U Međimurju lani četvero ljudi umrlo od upale pluća i jedan od gripe

bolnica bolest doktor
Ilustracija

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije objavio je podatke o kretanju zaraznih bolesti u 2016. godini u Međimurskoj županiji.

– Epidemiološka situacija vezana uz zarazne bolesti i nadalje se može ocijeniti povoljnom – zaključak je ZZJZ-a.

Tuberkuloza i nadalje pokazuje kontinuirani trend pada kroz duži vremenski period.

Oboljevanje od upale pluća je prijavljeno s gotovo dvostruko manjom učestalošću u odnosu na 2015. godinu, no nažalost sa četiri smrtna ishoda. Nema zabilježenih grupiranja oboljevanja od upala pluća u kolektivima niti obiteljima.

Spolno prenosive zarazne bolesti
U grupu spolno prenosivih bolesti pripadaju virusni hepatitis B i C, HIV/AIDS, sifilis, gonoreja, klamidijaza i ostale spolno prenosive bolesti (SPB). U 2016. godini je i nadalje povoljno stanje skupine spolnih, odnosno spolno prenosivih bolesti: u promatranom razdoblju nema prijavljenih bolesti AIDS-a, HIV-a i sifilisa, dok su samo dvije prijave klamidijaze i jedna prijava gonoreje.

U 2016. godini bilježe se samo dvije prijave hepatitis C bolesti.

Parazitarne zarazne bolesti
U 2016. godini se bilježi  značajno manja učestalost pojave ušljivosti (manja grupiranja u  nekoliko osnovnih škola i dječjih vrtića).

Transmisivne zarazne bolesti Krpeljni meningoencefalitis kao prirodnožarišna zoonoza pokazuje daljnji trend pada obolijevanja (tri oboljele osobe) u odnosu na prošlu godinu (sedam oboljelih). Od Lyme borrelioze je u 2016. godini  oboljelo 26 osoba, nešto više nego u istom razdoblju prošle godine (21 oboljelih).

U 2016. godini ZZJZ Međimurske županije imao je prijavljeno pet smrti od zaraznih bolesti i to od četiri smrti od upale pluća i jedna smrt od gripe.

Ostavi komentar