6.1 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Iz Hrasta poručili: Romi dobivaju sve moguće beneficije, a ne vraćaju gotovo ništa

Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku održao je u četvrtak, 13. rujna, na Trgu Republike u Čakovcu konferenciju za novinare na kojoj su govorili saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović i Hrvoje Šlezak, predsjednik Međimurske podružnice Hrasta.

Govorili su o sigurnosnoj situaciji građana u Međimurskoj županiji, posebice nakon događanja u Držimurcu – Strelcu gdje je ugrožena sigurnost građana i imovine. Više se ni u vlastitim dvorištima nisu sigurni zbog svojih susjeda Roma koji na nepriličan način ugnjetavaju susjede Hrvate, kazao je Hrvoje Šlezak.

-Ovdje sam da dam podršku starosjediocima ovog prostora i pozovem institucije hrvatske države da problem riješi, mislim prije svega na pravosuđe, kazao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. Ne radi se o romskoj većini, već o pojedincima, oni moraju biti sankcionirani za sve ono što rade. Romska populacija u hrvatskoj državi dobiva apsolutne sve moguće beneficije, kroz socijalne naknade, dječji doplatak, a da se zauzvrat ne vraća gotovo ništa ili vrlo malo. Treba poraditi na svijesti kod romske populacije da trebaju vratiti svojoj državi na isti način na koji hrvatska država daje romskoj populaciji.

Apeliram na onu većinu stanovništava koji se deklariraju kao Romi da utječu na svoje sugrađane, susjede, rodbinu i prijatelje koje se bave prekršajima, jer ne može cijela populacija stigmatizirana zbog pojedinaca.

S jedne strane imamo Međimurje kao najradišniji dio hrvatskog korpusa koji radi katkada i za jako male plaće: dvije, tri, četiri tisuće kuna, ali se bore se za svoj život i rade. A s druge strane imamo populaciju koja dobiva sve na gotovo. To jednostavno nije u redu.

Pozivam institucije hrvatske države da odrade svoj posao da svaki građanin Hrvatske bude siguran u svom domu. Nedopustivo je da netko u srcu Europe u hrvatskom Međimurju se osjeća nesigurno pa da čak i napušta svoj dom i planira svoju egzistenciju drugdje radi ovih problema.

Hrvoje Šlezak, predsjednik Međimurske podružnice Hrasta pozvao je Ministarstvo pravosuđa da pokuša na maksimalno kvalitetan i ažuran način pristupiti ovom problemu i da sve predmete koji se tiču sigurnosne situacije počnu rješavati i stave na listu prioriteta. Pozivam i Ministarstvo unutarnjih poslova da kadrovski osnaže Policijsku upravu međimursku. Isto tako i romsko pučanstvo pozivam da  sami iznađu način na koji će obuzdati mali dio svojih sunarodnjaka koji čine prekršaje i kaznena djela, zbog kojih je stigmatizirana cijela zajednica, kazao je Šlezak.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE