Žene ostavite grudnjake danas kod kuće!

Svjetski dan bez grudnjaka
Svjetski dan bez grudnjaka

Znate onaj osjećaj kad nakon posla dođete kući i prvo što napravite skinete grudnjak? Slično kao osjećaj kad nakon cjelodnevnog nošenja s guštom skinete štikle? Većina žena cijeli svoj život provede s grudnjakom, a današnji je dan posvećen upravo poticanju žena da zavole svoje grudi i da barem danas provedu dan bez grudnjaka.

Ne zna se točno kad se prvi puta počeo obilježavati Svjetski dan bez grudnjaka, ali sve je krenulo otprilike 2011. godine s velikom ciljanom porukom o podizanju svijesti o važnosti redovitih pregleda te ranog otkrivanja raka dojke. Cijeli mjesec listopad je u tom tonalitetu, ali 13. se ističe kao poseban dan kad bi sve žene trebale ostaviti grudnjake kod kuće te si dati malo slobode koja je ujedno i podrška svim žena koje se bore s ovom zloćudnom bolesti.

Ova inicijativa zahvatila je cijeli svijet, i samo je primjerice na društvenoj mreži Instagram objavljeno preko 80 tisuća javnih objava povodom dana bez grudnjaka #nobraday.

Poruke su jasne a govore o važnosti prevencije, redovitog odlaska na preglede, te kako naučiti prepoznati simptome protiv raka dojke. Kako se pridružiti ovoj inicijativi? Jednostavno. Skinete grudnjak i ostavite ga barem danas kod kuće. Vi ga možete ne nositi, dok nažalost žene diljem svijeta nakon operacije ne mogu hodati bez grudnjaka jer im on služi kao potpora za proteze.

Međunarodni dan bez grudnjaka mogu podržati i muškarci, na način da obuku ljubičastu majicu ili stave naprimjer kravatu u toj boji, a ljubičasti detalj umjesto skidanja grudnjaka preporučuje se i ženama koje zbog prirode svog posla sebi ne mogu dozvoliti takvo opušteno izdanje.

Izvor: Ilustracija/Instagram

Ostavi komentar