VIDEO I FOTO: Simfonijski puhački orkestar OSRH i Klapa “Sveti Juraj” – HRM domoljubnim pjesmama digli Čakovec na noge!

koncert klapa sv juraj
Simfonijski puhački orkestar OSRH i Klapu "Sveti Juraj" - HRM Čakovčanci su ispratili ovacijama

Gotovo cjelodnevna svečanost proslave 451. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog i Sigetske bitke svoj je vrhunac doživjela u Centru za kulturu Čakovec. Nakon polaganja vijenca i svijeća kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u Perivoju Zrinski, svečanog programa u Šenkovcu kod Mauzoleja obitelji Zrinski, polaganja svijeća kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom na Trgu svete Jelene te svete mise u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice svečanost je nastavljena u Čakovcu.

zbornik Nikola IVPredstavljen zbornik znanstvenih radova

U izložbenom salonu predstavljen je zbornik radova sa znanstvenog skupa “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba”. Zbornik je objedinio izbor radova s Međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Čakovcu 23. i 24. rujna 2016. godine, a povodom 450. obljetnice Sigetske bitke.

O zborniku su govorili akademik Dragutin Feletar, Alojzije Sobočanec i Juraj Kolarić. Predstavljanje zbornika je moderirao Petar Feletar. U zborniku je objavljeno ukupno 17 znanstvenih radova sljedećih autora: Hrvoje Petrić, Juraj Kolarić, József Padányi, Lajos Négyesi, Szabolcs Varga, Milan Kruhek, Marijan Kalapurić, Vladimir Kalšan, Petar Feletar, Matija Berljak, Dragutin Feletar i Darko Varga, Alojz Jembrih, Ivan Zvonar, Stjepan Hranjec, Andreja Talan, Mijo Bergovec i Nikola Cik. Posebna je pozornost dana prezentiranju povijesne građe o životu i djelu sigetske “leonide” Nikole IV. Šubića Zrinskog te samoj Sigetskoj bitci 1566.

koncert klapa sv jurajZrinska garda Čakovec poklonila koncert

Predstavljanje zbornika bila je uvertira u vrhunac svečanosti – zajednički koncert Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH i Klape “Sveti Juraj” – HRM. Koncert je Čakovčanima i svim gostima poklonila Zrinska garda Čakovec. Izvođači su svoju glazbenu i vokalnu energiju nakon seta popularnih klapskih pjesama kao što su Da te mogu pismom zvati, Vilo moja i Ružo crvena prenijeli na publiku, pa se združenim snagama izvođača i publike pjevalo u sav glas. Ekstaza je nastala u setu domoljubnih pjesama Moja domovina, Živjela Hrvatska -Vivat Croatia te u našim krajevima rado slušana i izvođena tema U boj, u boj koja je publiku u prepunoj dvorani Centra digla na noge.

Predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec uručio je klapi i orkestru za uspomenu zbornik  skupa “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba “, nakon čega je uslijedila završnica domoljubnom temom”Mi smo garda hrvatska” koju su izvođači posvetili Zrinskoj gardi Čakovec. Koncertu je uz brojne uzvanike nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec sa suprugom.

Dio svečarske atmosfere u CZK Čakovec doživite kroz kolaž fotografija i video zapis u nastavku.

foto i video: rr

Završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta”Simfonijski puhački orkestar OSRH

Da te mogu pismom zvati – Simfonijski puhački orkestar OSRH i Klapa “Sveti Juraj” – HRM

Zbornik Nikola IV Šubić Zrinski i njegovo doba

koncert klapa sv juraj

Ostavi komentar