Čakovec se trudio na stotine načina učiniti Porcijunkulovo 2018. neponovljivim. Uz udarne događaje u samom centru grada činili su to i domaćini u zamaknutim, udaljenijim ulicama. Nuđeni su promišljeni i dobri sadržaji, a s respektom stavljamo naglasak na programe terase Bistroa Beška.
Najveća postignuća međimurskih vina
Između književne večeri s Jelenom Kastaneti, bravuroznih jazz izvedbi braće Kovačević i po svemu iznimne večeri s Tamarom Korunek i Matijom Turk, sve smo reflektore usmjerili na pitku večer predstavljanja najvećeg povijesnog postignuća međimurskih vina – degustaciju vina koja su samo u 2018. osvojila čak 6 najvažnijih medalja Decantera. Medalje u svijetu najmoćnijeg festivala Decanter Wine World Awards još nikom nisu nanijele štetu, ali su neke vinarije i regije gotovo preporodile. To naiskrenije želimo i Međimurju.
Prvo srebro za Sauvignon i broncu za Ledenu berbu Graševine DWWA, Decanter Wine World Awards, 2016. godine dodijelio je vinariji Cmrečnjak. Medalje su bile presudna potvrda visoke klase međimurskih vina i veliko ohrabrenje drugim vinarijama na Međimurskoj vinskoj cesti. 2017. godine Decanterovu broncu sa Sauvignonom osvaja vinarija Štampar, a senzacionalnom dodjelom platinaste medalje trijumfira Izborna berba prosušenih bobica Graševine vinarije Jakopić. Sve je odjednom dobilo drugi smisao i vrijednost, a Međimurje zapaženo mjesto u svjetskim vinskim vodičima i izvješćima.
U svibnju 2018. s Decantera su stigle nove potvrde kontinuiteta međimurskih vina: veliko, mogli bi reći debelo zlato za Pušipel Prestige izborne berbe bobica u vinariju Jakopić, dva srebra u vinariju Cmrečnjak – jedno za Sauvignon, a drugo za Pušipel Classic, “brutalno” važno srebro za pjenušac Sibon brut u vinariju DGA Pjenušci, sjajna bronca za Sauvignon u vinariju Kocijan i bronca za prvu kreaciju pjenušca Solum Blanc de Blancs vinarije Solum. Sve, s izuzetkom pjunušca Solum, probrana publika čakovečkog bistroa Beška kušala je zadnje večeri mjeseca srpnja.
Prvu polovicu srpnja 2018. možda su za vječnost označila nedoživljena postignuća Hrvatske nogometne reprezentacije i njihov trijumfalni povratak iz Rusije, a zadnje dane odlazak velikog Olivera s hrvatske glazbene scene i Porcijunkulovo u Čakovcu. Baš u taj kulturno-turistički okvir Porcijunkulova Beška je uvrstila večer kušanja i podrobnijeg upoznavanja s najboljim što Međimurje ima, a svijet nagrađuje.
Kuhinja je uz Jakopićev zlatni Pušipel ponudila i izvrsnu koruznu zlevanku, ekstra međimursku deliciju koju možete naručiti i za dnevnog rada bistroa. I dok su duboko u noć na Beškinu terasu dopirali taktovi s gradskog koncerta Masima, u tu istu noć razilazilo se vidno zadovoljno društvo kušača svaki sa svojim odabirom ili novom spoznajom.
foto: Ela Horvat