OPG VRANČIĆ iz Podturna: Domaći začini i vlastiti uzgoj svinja recept su za uspjeh!

U obiteljskoj kući supružnika Stjepana i Bernarde Vrančić iz Podturna nalazi se pravi mesni raj. Stjepan, mesar po struci uz svoju kuću ima i kušaonicu, te radni prostor gdje je sve uređeno za preradu mesa, od pripreme za stavljanje u rasol do sušenja. Posao funkcionira na dva zemljišta, svinje se hrane na starom dvorištu, dok je u novom sve spremno za pripremu i konzumaciju. U radničkom prostoru rade se domaće kobasice, sušeni špek, rebra, čurke, čvarke, ćevapi, bratwurst, salamu po vlastitoj recepturi kao i poznato međimursko meso z tiblice.

-Svinje koje doma utovimo vozimo na uslužno klanje u ovlaštenu klaonicu, a stvorili smo sve preduvjete da se sačuva izvorni način uzgoja svinja, a kasnije i prerada u mesne delicije, kaže mesar Stjepan.

Naš sugovornik u svom poslu nije sam, pomaže mu supruga Bernarda, a djeca su za sad samo promatrači, barem dok malo ne porastu. Uz obitelj, tu je i prijatelj Željko Horvat, također iz Podturna koji Stjepanu uskače u ‘’pomoć’’ kad god uhvati slobodnog vremena.

-Radi se cijele godine, ali upravo je zima udarna za mesne proizvode. U našem poslu najvažnija je priprema, a sam proces izrade nije tako dugotrajan, kaže Stjepan.

Stjepan je završio zanat za mesara, dugi niz godina radio je u struci, a u slobodno je vrijeme još radio i kod kuće. Pa ne čudi što ga je put odveo da otvori vlastiti OPG, kako bi svoje domaće mesne delicije mogao plasirati i na tržište. Ponude ima, sve je više ljudi prepoznalo kvalitetu domaćeg proizvoda, pa tako Stjepan najviše pozornosti posvećuje da njegovo meso bude pripremljeno po staroj recepturi.

-Važno da u sve recepte, uz domaće meso, stavljamo i domaći luk, te ostale začine koji sami uzgajamo, kaže Stjepan.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE