Međimursko ugostiteljstvo: Maštamo o turizmu, a ponestalo nam konobara

Stara narodna poslovica kaže da se ne smiješ zamjeriti konobaru jer nikad ne znaš što ti može staviti u piće, a danas bi se moglo reći nemoj se zamjeriti konobaru jer će ti dati otkaz, barem ako je suditi prema aktualnom stanju na tržištu rada. Potreba za kadrom u ugostiteljstvo, bilo među konobarima bilo među kuharima, veća je nego ikad u Međimurju pa tako svakog dana možete na radijskim kanalima, u oglasnicima i novinama naći na desetke oglasa u kojima se traže navedeni radnici.

Konobari izrazito deficitarni u Međimurju

Zbog toga je Srednja škola Prelog u dva navrata u posljednjih nekoliko tjedana održala konferenciju za medije o problemu s pronalaskom kadra s kojim se  danas međimurski ugostiteljski suočavaju te usklađivanju školskih programa i strukovnih usmjerenja s realnim potrebama tržišta rada.

Konobari i kuhari su izrazito deficitarna zanimanja u Međimurju i velika je potražnja za njima. Primijetili smo da se počela dizati cijena njihovih plaća jer ih nema. Od sadašnjih maturanata svi su zaposleni diljem Hrvatske – istaknuo je tom prigodom Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog i dodao da se oko 10 posto maturanata nakon završetka škole odmah zaposli u inozemstvu. Na to ih vuče blizina susjednih zemalja gdje se plaće konobara kreću oko 2000 eura, koje su u usporedbi s hrvatskim primanjima puno veće.

S obzirom na potražnju, ove godine Srednja škola Prelog upisuje 32 kuhara, 10 slastičara, 10 konobara, 6 pekara, 6 mesara i 24 turistička komercijalista. Želja im je da školu još više povežu sa stvarnim tržištem rada, to jest  s restoranima. Ovog puta za suradnju su odabrali Malu hižu koja je u nekoliko navrata proglašena najboljim hrvatskim restoranom središnje i kontinentalne Hrvatske te je dobitnik Michelinove zvjezdice.

Zbog neizvjesnosti ugostitelji ne kreću u investicije

O tome kakvo je stanje u međimurskom ugostiteljstvu iz perspektive samih ugostitelja, razgovarali smo s vlasnikom navedenog restorana Branimirom Tomašićem, koji priznaje da je danas teško naći ne samo školovane konobare i kuhare već bilo kakvog radnika u Međimurju.

Osim toga, u poslovanju ih najviše muči i nesrazmjer između prihoda i davanja državi te visoke stope PDV-a od 25 posto, kao i stalno mijenjanje propisa. To su razlozi što vlasnici ne kreću u veće investicije.

Problem PDV-a nije sam po sebi u brojci. Ona je visoka 25 posto, to nema nitko, pogotovo u ugostiteljstvu. Za mene osobno i naš restoran razlog zašto nismo išli u neku investiciju je mijenjanje PDV-a, no ne samo njega već i drugih zakonskih propisa. Neizvjesnost je ta zbog koje ne idemo dalje, neki i propadaju zbog toga. Imali smo 10, 13 i 25 posto PDV, pa nek bude 15, ali neka onda to traje deset godina ili čak 20 godina – istaknuo je Tomašić i dodao da bi tek tada mogao planirati dugoročno.

Ne poštuje se radno vrijeme konobara

S druge strane, upitali smo konobara koji radi već deset godina u toj struci zašto je potražnja za konobarima danas veća nego ikad.

Edvin Lesjak uskoro će napuniti 50 godina te nam je kazao kako su plaće u Međimurju još uvijek u nekom prosjeku od oko 5000 kuna, kako je kod kojeg poslodavca dogovoreno, no one su još uvijek premale s obzirom na obujam posla koji konobar danas radi.   

Ako se konobari u lokalu stalno mijenjaju, onda  znaš da nešto nije u redu. Najgore je još uvijek radno vrijeme i odnos ljudi prema konobarima. Gosti uopće nemaju poštovanja prema našem radnom vremenu, željni su feštati. Recimo, ako autobus ide u 15 i 15, onda se ljudi pridržavaju toga, ali u konobarskom svijetu to nije nikome navika. Strašno su ljudi postali komotni, na kraju ispada da od tebe očekuju da im izbrišeš WC školjku i guzicu – ispričao nam je svoje doživljaje poznati međimurski konobar.

Edvin je inače po struci veterinarski tehničar te je godinama radio u mesnim klaonicama na pregledu mesa, no silom prilika morao se zaposliti u ugostiteljstvu. Najviše ga muči što mora raditi svaki vikend te da za blagdane, kada su svi ostali doma, ne može biti sa svojom obitelji. Zbog toga čak razmišlja da se u potpunosti prekine baviti tim poslom.

Vlasnici ugostiteljskih objekata su još uvijek svjesni da nešto moramo raditi i onda ne daju veće plaće. Većina konobara nije zadovoljna s uvjetima rada, ali masa njih ni ne zna raditi i ne zadovoljavaju često ni okvire struke. Mladi koji dolaze iz škole i s fakulteta nemaju radne navike. Malo im nešto zasmeta i odmah daju otkaz – napomenuo je Edvin na kraju razgovora.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE