Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ održalo okrugli stol na temu “Osobna asistencija – prilika za bolji život”

društvo osoba s tjelesnim invaliditetom

„OSOBNA ASISTENCIJA – PRILIKA ZA BOLJI ŽIVOT“ naziv je okruglog stola koji je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održalo 9. srpnja u prostorijama galerije Scheier u okviru projekta „Za bolji život II“, poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom.

Na okruglom stolu sudjelovali su predsjednica DOSTI, Miljenka Radović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić- Grlač, Antonija Canjuga predstavnica Centra za socijalnu skrb Čakovec, Tomislav Velić, predsjednik Hrvatskog saveza udruge cerebralne i dječje paralize, Zagreb i Dane Kastelic predsjednik Zveze paraplegikov Slovenije.

Predsjednica DOSTI je u okviru svog izlaganja istaknula iskustva i problem pružanja usluge osobne asistencije s kojim se susreću udruge koje nastoje osigurati tu uslugu, a vezana je uz nepostojanje zakonodavnog okvira unutar kojeg bi usluga osobne asistencije bila dostupna za svaku osobu u potrebi. Uz to istaknuti su osnovni problemi koji bi se trebali urediti unutar zakonodavnog okvira, a to je vremensko trajanje pružanja usluge osobne asistencije, jer postoje korisnici koji imaju potrebu za 24 satnom njegom i skrbi. Drugi problem vezan je uz isključivanje članova obitelji kao potencijalnih pružatelja usluge, koji su često najprikladnije rješenje jer najbolje poznaju korisnika, a treći se veže na način određivanja osobe koja ima pravo na uslugu osobne asistencije koje je u ovom trenutku ovisno o ad hoc formiranoj komisiji tj. Odboru za utvrđivanje potreba za uslugom osobne asistencije.

Problem koji je također bio istaknut u izlaganjima gostiju je nepostojanje sustavne podrške udrugama, koje nemaju stručne i kadrovske kapaciteta za prijavu na EU projekte, kao ni za provedbu samog projekta, iako potrebe korisnika zasigurno postoje.

Usluga osobne asistencije nužna je potreba velikog broja osoba s invaliditetom sa područja Međimurske županije, stoga je potrebna suradnja županije, jedinica lokalne samouprave, udruga osoba s invaliditetom da se zajedničkom inicijativom iznese prijedlog Pravilnika pružanja usluge osobne asistencije. Usluga osobne asistencije trebala bi biti implementirana kao socijalna usluga i prerasti razinu projekta, jer postoji vidljiva potreba za tom uslugom kako na razini županije tako i na razini cijele države.

Dane Kastelic, predsjednik Zveze paraplegikov Slovenije predstavio je uvjete i način pružanja usluge osobne asistencije te prijedlog slovenskog zakona o usluzi osobne asistencije.

 

Ostavi komentar