15 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Makovec (HDZ) i Zorčec (Hrast) predlažu kuhinjske drobilice kao rješenje zbrinjavanja otpada

Na sjednici Gradskog vijeća Čakovec prezentiran je i usvojen opsežni program gospodarenja otpadom u sljedećem petogodišnjem razdoblju. Vijećnici HDZ-a i Hrasta Aleksandar Makovec i Josip Zorčec primijetili su da, prema njihovom mišljenju nedostaje jedan vrlo važan detalj.

-Poseban problem u skupljanju otpada predstavlja tako zvani kuhinjski bio otpad koji prema podacima iz programa predstavlja između 30 do 40 posto ukupne mase otpada. Taj otpad ima neke neugodne osobine. Brzo se sam razrađuje uz negativne efekte kao što su truljenje, plijesan, skupljanje i naseljavanje raznih kukaca, te skupljanju i razmnožavanju raznih glodavaca, ptica i životinja lutalica, ističu Makovec i Zorčec iz HDZ-a i Hrasta.  

U programu nije spomenut jedan efikasan način zbrinjavanja kuhinjskog otpada koji je poznat u Europi, a započeo je davno i Americi. Radi se o zbrinjavanju otpada u samoj kuhinji, dakle na mjestu nastanka otpada, pomoću drobilica ugrađenih u sudoper i spojenih na kućnu i nadalje javnu kanalizaciju.

– Potrebna je investicija u drobilice, a poželjno je, dakle ne obavezno, da je odvod iz kuhinje bolje dimenzioniran nego što je sada praksa, te se troši voda za transport i razrjeđivanje usitnjenog otpada. Međutim to su sve investicije koje ostaju na razini i odluci pojedinca, rekao je Aleksandar Makovec.

Iz HDZ-a poručuju da se javlja i još jedan problem, jer se smanjuju količine otpada kojeg treba zbrinjavati Čakom, pa samim time i njegov mogući prihod.

-Interes grada i njegovih građana je što efikasnije i jeftinije zbrinjavanje otpada, a ne briga o zaposlenosti kapaciteta Čakoma. Na sjednici smo dobili objašnjenje da je rješenje pomoću kućnih drobilica poznato, ali se ne očekuje ili preporuča šira upotreba, iz nama nepoznatog razloga, kažu za kraj.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE