MDS: Tužno je da veliki broj žena radi za najnižu satnicu

MDS povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana žena koristi  priliku da, još jednom, upozori na težak položaj velikog broja međimurskih žena koje i dalje imaju u sferi radnih i rodnih prava. Naime, veliki broj žena u Hrvatskoj, a pogotovo u Međimurju, radi na teškim radnim mjestima u tekstilnoj, obućarskoj industriji i trgovini za najnižu satnicu i plaću.  Dokaz tome su i podaci iz edicije Međimurska županija u brojkama za 2016. godine koji govore o tome da je najviše žena s niskim plaćama bilo zaposleno u prerađivačkoj industriji, 5.403 žena, i trgovini, 1.635 žen.

U prerađivačkoj industriji žene su dobivale prosječnu plaću od 3.376 kuna, a muškarci 5.012 kuna. U trgovini su žene dobivale prosječnu plaću 3.806 kuna, a muškarci 4.239 kuna. Kada zbrojimo sve međimurske pl aće tad a že ne imaju prosječnu plaću od 4.150 kuna, a muškarci 4.877 kuna. U međuvremenu se nešto povećala minimalna plaća, ali to nije utjecalo na povećanje najmanjih plaća. Nije neki razlog za veselo obilježavanje Dana žena.

Nadalje, žene su i danas manje plaćene na mnogim istim radnim mjestima u sporedbi s muškarcima, a majčinstvo je ugroženo teškim uvjetima rada, radom na određeno vrijeme, noćnim smjenama i mogućim otkazima trudnicama i majkama.

MDS  zbog toga poziva centralnu vlast, koja i dalje drži sve konce i novce u svojim rukama, da minimalnu plaću poveča na 3.100 kuna netto, da se zakonskom regulativom izjednače plaće muškaraca i žena za isto radno mjesto, kao što je to ovih dana napravio Island i  da se trudnicama i majkama osigura rad na neodređeno vrijeme, bez noćnih smjena,što bi bio veliki doprinos pronatalitetnoj politici.

MDS svim međimurskim ženama, pogotovo onima koje će ga provesti na radnom mjestu, želi sve najbolje za Međunarodni dan žena i zahvaljuje im na svim odricanjima i trudu kojima pridonose boljitku svojih obitelji, priopćio je Željko Pavlic, predsjednik MDS-a.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE