11.7 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Ovršni ustanak zadovoljan što je Županija osnovala Fond za hitno zbrinjavanje deložiranih

Od Inicijative Ovršni ustanak stigla je pohvala za Međimursku županija.

Priopćenje za medije Inicijative Ovršni ustanak u nastavku prenosimo u cijelosti u nastavku. Priopćenje potpisuje Radovan Preložnjak, koordinator Inicijative.

Na 7. sjednici Skupštine Međimurske županije, održane 12. srpnja 2018. godine, usvojene su Izmjene i dopune Proračuna Međimurske županije za 2018. godinu.

U okviru tih izmjena i dopuna u Proračun je uvrštena i stavka Županijski fond za hitno zbrinjavanje deložiranih, za koju je osigurano 150.000 kuna, a čije je uvrštenje predložila Inicijativa Ovršni ustanak za Međimursku županiju.

Time je Međimurska županija postala prva jedinica lokalne ili regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, koja je direktno i konkretno otvorila mogućnost pomaganja i zbrinjavanja ovršenih i deložiranih osoba.

Inicijativa Ovršni ustanak zahvaljuje županu Međimurske županije Matiji Posavcu na razumijevanju problematike ovršenih i blokiranih i uvrštenju Fonda u Proračun, zahvaljujemo vijećniku Željku Pavlicu, predsjedniku Međimurskog demokratskog saveza, na zastupanju Ovršnog ustanka u Skupštini Međimurske županije, kao i svim vijećnicima Skupštine koji su glasali za Izmjene proračuna.

Uvrštenje ove stavke, odnosno formiranje Fonda, u Proračun i njezino prihvaćanje smatramo velikim uspjehom Inicijative Ovršnog ustanka za Međimursku županiju.

Tim više, jer nam podaci govore da u Međimurskoj županiji imamo veliki broj blokiranih građana, odnosno potencijalnih korisnika Fonda.

Prema podacima Fine 31. ožujka 2018. godine u Međimurskoj županiji je bilo blokirano 8 285 građana, koji ukupno duguju čak 1 milijardu i 448 milijuna kuna, čime Međimurje spada u sam vrh hrvatskih županija po broju blokiranih. Građani Međimurja najviše duguju bankama, kartičarima, agencijama, telekomima… 1 milijardu i 371 milijun kuna, državi su dužni 71 milijun kuna, a općinama, gradovima i županiji 5 milijuna kuna. Mnogi od tih blokiranih u teškoj su situaciji; bez prihoda, a neki od njih ostaju i bez svog doma. S obzirom da je očito da postojeća zakonska rješenja neće riješiti problem blokiranih, za očekivati je da će se ovaj problem samo zaoštravati.

Zbog toga Inicijativa Ovršni ustanak poziva i sve gradove i općine u Međimurskoj županiji da se uključe u programe pomoći ovršenih i deložiranih, od spriječavanja ili ublažavanja uzroka samih ovrha, uplata u Fond za hitno zbrinjavanja deložiranih, pa do osiguravanja stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje deložiranih i beskućnika.

Inicijativi Ovršni ustanak čestitali su i poruke potpore poslali su i supredsjednik Slobodne Hrvatske Danijel Galović s porukom: “S Ovršnim ustankom idemo dalje u borbu protiv ovršne mafije da se skine jaram građana” i koordinator Ovršnog ustanka za Varaždinsku županiju Smiljan Vajdić, koji poziva i sve nadležne u Varaždinskoj županiji da krenu primjerom Međimurske županije.

Narod je vlast, vlast proizlazi iz naroda!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE