13.8 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Slavica Šegović uzgaja i čuva stare sorte graha za nove generacije

Prošla su vremena kada se zimska hrana svodila na varijaciju zelje, grah i krumpir, namirnice koje su jedine bile dostupne i koje je većina ljudi mogla spremiti za duge, hladne dane. Grah se tada, a nerijetko i sada, poistovjećuje s hranom sirotinje i nepravedno zapostavlja u kuhinji. No, sudeći po cijeni koju posljednjih godina postiže, grah je danas sve samo ne hrana sirotinje. Naime, kilogram graha skuplji je od kilograma mesa. Iako ima peruansko podrijetlo, pojavljuje se u tradicionalnim kuhinja cijeloga svijeta od meksičkog pečenog graha do talijanskog pasta e fagioli, poznatog i u Dalmaciji. U Europu je donesen u 16. stoljeću, kad i krumpir i kukuruz. Od tada je razvijeno mnoštvo bijelih i obojenih sorti raznih oblika.

Stare sorte graha za nove generacije

Upravo dio tog mnoštva graha, kaže naša sugovornica Slavica Šegović, “svega” stotinjak sorti raste i na njenom imanju u Ivanovcu.

– Da se razumijemo, nemam zasijane velike količine i velike površine. Njegujem prije svega grah kako bi se sačuvalo sjeme i prenijelo na nove generacije – objasnila nam je Slavica koju smo zatekli u čišćenju i prebiranju ovogodišnjeg uroda graha.

Ona je naime svima već dobro poznata biodinamička poljoprivrednica koja prvenstveno njeguje stare sorte ne samo graha i ostalih mahunarki već i svih vrsta žitarica od pira, raži, heljde, ječma, kukuruza do češnjaka, salata pa čak i ljekovitog bilja. U stvari, prije bi pobrojali čega nema na njenom OPG-u nego se usudili ići nabrajati pravo biljno carstvo.

Unatrag nekoliko godina, u kolovozu, organizira i tzv. Dane graha čija je jedina svrha upoznati ljude s pravim carstvom sorti graha.

– Ljudi dođu, čiste i prebiraju grah. Kao nagradu dobivaju sjeme koje moraju zasaditi i iduće godine se gleda tko je uspio uzgojiti i dobiti više uroda – odaje nam poantu male svečanosti graha. Tako se čuvaju sorte i uspijevaju doći do šireg kruga ljudi.

Na njeno imanje sjeme graha pristiže sa svih strana. Naime, često posjećuje kojekakve sajmove s kojih uvijek donosi pokoju novu sortu. No, isto tako, daruju joj i prijatelji. I dok ljudi uglavnom znaju za trešnjevac, zelenčak ili putrek, a u novije vrijeme i kornjaču i azuki grah, ona se može pohvaliti i s afričkim te američkim sortama.

– Prijateljica mi je iz Amerike donijeli sitni, šareni grah koji je s robovima stizao iz Afrike. Najstariju sortu koju imam donio je moj djed iz Slovenije. Taj crveni grah, koji zovem “mamim grah”, Slovenci su uspjeli zaštiti pod imenom “Zorin grah”. Danas se za veliki broj sorti može reći kako su stare, ali ima i nešto novijih. To je primjerice grah kornjača ili azuki relativno nova sorta kod nas, no stoljećima se uzgaja u Tibetu.

Slavica i njene prijateljice ne samo da njeguju stare sorte graha i brinu se za njihovo očuvanje nego za svaku dobro i prouče; od njene povijesti, načinu uzgoja, načinu pripreme pa do hranjive vrijednosti.

Varivo, ali i kolači od graha

Da su dobro proučile svojstva pojedinih sorata, svjedoče i fini kolači od graha. Naime, upravo grah u kolačima zamjenjuje “nezdravo” brašno i u kombinaciji s primjerice kakaom ili ciklom daje pravu poslasticu za ljudsko nepce.

– Na danima graha imali smo nekoliko vrsta kolača. Brownies, cupcake, torta od graha, kuglice, sve smo to pripremili od graha koji kolačima daje onu sočnost koju biskvit mora imati. Priprema je vrlo jednostavna jer se sve radi u multipraktiku i s kuhanim grahom – dodatno nas je poučila naša sugovornica.

Drugim riječima, grah nije samo za salatu ili varivo već je i vrlo dobra namirnica za slastice.

Stručnjaci iz područja nutricionizma i medicine preporučuju da se u dnevnu prehranu uvrsti što više dijetalnih vlakna, pri čemu je grah izvrstan izbor. Vlakna potiču i održavaju pravilnu probavu i sprječavaju konstipaciju (zatvor), smanjuju razinu kolesterola u krvi i mogu spriječiti razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava. Uravnotežuju razinu šećera u krvi i smanjuju apetit jer se sporo razgrađuju u probavi što dugo daje osjećaj sitosti. Ako se još uzgaja i na biodinamički način kao na imanju naše Slavice, grah je vrjednija namirnica. S obzirom na ovogodišnje vrijeme, graha ove sezone doista neće nedostajati, bilo mladog ili onog suhog čija se prava berba tek očekuje. (Vlasta Vugrinec) 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE