Vratišinec povećao naknadu za novorođene s 1000 na 2000 kuna

vrtišsinec vijeće
Općinsko vijeće Vratišinec odlučilo 2000 kuna za svaku bebu

Ako je i predizborna mjera, dobro je što su u općini Vratišinec naknadu za svako novorođeno o dijete podigli s 1000 na 2000 kuna. Demografske brojke nisu dobre. U Općini Vratišinec znatno više ljudi umire nego što se rađa.

Tako je prošle godine u općini Vratišinec rođeno svega 9 djece, što  je najmanji broj rođene djece od  2010. godine na ovamo. Lani  je za usporedbu u općini Vratišinec umrlo 19 građana.

Samo je 2013. godine računajući od 2010. godine na ovamo općina bila u demografskom plusu. Te godine je rođeno 20 djece, a 15 ih je umrlo. A ostalih godina, od 2010. do 2016, broj umrlih nad novorođenima prevladava i varira  od 4 do 10 na godišnjoj razini. U Savjetu mladih općine Vratišinec to je znak za uzbunu, pa su Općinskom vijeću predložili na usvajanje odluke da se dosadašnji iznos naknade za svako novorođeno dijete za području Općine Vratišinec poveća sa 1000 na 2000 kuna. Svi vijećnici su prihvatili takvu odluku bez iznimke jesu li na vlasti ili u oporbi. Složili da je potrebno donijeti takvu odluku. Darko Mikulić (SDP) ipak je podsjetio da su oni već ranije predlagali povećanje, ali da je za donošenje mjere izabran ovaj predizborni trenutak. Čak što više kazao je da bi bilo dobro da se iznos naknade povećava sa svakim novorođenim djetetom u obitelji. No za sada je prihvaćena odluku u obliku u kojem ga je to predložio Savjet mladih. (BMO)

Ostavi komentar