Priločki folklorni susreti i Večer uz tamburicu

folklor 1

Vikend iza nas bio je bogat kulturnim, sportskim i drugim društvenim događanjima u gradu Prelogu.

Među ostalima održani su Priločki folklorni susreti koje već tradicionalno, u sklopu manifestacije  Ljeto u gradu Prelogu, organizira KU Seljačka sloga Prelog.

folklor 1

Na ovogodišnjim, 24. po redu susretima folkloraša, kojima je prvenstveni cilj očuvanje tradicije i običaja te ukazivanje na ljepotu i šarolikost narodne nošnje i dakako stvaranje prijateljstava među KUD-ovima i druženje nastupilo je deset društava.

folklor2

Među njima svoj prvi nastup imali su članovi KUD-a Selnica. Nastupili su još i dječja i starija sekcija Kulturne udruge Seljačka Sloga Prelog, KUD Perkovčani iz Novih Perkovaca, slovenski KTD Moščanci , KUD Fra Ivo Simić Novo Selo – Balegovac,  KUD Martinčani iz Martinske Vesi, KUD Kondričani iz Kondrića, KUD Ogranak Seljačke Sloge iz Posavskih Brega, bosanski BKUD Behar iz Maoča  te članovi Udruge umirovljenika iz Preloga.

Susrete je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a goste je u ime domaćina pozdravio Damir Mužanić, predsjednik preloške Sloge.

Šaroliko društvo u mimohodu se uz pjesmu i zvuke tamburice šepurilo Prelogom, čak i zaplesalo u srcu grada, doduše ne kako je to nekada bio običaj jer novopostavljena tehnologija semafora to im nije dopuštala. Zato su se uputili u predivno zdanje preloške barokne crkve sv. Jakoba gdje su primili blagoslov preč. Antuna Hoblaja da bi sve najbolje od sebe pokazali na pozornici u Parku Mladosti.

folklor8

Večer kasnije na istom tom mjestu paralelno s malonogometnim turnirom održana je Večer uz tamburicu.

Nastupili su domaći i gostujući tamburaši oni iz KU Seljačka sloga iz Preloga, KUU Belica, Tamburaški sastav DO RE MU, tamburaši HKUD-a I.M.Kantor Sveta Marija, KUD-a Sveti Jeronim Štrigova i LOKA bend iz Goričana.

folklor5

  • Sve je organizacijski prošlo u najboljem mogućem redu. Zadovoljni smo i ponosni na još jedne Priločke folklorne susrete i Večer uz tamburicu. Vidimo se dogodine na jubilarnim manifestacijama. Imat ćemo i što proslaviti 25 godina očuvanja i pokazivanja tradicije, komentirao je Damir Mužanić.

folklor6

foto: Studio Vipro

Ostavi komentar