Mlada slavujka ansambla Kalinke: Laura Čurin o svom uspjehu na festivalu u Moskvi!

Solistica ansambla Kalinke Laura Čurin
Solistica ansambla Kalinke Laura Čurin

Udruga Kalinka po prvi je put predstavila Hrvatsku i Međimurje u Rusiji povodom VII. Međunarodnog festivala i natjecanja ruske kulture ‘Istoki’!

U četverodnevnom natjecanju istaknula se dvanaestogodišnja Laura Čurin iz Donjeg Mihaljevca kao solistica ansambla Kalinka. Na festivalu je sudjelovala 21 država iz svijeta gdje Rusi i sunarodnjaci žive u inozemstvu, ali i svi oni koji vole rusku kulturu.

Uvjet za dolazak je bila online audicija, koju je Laura uspješno prošla i time dobila mogućnost za natjecanje. Također, mogu sudjelovati i svi ostali koji nisu ruskog podrijetla, ali pjesma mora biti otpjevana na ruskom jeziku. Laura je pred nepoznatom publikom ponosno predstavila Hrvatsku s ruskom pjesmom ‘Mnogo je ljeta ruske zemlje’ koju je naučila u tri dana. Oduševljenju nije bilo kraja, iako joj to nije bio prvi posjet Rusiji. Ipak, ovaj put je išla sa svojom mentoricom Tatjanom Mikolaj koja je i odlučila da upravo Laura nastupi i predstavili rusku manjinu iz Hrvatske. Uz pjevački talent koji razvija od malena, prošle godine je intenzivno krenula svirati klarinet.

Laura i mentorica Tatjana Mikolaj na imanju Djeda Božićnjaka
Laura i mentorica Tatjana Mikolaj na imanju Djeda Božićnjaka

– Kad dođem u Rusiju, kao da sam doma jer govorim ruski jezik tečno koji sam naučila od mame. Osjećala sam se ujedno prekrasno i uplašeno jer sam imala malu tremu. Po drugi put sam pjevala tu pjesmu pa me bilo malo strah kako će sve to ispasti. Na kraju kad je sve završilo, jako sam se dobro osjećala i išla bih ponovno – rekla je mlada pjevačica Laura.

Stekla je mnoga prijateljstva, bila na imanju Djeda Božićnjaka, upoznala Moskvu i to sve u pet dana. U kozačkoj odori hrabro je i prekrasno predstavila Hrvatsku ruskom pjesmom koja ju je odvela direktno na plasman i natjecanje koje će se održati u Rigi 2018. godine. Također, dobila je posebnu nagradu francuskog žirija za ljubav prema ruskom jeziku i kulturi, kao i certifikat kojim bez audicije ide u Latviju sljedeće godine.  

– Najviše me se dojmilo zatvaranje festivala na kojem je bilo proglašenje pobjednika i podjela poklona. Ono što mi je ostalo upečatljivo je posljednji dan kad smo išli prema Crvenog trgu i ugledali veliku fontanu u koju smo bacili novčić za sreću i nešto zaželjeli. To je tajna, ali se nadam da će se ostvariti – poručila je Laura sa smiješkom.

Glavni ciljevi međunarodnog festivala Istoki ili u prijevodu ‘Izvori’ su popularizacija i očuvanje ruske kulture i ruskog jezika u Rusiji i inozemstvu, poticanje kreativnosti djece i mladih, razvoj narodne diplomacije, jačanje prijateljskih međunarodnih veza i međunarodnog prestiža Rusije. Festival organizira nezavisna neprofitabilna organizacija Centar za građanske inicijative ‘Pravo na život’, koja je 2017. godine pobijedila na natječaju za društveno značajne projekte Zaklade za predsjedničke potpore.

Uz zabavni festivalski dio natjecanja, održan je i okrugli stol na kojem je Tatjana Mikolaj, profesorica ruskog jezika u Čakovcu i predsjednica najpoznatijeg društva sunarodnjaka u Hrvatskoj Kalinka, održala prezentaciju na temu očuvanja i popularizacije ruskog jezika i kulture u Rusiji i inozemstvu.

Laura svoje pjevačko iskustvo brusi svaki tjedan na probama i druženju u udruzi Kalinka, kao i u školskom zboru, tako da će do sljedećeg nastupa pred velikim auditorijem zasjati s novom pjesmom – naravno na ruskom jeziku.

 

Ostavi komentar