kolnici i nogostupi nisu spriječili brojne poklonike kazališta da dođu u crkvu sv. Nikole biskupa u Čakovcu i daju potporu školarcima i malim glumcima koji su na originalan način dočarali neiscrpnu tematiku betlehemskih događanja. Nakon premijerne izvedbe predstave "Betlehem" u Murskom Središću proteklog prosinca i gostovanja u Orehovici u mjesnoj crkvi početkom ove godine MAlo KAzalište MUrsko Središće (MAKAMUS) gostovalo je u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, u nedjelju, 15. siječnja. Glumci razigrano koriste crkveni ambijent uvlačeći time cjelokupnu publiku u samu predstavu. Pozornost pijeni i jednostavnost kostima i detalja, kojim glumci dočaravaju nekoliko ključnih biblijskim momenata kao što su Careva naredba, put Josipa i Marije iz Nazareta u Betlehem, popis stanovništva, štalica, rođenje Isusovo, poklonstvo pastira i kraljeva, kralj Herod i bijeg u Egipat. Predstavu "Betlehem" igraju: Tea Kovačić, Leona Balent, Fabijan Trstenjak, Veronika Kontrec, Filip Malović, Lana Kovačić, Marta Malović, Patricija Končić, Mirna Bilas, Nikola Oletić, Leon Hrešć, Petar Mlinarić, Fadil Mehanović, Melita Jug, Sebastijan Nedeljko, Leon Kovačić, Nera Hranilović, Katja Posavec, Šimun Bilas, Lovro Žganec, Nensi Tomašić, Lovro Zadravec, Izabela Jagačić, Ruta Kontrec, Katarina Grubić i Nikola Kontrec. Neke role odigrane su briljantno, što je iznimno postignuće za školarce s obzirom da je kazalište počelo djelovati 8. studenog prošle godine. Ambijenti crkava u Murskom Središću, Orehovici i jučer u Čakovcu, pokazali su se kao pun pogodak za igranje predstave. Hvalevrijedna inicijativa - Hvalevrijedna je incijativa Ivana Goričanca što je pokrenuo ovo malo kazalište u Murskom Središću posebice stoga što će uskoro u tom gradu početi s radom i Centar za kulturu. Dobro je da već unaprijed imamo programe i ideju vodilju što bi se sve moglo zbivati u novom Centru, a ne da prvo imamo "gole" zidove i da tek onda promišljamo što i kako. Dugi niz godina je Središće u tom nekom kulturnom amaterizmu pomalo spavalo, a ovake i slične inicijatve uz novi kulturni centar zasigurno će dati novi zamah tom gradu.’ kazao je nakon odgledane predstave u Čakovcu Dejan Buvač, iskusan i nagrađivan redatelj brojnih kazališnih predstava naših međimurskih amatera. Dječji zbor Mursko Središće Uz glumce u predstavi nastupa i Dječji zbor Mursko Središće koji čine Janja Kontrec, Nikola Kontrec, Joakim Kontrec, Eva Vinković, Ema Nemec, Laura Antolović, Sara Bogdan, Emanuel Kontrec, Kristina Meznarić, Denis Meznarić, Sanja Kozar, Sara Mlinarić i Katarina Grubić. Voditeljica zbora je Janja Kontrec. Predstava je redateljski prvijenac Ivana Goričanca iz Murskog Središća, koji ujedno potpisuje i autorstvo adaptacije i scenografiju. Asistentice redatelja su Ksenija Bilas, Janja Kontrec i Andreja Jagačić. Za šminku je zadužena Petra Colev Horvat, glazbenu obradu Danijela Sabo, a oblikovatelj svjetla Denis Perčić. Prema najavi MAKAMUSA, mali glumci će nakon betlehemskih događanja za proljeće pripremiti jednu sasvim novu priču. foto: rr  

130 plesača na Vivoninoj plesnoj zimskoj produkciji

130 plesača na Vivoninoj plesnoj zimskoj produkciji

Plesači "Vivone" ugrijat će vas svojim atraktivnim plesom na zimskoj plesnoj produkciji.Najnovije koreografije plesača "Vivone" pogledajte u nedjelju, 22. siječnja u Centru za kulturu Čakovec. Zimska plesna produkcija plesnog studija "Vivona" započet će u 16 sati. Cijena ulaznica je 25 kuna, a mogu se nabaviti u "Vivoni" i na dan produkcije na blagajni Centra za kulturu Čakovec. Na pozornici Centra izaći će 130 plesača i prikazati jedanaest koreografija u grupnim, solo, duo i trio izvedbama. Program je osmislio i pripremio voditeljski tim u sastavu Karmen Kovačević Jambor, Petra Kovač, Ivana Pečarko i Tajana Vidović. Sve posjetitelje očekuje ugodna plesna atmosfera, bogati kostimi i scenografija i pomno odabrana glazba prema uzrastima plesača. Iz "Vivone" poručuju: - Osjetit će se emocija i energija jer volimo to što radimo već trideset godina.      

 
NAJNOVIJE

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Ovu subotu će se na Trgu Republike u Čakovcu prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti vezani uz borbu protiv raka vrata maternice.U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora "Vita“ zajedno

Oštetio državu za 300 tisuća kuna: Direktor nije platio porez

Oštetio državu za 300 tisuća kuna: Direktor nije platio porez

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je optužnica protiv 43-godišnjaka i trgovačkog društva.Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je od 28. prosinca 2016. podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv hrvatskog državl

Brzina bila uzrok tri prometne u Međimurju tijekom vikenda

Brzina bila uzrok tri prometne u Međimurju tijekom vikenda

U prometnim nesrećama tijekom proteklog vikenda nitko nije ozlijeđen, javlja PU međimurska.Tijekom proteklog vikenda dogodile su se četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom. Greške koje su prethodile prometnim nesrećama: - neprilagođ

FOTO: Uz tortu i čašu vina Marija Topolnjak proslavila 106. rođendan

FOTO: Uz tortu i čašu vina Marija Topolnjak proslavila 106. rođendan

U krugu svoje brojne obitelji, najstarija Međimurka, Marija Topolnjak iz Dunjkovca, jučer je proslavila 106. rođendan.- Teško je biti tak star, teško mi je već hodati, ali još uvijek sve dobro pamtim, rekla je danas slavljenica - Marija Topolnjak ko

Srećko Mrazović nastavlja biti predsjednik DVD-a Krištanovec

Srećko Mrazović nastavlja biti predsjednik DVD-a Krištanovec

Ove subote, 14. siječnja, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krištanovec održalo je redovnu godišnju te izbornu vatrogasnu skupštinu.U prepunom društvenom domu skupštini su se između ostalih odazvali i gradonačelnik grada Čakovca, te Saborski zastup

FOTO: I u M. Središću obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja

FOTO: I u M. Središću obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja

Prije 25 godina Hrvatsku je priznalo svih 12 članica tadašnje Europske unije te još neke zemlje, a do kraja siječnja 44 države priznale su samostalnost Republike Hrvatske.Obilježavanje ove obljetnice u Murskom Središću u nedjelju je započelo sveto

 
NAJČITANIJE - 7 DANA

Za hitnu primljeno sedam poziva, a JVP Čakovec imao jednu intervenciju

Za hitnu primljeno sedam poziva, a JVP Čakovec imao jednu intervenciju

U protekla 24 sata ŽC 112 Čakovec zaprimio je ukupno 55 poziva.Od toga je 13 poziva bilo namjenskih i iste je obradio/proslijedio nadležnim žurnim službama u Međimurskoj županiji: - za hitnu medicinsku pomoć (HMP Čakovec) - 7 poziva;  - za policiju (OKC PUM) - 2 poziva;  - za vatrogasce (JVP Čakovec) – nije bilo poziva; - za ostale službe -   4 poziva. U protekla 24 sata JVP Čakovec ukupno je zaprimila 10 poziva. Za jedan poziv izašli su na intervenciju, 4 poziva bile su lažne dojave, dok za 5 poziva nije bilo potrebe za intervencijom. Nije bilo značajnijih događaja.

FOTO: Blagoslov klijeti u goricama Julijanske gore u Mađarskoj

FOTO: Blagoslov klijeti u goricama Julijanske gore u Mađarskoj

Poznato je da ljudi iz Međimurja imaju vinograde i klijeti u Mađarskoj, većinom u gorju iznad Letenya prema Lendavi.U subotu, 7. siječnja, tradicionalan blagoslov klijeti bio je u Julijanskoj gori, kod vinogradara Ivana Gudlina i supruge Željke iz Preloga.  Tradicionalno već nekoliko godina blagoslov klijeti obavlja župnik Farkas Karoly iz župe Letenye, a ove godine mu se pridružio župnik Josip Drvoderić iz župe Goričan. Ovo je bio prvi susret dvojice svećenika koji vrše službu božju a razdvaja ih granica i rijeka Mura.  Roditelji župnika Josipa Drvoderića također imaju gorice i klijet na mađarskoj strani, a sam župnik poznat je kao vinogradar i predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Barilček“ iz Donje Voće, jer je donedavno u župi Donja Voća obavljao svećeničku službu.  Povodom susreta dvojice svećenika župnik Drvoderić prigodno je darovao župnika Farkasa Karolya. Ovim susretom nadamo što većoj suradnji vjernika i svećenika pogotovo u župama uz rijeku Muru s one strane gdje živi hrvatska manjina u Mađarskoj. Foto: vg

Pripreme za VAFI 8 u punom jeku – prijavite filmove do kraja siječnja!

Pripreme za VAFI 8 u punom jeku – prijavite filmove do kraja siječnja!

Bliži se 8. VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, jedinstveni po promicanju filmskog stvaralaštva djece i mladih, ali i sadržaja za djecu i mlade. Od 15. prosinca 2016. do 31. siječnja 2017. godine otvorene su prijave i to u dvije sekcije: JUNIOR i SENIOR. Filmove koje su radila djeca i mladi zainteresirani mogu prijaviti u JUNIOR sekciju i to prema dobi autora u kategoriju MINI, MIDI ili MAXI. Odrasli, profesionalci i amateri, filmove za djecu mogu prijaviti u SENIOR sekciju i to prema predviđenoj dobi gledatelja u iste kategorije.  Organizator, udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, iznimno je zadovoljan brojem prijava pristiglih već do sada i naglašava da će sve filmove pregledati selekcijska komisija koja će odlučiti koji će biti prikazani na velikom platnu tijekom trajanja Festivala, od 30. svibnja do 4. lipnja. Rezultate selekcije možemo očekivati do kraja ožujka.  Da kreativnost ne bi bila poticana samo na papiru, VANIMA je u suradnji sa Sveučilištem Sjever, organizirala natječaj na kojem su sudjelovali studenti Sveučilišta. Drugu akademsku godinu za redom studenti Odjela za multimediju, oblikovanje i primjenu izrađivali su plakat za VAFI i to u sklopu kolegija Grafički dizajn. Odabran je plakat za 8. VAFI festival koji je VANIMA posvetila kineskoj animaciji, a izradila ga je studentica Ana Medvedec, koja je za protagonista odabrala zmaja.  - Početak suradnje s VAFI festivalom mi puno znači i vjerujem da će mi ova suradnja biti odlična odskočna daska za dalje - naglasila je Ana, koja će imati prilike izraditi i ostale grafičke materijale za nadolazeći festival. Organizator zahvaljuje i profesorima, izv.prof.dr.sc Ivani Žiljak Stanimirović, izv.prof.dr.sc. Mariju Tomiši, te pred. Snježani Ivančić Valenko na ponovno uspješnoj suradnji i, naravno, poziva sve da prate službenu internetsku stranicu festivala i prijavljuju filmove.

Prijatelji svetog Roka božićnim koncertom pružili ruku pomoći

Prijatelji svetog Roka božićnim koncertom pružili ruku pomoći

Ljubav je jedino blago koje se umnaža dijeljenjem. To je jedini dar koji se to više uvećava što se više troši. Taj dar dobro je poznat Udruzi „Prijatelji svetog Roka“ iz Draškovca. Prohladnog 7. siječnja članovi Mješovitog pjevačkog zbora Udruge „Prijatelji svetog Roka“, zagrijali su srca svih prisutnih na IX. Božićnom humanitarnom koncertu. Poneseni zvucima melodija Ženske vokalne skupine „Stridonne“ iz Štrigove, Zbora mladih „Sveti Lovro“ iz Cirkovljana, Mješovitog pjevačkog zbora Župe „Presveto Trojstvo“ iz Ludbrega radost se širila prepunom Zavjetnom crkvom svetog Roka u Draškovcu. Koncert je započeo u 17 sati spektakularnim ulaskom i izvođenjem pjesama domaćina, Mješovitog pjevačkog zbora Udruge „Prijatelji svetog Roka“. Najveći pljesak uvijek izazovu svojim nastupom najmlađi, učenici Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić“ iz Čakovca te Područnog odjela Donji Kraljevec. A svojim klapskim pjevanjem Klapa „Koprivnica“ začinila je koncert unijevši podravski štih s daškom mediterana. Toplinu u srca donijeli su nam i vokalni solisti Samanta Grahovec, sopran, te Dominik Padarić, bariton, uz klavirsku pratnju profesora Danijela Oto. Dobrovoljni prilog koji je sakupljen prilikom koncerta te donacijom Udruge, namjenjen je prijateljima Zajednice Cenacolo – Sveti Josip Radnik iz Varaždina, čiji su članovi prisustovali koncertu. Neki ljudi ne znaju kako siromašni bismo bili da ih nema. Koliko nam utjehe donose njihovi osmijesi, koliko radosti pružaju njihove pjesme, kako je važno što postoje... Ne, ne znaju, al zato im, mi kažemo. Lijepo je što postoje “Prijatelji svetog Roka“ koji nas usrećuju, razvesele, daruju najpotrebnije. Oni se bave „poduzetništvom“ koje jedino trošenjem ljubavi i dobrih djela sve više zarađuje. Samo malom iskrom dobrote žele promijeniti cijeli svijet. Izvor: Jelena Vadas/prelog.hr Foto: Studio Vipro

Maloljetnik i dijete provalili u četiri vikendice

Maloljetnik i dijete provalili u četiri vikendice

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su maloljetnik i dijete, nedaleko Kotoribe, počinili tri kaznena djela teške krađe.Evo o kojim se krađama radi: - između 27. prosinca 2016. i 1. siječnja ove godine u poljskom predjelu zvanom "Marđetkov kot", provalili su u vikendicu odakle su ukrali razna alkoholna pića i ribolovnu opremu, vrijednosti više stotina kuna.  - između 28. i 31. prosinca 2016. u poljskom predjelu zvanom „Siladijev kot“, provalili su u vikendicu odakle su ukrali plinsko kuhalo, razni pribor za jelo i jedan auto-radio, vrijednosti više stotina kuna.  - u noći s 30. na 31. prosinca u poljskom predjelu zvanom „Berbenijevo Vrbje“, provalili su u spremište vikendice, ali ništa nisu ukrali.    Također, sumnja se da je spomenuti maloljetnik između 26. i 31. prosinca 2016. u poljskom predjelu zvanom „Siladijev kot“, iz nezaključane vikendice ukrao drvenu stolariju vrijednosti nekoliko stotina kuna. Dio ukradenih predmeta oduzet je i vraćen vlasnicima. Prema osumnjičenicima dostavit će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku za mladež, kao dopuna prethodno dostavljene kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

I. OŠ Čakovec jedna od vodećih kad se radi u EU projektima u školama

I. OŠ Čakovec jedna od vodećih kad se radi u EU projektima u školama

U Tehnološko inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu 9. siječnja održan je međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike informatike i računalstva u osnovnim i srednjim školama s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije.Skup pod nazivom "EU projekti u školama" organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a vodila savjetnica Saida Deljac, prof. Na skupu su predavači Janja Banić, ravnateljica, Prva gimnazija Varaždin, mr. sc. Kristinka Blažeka, Tehnička škola Čakovec; Marijan Horvat, Tehnička škola Čakovec; Tina Čerpinko, Nina Prašnjak, Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin; Tamara Vidović i Tea Horvatić, OŠ Strahoninec i Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec predstavili EU projekte provedene u njihovim ustanovama od razvoja ideje do realizacije, evaluacije i prihvata završnih isvještaja projekata, vlastita iskustva i primjere dobre prakse. Uz razmjenu iskustava, skup je bio prilika za razvoj novih ideja i partnerstava u budućim projektima, osnaživanje odrazovne zajednice u području provedbe međunarodnih projekata. I. osnovna škola Čakovec predstavljena je kao jedna od vodećih škola na ovom području po broju provođenja međunarodnih projekata, a posebno su predstavljeni projekti: Safety and mobility for all, Scientix, EU Code Week, eTwinning, Erasmus+ European Goodwill Cup, Keep Invest Donate Spend i Ecological Literacy. Ovakav tip skupa se po prvi puta održao na ovom području. Osamdesetak sudionika koji su aktivno i s velikim interesom sudjelovali u radu skupa potvrđuje važnost, interes i potrebu obrazovne zajednice za ovakvim vrstama usavršavanja.  Organizatori zahvaljuju Tehnološko inovacijskom centru Međimurje, posebno gospodi Ivanu Plačku i Goranu Levačiću na dobrodošlici i pomoći u organizaciji skupa u njihovom prostoru.

 
NAJČITANIJE - 30 DANA

Tko se lopta s objektom vrijednim 12 milijuna kuna u Nedelišću (II)

Tko se lopta s objektom vrijednim 12 milijuna kuna u Nedelišću (II)

Ono što je najvažnije, a načelnik nije naveo, je da je glavni razlog prodiranja vode u unutrašnjost stadiona neizvedena hidroizolacija tribina. Jednako kao što nije naveo i činjenicu da je odluku o prekidanju izvođenja hidroizolacije tribina, prije godinu dana, donio investitor Ovim putem Vam se obraćamo po uputi i nalogu izdanom od strane našeg mandanta URBIA d.o.o. iz Čakovca, I. G. Kovačića 10, OIB: 38235822242, u svezi teksta objavljenog u Vašem listu dana 02.12.2016. godine, sa zahtjevom za ispravkom objavljene netočne informacije, sve sukladno odredbama Zakona o medijima.U Vašem listu, te portalu mnovine.hr objavljena je fotografija objekta sportsko rekreacijskog centra Trate, kao i načelnika Općine Nedelišće, uz naslov „Tko se lopta s objektom vrijednim 12 milijuna kuna?“ te nastavni članak novinara V. Vugrineca.   S obzirom na sadržaj spornog teksta, naš mandant želi reagirati  na isti u cilju pravodobnog, svestranog i istinitog upoznavanja javnosti s pravim stanjem stvari, budući da se spornim tekstom, javnosti prezentira pogrešna informacija kako bi odgovornost za sporne nedostatke bila na strani našeg mandanta, iako za to ne postoji nikakva valjana utemeljenja.U cilju ispravka informacija sadržanih u spornom tekstu objavljenom u Vašem listu, naš mandant zahtijeva objavu ispravka spornih informacija u Vašem listu na identičan način i identičnom mjestu, a u skladu sa čl. 41. st. 1. ZM-a, i to kako na Vašem Internet portalu, tako i u sljedećem tiskanom izdanju, kako je to predviđeno Zakonom o medijima i to cijelog teksta reagiranja, koji Vam se dostavlja u prilogu ovog zahtjeva zajedno s vizualizacijom projektiranog stadiona u finalnoj fazi.Obzirom na javni istup načelnika općine Nedelišće Darka Danie u svezi tužbe Nekretnina Nedelišće d.o.o. prema sudionicima građenja stadiona u Nedelišću, dužni smo reagirati na selektivno i nepotpuno iznošenje činjenica u javnosti. Zašto propada stadion? - Za Urbia d.o.o. kao tuženu stranu, je indikativno da se načelnik općine Nedelišće u javnosti predstavlja kao osoba koja „vodi pravnu bitku“ protiv sudionika građenja stadiona, iako je tužba podnijeta od investitora Nekretnine Nedelišće d.o.o., čiji zakonski zastupnik isti nije. Stoga je upitno u kojoj je mjeri načelnik uopće upoznat s postupkom gradnje stadiona, s ulogom i postupanjem investitora u tom postupku, te konačno kakva je konkretno uloga načelnika u tužbi?Naime, ono što načelnik nije naveo u svom javnom istupu, je da građevinski radovi izgradnje stadiona nisu izvođeni po projektnoj dokumentaciji koju je izradila tvrtka Urbia d.o.o., iako je upravo ona tužena u svojstvu projektanta. Točno je da je Urbia d.o.o. projektnu dokumentaciju za stadion u Nedelišću izradila prema narudžbi općine Nedelišće, temeljem koje dokumentacije je općina ishodila akt za građenje i temeljem koje je općinska tvrtka Nekretnine Nedelišće d.o.o. provela postupak javnog nadmetanja za odabir izvođača građenja. Tvrtka Nekretnine Nedelišće d.o.o. se također službeno vodila kao investitor u procesu građenja.Međutim, nakon provedbe postupka javnog nadmetanja i odabira izvođača građenja od strane investitora Nekretnine Nedelišće d.o.o. je promijenjen projektant konstrukcije, te je izrađen drugi građevinski projekt, tako da se stadion nije izvodio po projektnoj dokumentaciji koje je Urbia d.o.o. isporučila naručitelju općini Nedelišće, odnosno nije se gradilo po dokumentaciji koja je bila osnova za provedbu javnog nadmetanja za odabir izvođača građenja.Novo projektno rješenje se značajno razlikuje od originalnog u pogledu načina rješavanja bitnih zahtjeva za građevinu, a upravo su sumnje na ispunjenje bitnih zahtjeva za građevinu razlog radi kojih je tužba pokrenuta. Čak dapače, upravo iz tog razloga izmjene projektnog rješenja od strane drugog projektanta, investitor je, ali već nakon praktičnog završetka građevinskih radova, od Urbie d.o.o. naručio usklađenje ostatka projektne dokumentacije s građevinskim projektom prema kojem je stadion izvođen. Naglašavamo da taj projekt Urbia d.o.o. nije ni ugovorila, ni izradila, niti je u postupku usklađenja ostatka projektne dokumentacije, preuzela odgovornost za njime dano projektno rješenje.Međutim, ono što je najvažnije, a načelnik nije naveo, je da je glavni razlog prodiranja vode u unutrašnjost stadiona neizvedena hidroizolacija tribina. Jednako kao što nije naveo i činjenicu da je odluku o prekidanju izvođenja hidroizolacije tribina, prije godinu dana, donio investitor.Po svemu sudeći, investitor je odlučio da će se umjesto finalizacijom gradnje (I. faze) stadiona i sanacijom utvrđenih nedostataka građenja koje izvođač niti nije sporio, radije baviti tužbom, a objekt je do daljnjega odlučio ostaviti nedovršen. U svakom slučaju, bez izvedbe hidroizolacije tribina, koje u osnovi predstavljaju krov zatvorenog dijela stadiona, ne može se spriječiti prodor oborinske vode u njegovu unutrašnjost, na što smo kontinuirano pismeno upozoravali. Zašto pak je za štetu na objektu tužen projektant prema čijem projektu stadion nije izvođen, je pitanje na koje Urbia d.o.o. za sada ne zna odgovor, ali očekuje da će ga u okviru sudskog postupka dobiti, jednako kao i sudski spor.URBIA d.o.o., p.p.:ZAJEDNIČKI  ODVJETNIČKI  UREDKristijan Horvat, Tihomir Zebec i Kristina Bajsić Bogović

Sudar u Čakovcu, jedan sudionik pobjegao; krivotvorena novčanica

Sudar u Čakovcu, jedan sudionik pobjegao; krivotvorena novčanica

U protekla 24 sata ŽC 112 Čakovec zaprimio je ukupno 93 poziva.Od toga je 41 poziv bio namjenski i iste je obradio/proslijedio nadležnim žurnim službama u Međimurskoj županiji: - za hitnu medicinsku pomoć (HMP Čakovec) - 24 poziva;  - za policiju (OKC PUM) – 15 poziva;  - za vatrogasce (JVP Čakovec) – nije bilo poziva; - za ostale službe – 2 poziva. U protekla 24 sata JVP Čakovec ukupno je zaprimila 13 poziva. Za četiri poziva su izašli na intervenciju, dva poziva bila su lažna, dok za sedam poziva nije bilo potrebe za intervencijom.  17.12.2016 10:58 - ŽC 112 Čakovec zaprimio je dojavu o pokušaju zamjene krivotvorene novčanice u jednoj mjenjačnici u Čakovcu. 16:12 - ŽC 112 Čakovec zaprimio je dojavu o teškoj krađi iz trgovačkog poduzeća u Čakovcu. 17:04 - ŽC 112 Čakovec zaprimio je dojavu o sudaru dva osobna vozila u Čakovcu. Nastala je materijalna šteta, a jedan od sudionika pobjegao je s mjesta događaja.  20:12 - ŽC 112 Čakovec zaprimio je dojavu o obiteljskom nasilju u Nedelišću.

Evo koje je probleme predsjednica detektirala na sjeveru Hrvatske

Evo koje je probleme predsjednica detektirala na sjeveru Hrvatske

Posljednjeg dana boravka na sjeveru Hrvatske, u sklopu izmještanja svog Ureda iz Zagreba, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je konferenciju za medije u pratnji svojih domaćina župana Međimurske županije Matije Posavca i župana Varaždinske županije Predraga Štromara.Tom prilikom osvrnula se na proteklih pet dana koje je provela u obje županije te iskustvo koje je pritom stekla u susretu s brojnim građanima, predstavnicima udruga i gospodarstvenicima.  Sadašnji ustroj županija jako je dobar - Jedan dan boravka ovdje na terenu vrijedi mnogo više negoli dva mjeseca provedena u Uredu. Tek se na taj način može upoznati pravi život u Hrvatskoj, a nakon što smo Ured do sada izmjestili sedam puta u razne dijelove Hrvatske, definirali smo nekoliko područja na koja ćemo se usredotočiti i usmjeriti javnu raspravu kako bi manje pričali o ideološkim pitanjima, a više se bavili onim egzistencijalnim - istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović te naglasila kako je najveći trend, koji se uočava u gotovo svim krajevima Lijepe naše, odlazak mladih u inozemstvo. - Demografska pitanja zahtijevaju dugoročna rješenja, te smo detektirali dvije komponente koje su iznimno bitne kako bi zadržali mlade u Hrvatskoj. Prva se odnosi na razvoj infrastrukture, od škologradnje pa do stvaranja uvjeta za mlade obitelji da mogu istovremeno voditi brigu o djeci i svojim karijerama, a druga je vezana uz reformu školstva kojoj je potrebno pristupiti na način da se djeci škola učini zanimljivom, da uče relevantne stvari poput vještina koje će im pomoći u rješavanju problema te ih potaknuti da budu kreativni i samostalni, umjesto dosadašnjeg učenja podataka - nastavila je Grabar-Kitarović pohvalivši pritom nastojanja obiju županija da puno ulažu u sustave mentorstva i centara izvrsnosti koji su neophodni kako bi se mladi dalje mogli obrazovati i usavršavati u pojedinim područjima. Od ostalih segmenata u kojima je evidentirana potreba za  daljnjim reformama, Predsjednica je izdvojila odnos države prema jedinicama lokalne samouprave i pitanje daljnje decentralizacije, jače iskorištavanje sredstava iz europskih fondova, problem neiskorištene državne imovine u kojima se nalazi veliki potencijal, neučinkovitost Hrvatskih šuma i situaciju drvne industrije u zemlji, indeks razvoja koji ne uzima u obzir specifičnosti određenog kraja, te pitanje regionalnog ustroja Hrvatske koji se nerijetko spominje. - Sadašnji ustroj županija jako je dobar, što pokazuju primjeri upravo ovih dviju županija koje, bez obzira što su možda manje površinom, ostvaruju velike uspjehe i zavidne rezultate, kako u poduzetništvu tako i u drugim segmentima, posebice u efikasnosti uprave koja u rekordnom roku izdaje građevinske dozvole. Stoga, smatram da se problem ne nalazi u jedinicama lokalne samouprave, već u odnosu centralne države s poduzetnicima i radnicima, koji bi u vrlo kratkom roku morao doživjeti određene promjene - zaključila je Predsjednica. Povećanje prosjeka plaća prioritet je za obje županije Župan Posavec iskoristio je priliku zahvatili Predsjednici što je na kraju godine odabrala izmjestiti svoj Ured na sam sjever Hrvatske, te napomenuo kako se samo u Međimurju neposredno susrela s preko 2000 ljudi diljem županije, odradivši pritom sastanke s predstavnicima brojnih udruga, gradova i općina, te pojedinačno s građanima i gospodarstvenicima. - Svatko tko ozbiljno pristupa politici, samo na ovaj način može donositi dobre odluke, bivanjem na terenu osluškujući iz prve ruke konkretne probleme koji muče građane - rekao je Posavec te istaknuo kako su Predsjednici predstavljeni svi rezultati koje Županija ostvaruje, ali i poteškoće na koje pritom nailazi. - Najveći naglasak stavili smo na inicijativu koju smo uputili, s obzirom na sve pozitivne aspekte našeg gospodarskog razvoja, a koji se dotiče 18,6 posto nižeg prosjeka plaće od razine državnog prosjeka. Smatramo da ima prostora za daljnje povećanje minimalne plaće i rasterećenje poduzetnika parafiskalnih nameta, te na taj način želimo stvoriti bolje poduzetničko okruženje na korist svih naših radnika i građana - objasnio je Posavec, osvrnuvši se i na kapitalne investicije u obrazovanju. - U ovom trenutku nemamo podršku Vlade Republike Hrvatske za naše projekte, ali ja vjerujem da će Predsjednica iskoristiti svoj autoritet kako bi se o njima vodilo računa, na način da se tim projektima barem pruži šansa. To nam je prijeko potrebno kako bismo mogli ravnopravno sudjelovati sa svim ostalim hrvatskim regijama u prijavi za nacionalne i europske fondove - zaključio je župan. Na kraju se nadovezao i na pitanje regionalizacije, te napomenuo kako su županije itekako opravdale svoj status, ne samo efikasnošću javne uprave i spremnim projektima koji čekaju otvaranje natječaja, već i svemu onome što je spušteno s državne na razinu lokalne samouprave. S tom se konstatacijom složio i njegov kolega, varaždinski župan Štromar, koji je pohvalio nastojanja Predsjednice da se upozna s lokalnom problematikom građana na sjeveru Hrvatske. - Jedno od pitanja u kojima smo dobili podršku Predsjednice jest da predložimo Vladi na koji način uskladiti položajnu rentu i mogućnosti društveno-komunalnog razvoja i standarda naših općina i gradova koji ne mogu napredovati samo zato jer su mali i nalaze se na ruralnim područjima. O tome dovoljno govori podatak kako od 6 gradova u Varaždinskoj županiji, njih čak 4 spada među 10 koji u Hrvatskoj imaju najmanje prihode po stanovniku - naglasio je Štromar te poručio kako je također važno da se nekretnine koje su u državnom vlasništvu, a koje se ne koriste, prenamijene i prepuste općinama i gradovima na upravljanje. Predstavio je i jedan svijetli primjer u segmentu obrazovanja koji je pokrenut u varaždinskoj Prvoj gimnaziji. - Tamo smo uveli 7 novih kurikuluma koji su fakultativni i koje učenici mogu slušati, te smo uvidjeli koliko im je to puno zanimljivije i kako na taj način mogu puno kvalitetnije naučiti ono što ih zaista zanima - pojasnio je župan. Na kraju je s ponosom izrazio zadovoljstvo činjenicom da će prvi put od samostalnosti Hrvatske Predsjednica održati božićni prijem za predstavnike Diplomatskog zbora izvan Zagreba i to u varaždinskom HNK. Konferencija je zaključena najavom kako će se oba župana u ponedjeljak sastati s Predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i pojedinim ministrima, kako bi i njima izložili svoje prijedloge koje su ovog tjedna imali prilike raspraviti s Predsjednicom. Izvor i foto: Međimurska županija 

Povijesni rezultat ženskih sportskih ribolovki iz Svete Marije

Povijesni rezultat ženskih sportskih ribolovki iz Svete Marije

Sportsko-ribolovni klub Klen iz Svete Marije ovu će godinu pamtiti po izuzetnim natjecateljskim rezultatima. Ostvarili su ono što ni jednom klubu u Međimurju nije uspjelo.Čak šest njihovih članova izborilo je plasman u reprezentaciju Hrvatske s nastupom u 2017. godini. Ponos svetomarskog kluba jesu seniorke u lovu ribe udicom na plovak Paula Pongrac, Ivanka Škoda i Natalija Žganec, senior Mirko Haženković u lovu predatora s obale umjetnim mamcima, kadet (U15) Mario Golubić i mladi senior Mihael Pongrac, obojica u lovu ribe udicom na plovak. - Vrhunski rezultati naših članova obradovali su sve u Klubu i na njih smo izuzetno ponosni. To je dokaz da dugi niz godina uspješno radimo. Nakon što smo ovu godinu imali četiri člana reprezentacije - Marijanu Mutak, Mihaela Pongraca, Nataliju Žganec i Ivanku Škoda, ta se brojka još povećala, što je najbolji ostvareni rezultat u povijesti Kluba. - rekao je predsjednik Antun Kedmenec, te pobrojao sve rezultate koje su ostvarile njihove ekipe. Seniorke državne prvakinje i osvajačice Kupa Najbolji rezultat postigle su seniorke koje su postale državne prvakinje i osvojile su Kup HŠRS-a. One su od osam prvenstvenih kola osvojile čak šest prvih mjesta, jedno drugo i jedno četvrto mjesto. Pojedinačno, Paula Pongrac osvojila je prvo mjesto, druga je bila Ivanka Škoda, a šesta Natalija Žganec. Seniorska ekipa natjecala se u Prvoj ribolovnoj ligi, gdje su na kraju od 12 ekipa zauzeli solidno šesto mjesto. Druga seniorska ekipa u Drugoj ligi sjever također je osvojila šesto mjesto. Odlične rezultate postigli su i mladi ribolovci. U Ligi kadeta (U15) Marko Golubić je bio četvrti, a Karlo Strbad šesti. U Ligi mladih seniora (U25) Mihael Pongrac na kraju je osvojio peto, a Dominik Peter šesto mjesto. Na Prvenstvu HŠRS-a u disciplini Lov predatora s obale umjetnim mamcima (lov varalicom) Mirko Haženković bio je peti. Dobrih rezultata bilo je još, no ovi su svakako zaslužili da ih istaknemo. Načelnica Slamek obećala financijsku podršku - Čestitam svima na ostvarenim reultatima. Na ovaj način uz svoj Klub promičete i našu Svetu Mariju diljem Hrvatske i svijeta. Hvala vam na tome i sretno na svjetskim prvenstvima u Mađarskoj, Irskoj i Italiji! - rekla je općinska načelnica Đurđica Slamek, koja je tom prigodom obećala i dodatnu financijsku podršku prilikom odlaska na svjetska natjecanja.

Mons. Mrzljak predvodio misno slavlje u Caritasovom boravku u Čakovcu

Mons. Mrzljak predvodio misno slavlje u Caritasovom boravku u Čakovcu

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je u četvrtak 15. prosinca Dnevni boravak djece "Dr. Antun Bogdan" Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu te je u prigodi blagdana i nadolazećeg Božića predvodio misno slavlje.Na misi su se okupila djeca korisnici ove ustanove zajedno s djelatnicima i volonterima i članovima svojih obitelji. S biskupom su suslavili predsjednik Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina, gvardijan i župnik župe sv. Nikole fra Željko Železnjak i drugi svećenici. Biskup Mrzljak istaknuo je kako se nalaze u blizini svetkovine Božića, dodavši da se nalaze i u ustanovi u kojoj se svaki dan događa Božić – čudo ljubavi po kojem se Bog daruje svima nama da bismo je mi potom prenosili jedni drugima, a osobito onima koji su te ljubavi najpotrebniji. U propovijedi je biskup Mrzljak naglasio kako je u vremenu došašća najbitnije slušati što nam Bog govori jer samo tako može se prepoznati i prihvatiti najveće otajstvo Božje ljubavi koje nam se objavilo Isusovim rođenjem. I mi smo pozvani u svakom našem bližnjem prepoznati da je Božje dijete jer Boga ne možemo prepoznati u nekom vanjskom sjaju, nego u ljubavi koju si darujemo međusobno, a osobito onima koji su u potrebi. Po nama samima treba se vidjeti koliko se Božja riječ utjelovljuje u našem svakodnevnom životu, u našem osobnom životu i u našim obiteljima, a primjer za to neka nam bude ova ustanova u kojoj se to događa svaki dan, rekao je biskup dodavši kako svima koji se pripremaju i mole za to Bog dolazi jer želi preko nas utjeloviti se i djelovati u svijetu. Na kraju mise biskup je zahvalio svima koji pomažu da se u ovoj ustanovi događa betlehemsko čudo, a ono se događa kada čovjek prihvaća Boga na različite načine, a jedan poseban je način u onima koji su potrebni naše pomoći. Kao predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Mrzljak istaknuo je kako je Caritas važna djelatnost Crkve jer potiče ljude da čine dobro i pomažu svakome kome je potrebno. Zazvao je Božji blagoslov ne sve mlade korisnike, članove njihovih obitelji, te sve djelatnike, volontere i dobročinitelje koji sudjeluju u događanju Božje ljubavi u toj ustanovi. Upućujući prigodnu riječ, voditeljica Katarina Hoblaj zahvalila je svima na dolasku i na svemu što su učinili za njihovu malenu Caritasovu zajednicu kako bi ona živjela i rasla za one kojima su djetinjstvo i mladost drugačiji. Zahvalila je Varaždinskoj biskupiji na duhovnoj i materijalnoj pomoći, djelatnicima za nesebičan rad i požrtvovnost, volonterima i dobročiniteljima za bezuvjetnu ljubav i pomoć, te roditeljima djece na povjerenju i podršci. Svima je zaželjela da svjetlo i radost Božića prati njihove putove djelotvorne ljubavi. Susret je zaključen podjelom prigodnih zahvalnica za pruženu pomoć u povodu 20. obljetnice rada ove ustanove. Dnevni boravak u petak 16. prosinca, tijekom svog dvodnevnog posjeta Međimurskoj županiji, obišla je i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

Posebna izvrsnost: Strojkov med od nedirka i Šardijev od bundeva

Posebna izvrsnost: Strojkov med od nedirka i Šardijev od bundeva

Međimurski pčelari nikako da poslože nekoliko dobrih godina zaredom, nižu već petu, katastrofalnu sezonu. Ocjena 2016. godine jest: kvaliteta maksimalna, količina minimalna. Naime, ranoproljetni mraz uništio je pašu bagrema, dok je hladnoća desetkovala mlada legla pčela. No godine iskustva ipak su pridonijele kvaliteti onoga što se dalo izvući iz protekle sezone. O tome svjedoči i deseto po redu Županijsko ocjenjivanje meda, na koje su pristigla 43 uzorka. - Ponovno nam vrijeme nije išlo na ruku. - naglasio je Branko Lipić, predsjednik naše udruge pčelara Agacija, koji je također istaknuo: - Podbacilo je medarenje, a samim time i količina meda. Može se reći kako su profitirali samo seleći pčelari koji su dobili do deset kg meda po košnici. I dok je prosjek u normalnim godinama dvadeset kg, ovogodišnji se kreće od šest do sedam. Tko je dobio deset, taj je dobro prošao. Dva “zlatna” meda - nešto uistinu posebno Kako bi i ovu godinu pčelari sudjelovali u analizi i ocjenjivanju meda, upomoć im je priskočila Međimurska županija s deset tisuća, te Grad Čakovec s dvije tisuće kuna. Samim time med je put zagrebačkoga Agronomskog fakulteta na ocjenjivanje krenuo bezbolno. - Med od biljke nedirak raritet je međimurskog kraja. Radi se o biljci koja je u narodu poznatija kao korov, a raste najčešće uz rukavce stare Mure. Ovu godinu imao sam sreću što se Mura nije izlila iz korita pa nije uništila njezino stanište. - objasnio nam je Damir Strojko iz Podturna. Nedirak je inače dosta rijetka biljka i svojim specifičnim mirisom privlači pčele. Med pak je crvenkaste boje, specifičnoga kiselkastog mirisa, sklon kristalizaciji. Vitomir Mlinarec i Tatjana Šardi jesu brat i sestra iz poznate pčelarske obitelji. Stoga i nije čudno što su se i ovu godinu okitili zlatom, i to za med od bundeve. No, dok su Vitomirove pčele pasle u okolici Preloga, Tatjanine su smještene u Črečanu. - U pozitivnom sam šoku i ne mogu vjerovati. - ispričala nam je Tatjana nakon što je doznala da je njezin med dobio najviše ocjene na ovogodišnjem ocjenjivanju. - Dobila sam med kakav dosad nisam poznavala, svjetlojantarne boje, specifičnog mirisa i okusa. Pretpostavljala sam da je cvjetni, a, evo, ispalo je da se radi o medu od bundeve. Kvaliteta nije podbacila, za razliku od kvantitete - Klimatski uvjeti takvi su kakvi su. - rekao je prof. dr. sc. Dragan Bubalo sa zagrebačkoga Agromonskog fakulteta, te dodao kada je u pitanju završna ocjena ove sezone: - Iako je količina podbacila, kvaliteta sigurno nije. Stoga smo dodijelili 13 zlata, 16 srebra i 14 bronci. Moram reći da sam ugodno iznenađen medom od buče te nedirka ili netika. No isto tako i medom od metvice, koji je produkt selidbe pčela u Lonjsko polje. Iako je ranoproljetna paša zakazala, slažu se pčelari, lijepa jesen to je nadoknadila produženom sezonom. Pa su tako dobili i medove od kestena, lipe, zatim med medljikovac, cvjetni med te, naravno, bagremov. Dakle, kvalitetom se međimurski med ne mora bojati za svoju budućnost, tim više što je u EU-u vrlo tražena roba. No, kako bi osvojio tržište Europe, nije dovoljna samo kvaliteta i izvrsnost, već ga treba pratiti i marketing te odgovarajuća priča.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-7°C / 1°C
16.01.2017.
18:16
-1 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

80 %

76 % / 86 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA
 
 
Rubrike
Rubrike

Međimurje

Hrvatska

Svijet

Crna

Sport

Lifestyle

Gastro

Foto

OglaŠavanje

Mali oglasi

Kolumne
Kolumne

Božena Malekoci-Oletić

Dejan Zrna

Josip Šimunko

Jožek radnik

Stjepan Mesarić

Tomislav Novak

Informacije
Informacije

Marketing

Slobodna radna mjesta

Oglasnik

Prognoza vremena

Korisni linkovi i brojevi

Pošaljite vijest

Pošaljite fotografiju

Pošaljite komentar ili pritužbu

Pošaljite osmrtnicu ili sjećanje

Elektronsko izdanje

Tečajna lista

Pretplata

Pošaljite oglas

Impressum

Međimurske Novine

PRATITE
NAS NA

MEDIA NOVINE d.o.o., Čakovec, Kralja Tomislava 2 OIB:37268927073
Telefon: 00385 40 323 600, 00385 40 323 601 Fax: 00385 40 493 305