Ana Labazan Brajša: Zvuk violine sve iscjeljuje!

Ana Labazan Brajša
Iz Beča se u Hrvatsku Ana Labazan Brajša vratila s osvojenim trećim mjestom na prestižnom međunarodnom natjecanju

Na natjecanju “13. Internationalen Beethovenweltbewerb für Violine” održanom u Beču Ana Labazan Brajša je u jakoj međunarodnoj konkurenciji kao jedina iz Hrvatske osvojila izvrsno treće mjesto.

– Već kao trogodišnjakinji privukao me zvuk violine s jednog CD-a koji se puštao u obiteljskom domu. U petoj godini krenula sam učiti svirati violinu u “Školi za mlade talente”. Kasnije sam se prebacila u Muzičku osnovnu školu. Sada idem u drugi razred srednje škole Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu, s vedrinom i zavidnom samouvjerenošću predstavlja se Ana Labazan Brajša. Odlična je učenica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu u kojoj ove školske godine polazi drugi razred. Uz violinu s podjednakim umijećem Ana svira i klavir te je u svega dvije godine položila četiri razreda klavira:

– Klavir sam počela svirati u Školi suvremenog plesa “Ane Maletić” u Zagrebu. Plesnu školu sam polazila sedam godina. S 12 godina počela sam svirati i klavir. Profesorica mi je rekla da mi to dobro ide pa sam završila i osnovnu školu klavira. Naravno, draži i prvi instrument mi je violina.

U Beču najveći Anin uspjeh dosad

* Ovog ljeta na natjecanju u Beču ostvarila si dosad najveći uspjeh, treću nagradu na Ost-West Musikfestu?

– Za natjecanje “13. Internationalen Beethovenweltbewerb für Violine” u Beču saznali smo od profesorice Asye Kushner iz moskovskog Čajkovski konzervatorija kod koje redovito idem na seminare. Održano je početkom kolovoza. Najprije smo imali seminar uz izvanrednu profesoricu Tatianu Berkul koja je također iz Moskve. Na kraju seminara organizirano je natjecanje. Ja sam bila u kategoriji do 18 godina. Natjecala sam se s Kinezima, Rusima i Japancima, nije bilo nikog iz Hrvatske. Osvojila sam treću nagradu. Klavirska pratnja mi je bila profesorica Iliana Todorova. Presretna sam!

Više o Ani, njezinoj ljubavi prema violini, uspjesima i nagradama te nastavku njezine naobrazbe saznajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina od petka, 15. rujna.

foto: arhiva Ana Lazban Brajša

Ana Labazan Brajša u BečuAna Labazan Brajša

Ostavi komentar