Kotoriba je kraj donjeg Međimurja poznat po košaraštvu koje sad već svjedoči laganom odumiranju ovog zanata. Kako se to ne bi dogodilo, Boris Pogorelec marljivo izrađuje i prodaje košare te predmete od vrbine šibe.
Obiteljski obrt Pogorelec iz Kotoribe djeluje kao takav već 42 godine, a zanat se nasljeđuje s koljena na koljeno kroz treću generaciju.
– Djeca su još mala, ali ih posao košaraštva zanima. Kasnije ćemo vidjeti hoće li se i oni baviti našim obiteljskim obrtom – poručio je košaraš Boris.
U radu obrta obuhvaćena je cijela proizvodnja, od sadnje vrbine šibe, do prerade i izrade finalnog proizvoda. Posao od uzgoja do gotovog proizvoda je dugotrajan jer se najprije šiba sadi pomoću sadnica, ili po domaćem “ključec”. Nakon što šiba naraste, slijedi njezina košnja. U današnje doba to se radi traktorskom kosilicom što je puno brži način od nekadašnje ručne košnje pomoću posebnog noža koji se još naziva i “kosijerić”. Kad se šiba pokosi i dopremi s polja, prvo se mora klasirati po visini u nekoliko kategorija i povezati u snopove.
Tako pripremljena šiba spremna je za kuhanje. Kuha se u velikim kotlovima u koje stane i po nekoliko tona šibe. Ta se šiba tada kuha oko 8 sati. Za kuhanje jednog kotla šibe od početka loženja vatre potrebno je oko 12 sati.
Košaraštvo Pogorelec posjeduje svoj kotao za kuhanje šibe dimenzija u koji stane 2 tona šibe. Kuhana šiba ide dalje u preradu, tj. na guljenje. Guljenje se nekad obavljalo ručno na spravi zvanoj “ščukalka”. To je bio težak posao. U današnje vrijeme postoje strojevi za guljenje šibe i to se sve radi mnogo brže. Oguljena šiba suši se prirodnim putem na vjetru i suncu. Prije početka pletenja šiba se namače u vodi 3-5 sati da bi postala savitljiva. Tek onda se može koristiti za pletenje.
Tradicija izrade predmeta od vrbove šibe u Međimurskoj županiji starija je više od 100 godina. Majstori-košarači najčešće pletu na različitim drvenim kalupima i za svaki proizvod postoji drugi kalup. U izradi predmeta koriste se kalupi i dizajn koji su također stari već stotinu godina, tako da su se ti predmeti duboko ukorijenili u našu tradiciju i kulturu kao uporabni, ali i kao ukrasni predmeti.
Boris Pogorelec nudi široki spektar šibinih proizvoda od najpoznatijih “korpica za dućan”, koševa za rublje, stolova, stolica, raznih košara za pse i mačke, voće, povrće, u poljoprivredne i dekorativne svrhe, kao i daskice, kuhače, košare, cekere, metle, igračke drvene, kolica, leptirići i razne tradicijske igračke.
– Posjetitelje još uvijek zanima košaraštvo, pogotovo one starije generacije koje su i same izrasle u tome. Mlađa populacija štand zaobilazi, ali to i ne čudi s obzirom na sve rjeđu upotrebu košara u svakodnevnom životu – istaknuo je Boris Pogorelec za kraj.
FOTO: Zlatko Vrzan