Marljivi, proaktivni i odgovorni mladi ljudi dobrodošli su u Udrugu mladih Efekt

Udruga mladih Efekt Prelog
Udruga mladih Efekt Prelog

Potaknuti, promicati, educirati, volontirati i angažirati pravila su i cilj Udruge mladih Prelog koja je produžetak Udruge studenata Grada Preloga. Osnovana je 2015. godine, trenutno broji preko 100 članica i članova a primarno postignuće je promicanje veće društvene angažiranosti mladih, aktivnijeg, zdravijeg i svrhovitijeg korištenje slobodnog vremena i druženja. Udruga Efekt želi postići zaokruženu cijelu i umjesto mnogo malih, raštrkanih udruga stvoriti jednu veliku u kojoj će društvene djelatnosti potaknuti mlade na volonterski rad i međusobno povezivanje.

Udruga mladih organizira projekte i druženja
Udruga mladih organizira projekte i druženja

Leona Krušelj predsjednica je Udruge već godinu dana, studentica je sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a želja joj je uz sav rad i trud još dodatno aktivirati mlade na području volonterizma, rada na lokalnom području zbog smanjene zdrave interakcije koja je nažalost sve više povezana s tokovima interneta i virtualnog svijeta.

-Svijet je vani, svuda oko nas i moramo biti sretno što smo okruženi ljudima s kojima imamo prilike stvarati, te na taj način napraviti prekrasne stvari za svoju zajednicu, poručuje Leona.

Leona Krušelj predsjednica Udruge mladih Efekt
Leona Krušelj predsjednica Udruge mladih Efekt

Ove godine, Udruga provodi dva projekta u sklopu financijske potpore samouprave Grada Preloga. Prvi projekt ‘LegenDra’ orijentiran je kulturnom dimenzijom kojoj je cilj sačuvati i prenositi nematerijalnu kulturnu baštinu, a 22.9. u sklopu projekta održat će se Festival mitova i legendi dravskog kraja. Drugi projekt ‘Efektno i zdravo’ ima sportsko-obrazovni karakter koji uključuje paintball i slične aktivnosti, predavanja u školi o volontiranju i vršnjačkom nasilju.

Udruga mladih Efekt aktivno surađuje s Udrugom umirovljenika Prelog te Knjižnicom i čitaonicom Prelog koja je ove godine proglašena najboljom knjižnicom u Hrvatskoj.

– Umirovljenicima barem dva puta na mjesec organiziramo besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera. Knjižnica i čitaonica Prelog veliki su nam oslonac i s njima surađujemo u gotovo svim aktivnosti i projektima, kaže Leona Krušelj.

Glavna misija Udruge je uključiti mlade u društvene procese na području Grada Prelogu te ih potaknuti da upravo oni budu nositelji pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici, služeći kao platforma za ostvarivanje individualnih potencijala. Također, žele postati vodeća i društveno prepoznata udruga na području Donjeg Međimurja koja uključuje mlade, odgovorne i proaktivne ljude.

Večer društvenih igara u Knjižnici i čitaonici Prelog
Večer društvenih igara u Knjižnici i čitaonici Prelog

FOTO: Udruga mladih Efekt Prelog

Ostavi komentar