Za smrad bioplinare u Lendavi zaslužno i 411 t nezakonito dopremljenog otpada iz Hrvatske

biootpad kompost smeće hrana
Ilustracija

Kad je smrad i zagađenje u pitanju, tada administrativna granica ne znači ništa.
Upravo taj problem ujedinio je slovensku općinu Lendava i Grad Mursko Središće u nastojanju da stanu na kraj smradu i zagađenju koje dolazi iz bioplinskog postrojenja blizu lendavske Nafte.

Bioplinsko postrojenje trebalo bi prerađivati samo zelenu masu, ali se prema nalazu tamošnje inspekcije na preradi pojavio i otpad drugog podrijetla da stvar bude zanimljivija koji je došao s hrvatske strane.

>> Eko bomba u susjedstvu: Sada je jasno otkud nesnosan smrad u Murskom Središću

Mursko Središće je 1. rujna od Ministrastva zaštite okoliša i energetike dobilo potvrdu da je i otpad iz Hrvatske kriv za smrad iz bioplinskog postrojenja.

Ovo je ministarstvo od slovenske inpekcije dobilo potvrdu o većoj količini otpada koji je još u prosincu 2016. nezakonito iz Hrvatske dopremljen u postrojenje ECOS u Lendavi.

Radi se o čak 17,8 tona hrane kojoj je istekao rok trajanja i 393 tona brašna, za koje je naknadno utvrđeno da je dodatak prehrani naziva metionin.

Naše je Ministrastvo nakon obavijesti od Slovenaca počelo povrat nezakonito dopremljenog otpada, ali jedan dio tog otpada je već prerađen i u Hrvatsku ga treba vratiti oko 100 tona. Planirani datum povrata je bio 28 kolovoza.

Ostavi komentar