Matija Bogdan, mladi kuhar iz Čakovca, probija se na svjetskoj kuharskoj sceni!
Sin Romana Bogdana, dosadašnjeg zamjenika gradonačelnika Čakovca i redatelja Kazališne družine Pinklec, postao je pravi umjetnik u spremanju hrane u Londonu.
Chef Matija Bogdan od stažiranja u restoranu sa dvije michelinove zvjezdice dogurao je do pozicije senior chefa The Leburyja, koji je ove godine 27. restoran svijeta po izboru The World´s 50 Best Restaurants, piše jutarnji.hr.
– Istina je, odlazim iz Ledburyja. U tom restoranu postigao sam više no što sam očekivao, prošao sam sve stanice kuhinje, priučio sam i nove ljude kako me zamijeniti i to je to. Zapravo neka vrsta prekretnice u karijeri kad si postaviš pitanje gdje dalje ići ili postati “dinosaurom” Ledburyja. Odlučio sam se za prvu opciju – kazao je Bogdan za ovaj medij.
Na pitanje o novim planovima i ponudama odgovorio je kako se jako veseli slobodnom ljetu nakon gotovo dvije godine.
– Što se tiče novih ponuda, moja sreća je što je Brett iza mene tako da su mi sva vrata otvorena. Isto tako još nisam na čistu želim li raditi u nečijem restoranu ili je došlo vrijeme da započnem nešto svoje. Najveći problem mi predstavlja okupljanje dobrog tima s kojim bih mogao raditi pravi fine dining – kaže Bogdan.
Inače, Matija je osim uz Bretta Graha peglao svoje znanje i uz velikog Daniela Pattersona te naučio što znači raditi u kuhinjama restorana najvišeg ranga.
– Takva vrsta kuhinje zahtjeva iznimnu razinu profesionalizma, koji je u Hrvatskoj još uvijek prisutan samo u tragovima – komentirao je Matija.
U pregovorima je s Goranom Kočišem, chefom zagrebačkog Noela i Markom Palfijem, chefom međimurske Mundoake o realiziranju zajedničke večere, a u povojima su još neki projekti koji nisu do kraja dogovoreni.
– Pustit ću vrijeme da odradi svoje. Prije tri godine nisam ni sanjao o Londonu pa sam završio u Ledburyju – zaključio je Matija.