15 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Sibonom se nazdravlja u Banskim dvorima, a uskoro i na Pantovčaku!

Prije osam godina u Međimurje se nije znalo za pjenušce, a danas više nema svečanosti na kojoj se s njim ne nazdravlja. Za takav prodor pjenušaca na vinsku pozornicu najzaslužniji su pravnik Alen Švenda iz Preloga i ekonomist Gordan Horvat iz Mihovljana iz vinarije DGA pjenušci koja je osnovana 2010. godine, a nalazi se na pitomim brežuljcima u Banfiju, podneblju koje ima idealne uvjete za proizvodnju pjenušaca.

Decanter je potvrda kvalitete brenda Sibon

Iza sebe imaju niz domaćih i regionalnih nagrada, a najnovija nagrada, na koju su izuzetno ponosni, došla je iz Londona sa svjetski priznatog ocjenjivanja vina gdje su osvojili srebrnu nagradu za pjenušac Sibon Brut i time postali prvi hrvatski proizvođači pjenušca koji su osvojili srebro na Decanteru.

– Medalja s Decantera je potvrda naše kvalitete. To je jedini hrvatski pjenušac koji je dobio srebrnu medalju. Nagrada nam je potvrda rada i motivacija za dalje, ali i dokaz da ne odustanemo. Imamo formulu koja je odlična. Tijekom godina stekli smo znanje i držimo jednu konstantnu, što je najbitnije pogotovo kod ovakve vrste vina – kazao nam je Gordan, a na njega se nadovezao Alen: – Decanter nas je stavio pred jednu veliku dilemu. Dvoumimo se hoće li nam hobi prerasti u ozbiljan posao. Na korak smo do toga da nam proizvodnja pjenušaca bude primarna djelatnost.

U proizvodnju pjenušaca krenuli su iz čiste znatiželje. To im je bio veliki izazov jer u ono vrijeme nitko nije radio pjenušce od naših vinara u Međimurju. Kažu da je proizvodnja pjenušca najviša stepenica u vinarstvu što im je bio dodatni izazov da se okušaju u tome. U počecima su krenuli s manjim količina proizvodnje od nekih 2.000 boca da bi danas došli do čak 12.000 boca.

Ljudi sve više piju pjenušac

Trenutno u ponudi imaju pjenušce Sibon Brut, Sibon Extra Brut i Sibon Rose Extra Sec. Bazno vino za njihove pjenušce je šipon, tradicionalna sorta za ovo podneblje, te Cabernet Sauvignon. Za sljedeću godinu u suradnji sa Županijom i Turističkom zajednicom pripremaju jednu specijalnu liniju, koju će nazvati Sibon Animo, jer se tako zvao prvi šampanjac proizveden u Međimurju u tvornici šampanjaca Strahija i kompanjoni koja se nalazila na području današnje Vajde.

– U suradnji s Tehničkim muzejom u Zagrebu uspjeli smo naći originalne strojeve koji su se koristili u toj prvoj pjenušari ili šampanjeri. Posudit ćemo ih i na njima ćemo raditi javno naše pjenušce. Ovo će biti jedno od događanja povodom Dana Međimurske županije – najavio je Alen i dodao da su za tu prigodu prije dvije godine napunili 115 boca koje su stavili na odležavanje i koje će sljedeće godine u svibnju prvi put javno predstaviti.

U početku su svoje pjenušce prodavali samo u Međimurju, a danas su zastupljeni u cijeloj Hrvatskoj. Njihov se šampanjac pio i u Banskim dvorima na domjenku Vlade nakon svečane sjednice uoči Božića, a u trenutku našeg razgovora zvali su ih iz Ureda predsjednice na Pantovčaku za dogovor oko moguće suradnje. U isto vrijeme stigla im je i poruka na mail čovjeka iz Velike Britanije koji je bio zainteresiran za kupnju pjenušaca nakon što ga je kušao na specijalnom izdanju Decantera. Sa svojim pjenušcima probili su se i na talijansko vinsko tržište.  

– Sve više ljudi pije pjenušce. Vidimo to po prodaji i po potražnji naših pjenušaca, kao i po interesu ugostitelja koji sve više traže da dolazimo u njihove restorane i održavamo im prezentacije o pjenušcima. Educiramo ljude da je u biti nepravilno koristiti žestoka pića kao nekakav aperitiv jer oni ustvari zatvaraju apetit, a pjenušac je taj koji ga otvara – pojasnio je Gordan. ( Foto: Zlatko Vrzan)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE