13.3 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

KRISTIJAN LEVAČIĆ iz Preloga već se šestu sezonu bavi uzgojem industrijske konoplje: Ulje, čaj, brašno, liker…

Uzgojem industrijske konoplje, u našem se kraju bave samo oni rijetki, rekli bi entuzijasti u ovoj poljoprivrednoj grani. Radi se o biljci za čiji je uzgoj obavezna dozvola Ministarstva poljoprivrede. Dozvola sa sobom povlači i uzgoj na minimalno hektaru površine te certificirano sjeme koje se nalazi na sortnoj listi sjemena EU. Drugim riječima, nema sijanja vlastitog, neprijavljenog sjemena. Uzgajivač mora prijaviti parcelu na kojoj će ju zasijati, a mora imati i potvrdu o nekažnjavanju.

Razlika između industrijske i indijske konoplje je u količini psihoaktivne tvari THC-a. I dok je u industrijskoj kod nas ima do dozvoljenih 0.2 posto, indijska ga ima i do 20 i više posto. Sorta koja raste u okolici Preloga sadrži svega 0.18 %. Sve to je već prije 5 godina savladao Kristijan Levačić iz Preloga koji industrijsku konoplju sije na 2 hektara.

– To nam je sasvim dovoljno za naše potrebe i proizvode koje smijemo raditi s obzirom na to da nam dozvola glasi – uzgoj samo za ishranu ljudi i životinja.

No, kaže, od ove 2019. godine to bi se trebalo promijeniti jer su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede dali zeleno svjetlo i za iskorištavanje stabljike. Uz to, više se neće ograničavati ni minimalna veličina poljoprivredne parcele.

– Za sada smijemo koristiti isključivo sjemenke i vrhove stabljike. Zadnje dvije godine te smo vrhove izvozili u Austriju gdje su se prerađivali u poznato CBD (kanabidiol) ulje koje služi kao lijek protiv nuspojava kemoterapije, artritisa, glavobolja te mnogih drugih zdravstvenih problema.

Stabljika konoplje, inače nepresušno vrelo mogućeg iskorištavanja, pak mu predstavljala veliki problem jer ju mora uništiti. Obično ju je, kaže, spaljivao jer je sama po sebi vrlo žilava i teško ju je bilo malčirati. Kombajn se stalno štopao, a kad je spaljivao, ljudi su se bunili na dim.

– U više navrata zvali su me iz Austrije u želji da kupe stabljiku konoplje za izradu peleta jer se odlikuju velikom energetskom vrijednošću. Dobra je i za građevinu, a i mali obrti su bili zainteresirani za stabljiku kao vrijedni izvor sirovine za izradu užadi, vreća i ostalih starinskih tekstilnih predmeta. Naravno, sve sam ih morao odbiti i stabljike spaliti.

Iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, kaže, moglo bi se “legalizirati” već u veljači 2019. godine. Budući da mu za preradu ostaju isključivo koštice i vrhovi stabljike (sklop sjemenki s pokojim listom), i paleta proizvoda nije široka. No, on je neprestano širi.

– Radimo hladno prešano ulje i ostatak od prešanja sušimo. Iz tog ostatka najprije vadimo proteine i na kraju nam ostaje brašno. Uz to, sušimo i listove s vrha stabljike od kojih se pravi čaj.

Sportaši pak su posebno zainteresirani za mljevene sjemenke jer nijedan drugi izvor hrane ne daje im toliko esencijalnih ulja i proteina. A ne manje važno, sadrže i omega 3 i omega 6 masne kiseline koje naše tijelo ne može samo sintetizirati. Prah sjemenki je stoga idealan sastojak za zdrave smoothie.

Prošle su godine počeli eksperimentirati i nakon bezbroj pokušaja i promašaja napokon stvorili zadovoljavajući okus likera.

– Liker se radi od vrha stabljike koji u jednoj fazi zriobe sjemenki izlučuje velike količine smole. Upravo nam je ta otopljena smola u malo rakije baza za liker. Kako je izuzetno gorkog okusa, dugo nam je trebalo da se dođe do optimalne količine šećera i ostalih sastojka kako bi se ta gorčina neutralizirala.

Velika čvrstoća vlakna, elastičnost, dugotrajnost i otpornost na vodu, kvalitete su konopljine stabljike koje je čovjek spoznao vrlo rano i stoga ju je među prvima počeo, osim za hranu, koristiti i za uporabne predmete. Pa su tako od vlakna izrađivala uža i konopci, plahte, odjeća i obuća, vreće, vatrogasne cijevi, drvenasti pak je dio bio izvrsna baza za papir i celulozu. I sve to se trenutno odbacuje, odnosno mora se uništiti, najčešće spaljivanjem, na opće čuđenje brojnih zemalja u našem okruženju. A sve to zbog sasvim druge konoplje, poznate pod imenom indijska konoplja.

Industrijska konoplja uvijek je vrste Cannabis sativa, dok indijska, a mnogi je zovu još i marihuana može biti drugih rodova. Kao što je poznato, u posljednje vrijeme ponovno je u žiži javnosti jer se “razmatra” dozvola primjene indijske konoplje u medicinske svrhe posebno u liječenju najtežih bolesti poput raka ili multiple skleroze.

S druge strane, industrijska konoplja sadrži vrlo malo psihoaktivne supstance THC (tetrahidrokanabinola), a puno više CBD-a (kanabidiol) koji nema takav psihički utjecaj na ljudski mozak kao THC.

FOTO: Privatna arhiva

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE