Udruga proizvođača merkantilnog krumpira Međimurske županije, koja broji stotinjak članova, godišnje proizvede 40 i više tisuća tona krumpira, što čini polovicu ukupne hrvatske proizvodnje.
Beličanci su u subotu, 26. kolovoza, proslavili svoj krumpir kroz, već svima dobru poznati Festival krumpira.
Kuhala su se, pekla i pržila jela, pjevalo se i sviralo, govorilo, hvalili i kritiziralo i sve to naravno o krumpiru.
Hvalili su se i nagrađivali ljudi koji su svojim radom doprinijeli razvoju Udruge krumpiraša ali i proizvodnji krumpira, zatim žene koje čuvaju recepturu tradicijskih jela od krumpira. Kudila se proizvodna sezona koja je donijela mraz, tuču, sušu, ali i nelojalnu tržnišnu konkurenciju i niske otkupne cijene.
I ove godine, kuhao se kotlić sa tradicijskom recepturom jela.
Kako se moglo čuti pri kraju je i postupak brendiranja ove kulture koja će nosit oznaku zaštite zemljopisnog porijekla i prodavat će se pod dvostrukim imenom- međimurski kalamper i međimurski krumpir.
(vv)