Dražen Novinščak iz Prekope: Nakon dijagnoze apneje, okrenuo se stočarstvu

Dražen Novinščak i Vladimir Hažić
Draženu Novinščaku u uzgoju koza i ovaca pomaže susjed Vladimir Hažić

Zasad na svojoj farmi ima šest rasplodnih burskih koza, jednog jarića i tri ovce, a namjera mu je proširiti farmu pa da može živjeti samo od toga. Isplativost uzgoja burskih koza je velika, ističe Novinščak, jer se cijena mesa jedne koze kreće i preko 100 eura. 

– Uzgojem koza i ovaca počeo sam se baviti nakon što mi je dijagnosticirana apneja. Stanje mi se jako pogoršalo nakon 25 godina stresnog rada u trgovini. Doktorica mi je preporučila bavljenje kozarstvom, peradarstvom ili vinogradarstvom. Odlučio sam se za sve troje i mogu reći da sam se preporodio. Ovo je moja terapija. Zatvorio sam sve trgovine, osim one u Železnoj Gori.– ispričao je Dražen Novinščak (45), kojeg smo zatekli na njegovoj farmi podno kuće u središtu Prekope.

U društvu susjeda Vladimira Hažića mamio je koze i ovce da dođu na vrh brijega kako bi ih mogli uslikati za potrebu članka. Sa širokim, dugim i obješenim ušima koze su za tren oka doskakutale na vrh i okupile se oko nas. Radoznale i nestašne zameketale su na naše draganje koje im je jako godilo, dok su sramežljive ovce ostale na dnu brda kod staje pa smo se morali do njih spustiti.

staja
Sami su izradili staju za životinje

Burska koza za proizvodnju mesa

Zasad na svojoj farmi ima šest rasplodnih burskih koza, jednog jarića i tri ovce, a namjera mu je proširiti farmu  pa da može živjeti samo od toga. Isplativost uzgoja burskih koza je velika, ističe Novinščak, jer se cijena mesa kreće i preko 100 eura po komadu.

burska koza
Burske koze poznate su u svijetu po kvalitetnom mesu

Uzgoj burskih koza nije previše zahtjevan. Hrane se samo travom i sijenom pa je zato njihovo meso vrlo kvalitetno i traženo. Tjelesna masa prosječnog jarca prelazi čak preko 120 kilograma, a s druge strane masa koze ne prelazi 90 kilograma. Burska se koza odlikuje i kvalitetnom kožom. Mlijeko ne daju, osim za vrijeme jarenja, i to dva puta godišnje.

Već imam klijente i meso koza je rezervirano. Mislim da s prodajom nećemo imati problema jer je ono jako cijenjeno. Ako pak bude, povezat ćemo se s Dalmatincima.- kazao je Novinščak te dodao da bi kozama i ovcama rado pridružio i pijetle pa da svi zajedno trčkaraju farmom ispod obiteljske kuće.

Razigrane koze postale atrakcija Prekope

Od velike pomoći u uzgoju koza mu je susjed Vladimir Hažić koji rado uskače kad god to zatreba. – Njemu bez brige mogu ostaviti farmu. On je isto u penziji  i tjerao me da što prije nabavim koze i započnem s njihovim uzgojem. Susjed isto ima u mojoj štali jednu ovcu i jednu kozu. – rekao je Novinščak, koji je sa svojim susjedom Vladimirom napravio drvenu staju za životinje.

Dražen Novinščak i Vladimir Hažić
Kukuruz je bio odličan mamac za koze, inače jedu samo travu i sijeno

Početno ulaganje u uzgoj koza i ovaca bilo je dosta veliko, ali će mu se ono višestruko vratiti već nakon što koze dobe prvi pomladak. Obično se ojare dva kozlića, ali rijetkost nisu ni trojke. U dogledno vrijeme želio bi svojoj farmi dodati i ugostiteljsku ponudu te cijelo imanje pretvoriti u izletište jer smatra da budućnost štrigovskog kraja leži u turizmu.

– Kad nedjeljom popodne hoću malo prilegnuti i odmoriti, to nije nemoguće jer stalno netko dolazi u posjetu. Najčešće su to mlade obitelji. Djeca iz susjedstva oduševljena su kozama i jarićem koji razigrano skaču po farmi.- ispričao je ponosno Novinščak, sretan što je njegova farma postala mjesna atrakcija.

burska koza i ovca
Razigrane koze i ovce postale su atrakcija Prekope

Ostavi komentar